Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když tři vojáci (V. Dyk, A. Háma a K. Hádek) zběhnou a ukryjí se ve zřícenině starého hradu, ani jeden z nich netuší, co je čeká. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na něm spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a vrhnou se na ně. To už ale vcházejí tři dívky (L. Černíková, T. Pauhofová a I. Frühlingová), které mají zakryté tváře a nabízejí jim, že mohou na hradě v pohodlí a bezpečí zůstat, ovšem pouze pod jednou podmínkou – musí s nimi strávit jednu jedinou noc a během ní nesmí jejich závoj ani o kousíček poodhalit. Noc uplyne a ráno stojí dva z vojáků na nádvoří. Jsou z kamene – takový byl trest za nesplnění podmínky. Zadaný úkol splnil pouze Jakub (V. Dyk). Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (219)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Už to tady všichni psali, ale i já zopakuji, že od Jiřího Stracha bych čekala přece jen o něco více. Třetí hvězdička je za Krumlov a vůbec historické interiéry a exteriéry jinak nevýrazné pohádky s sice pěkným, leč naprosto nevýrazným Dykem v hlavní roli (nač tam vlastně byly ty tři kočky princezny v čele s Pauhofovou na úvod?), kterou moc nevylepšil ani polootevřený konec (Vítek). ()

otík 

všechny recenze uživatele

Slušně podařená novodobá pohádka o kouzelném pírku, které třikrát vrátilo život spravedlivým a hlavně dobrým osobám. Mezi novými pohádkami určitě patří k tomu lepšímu, co bylo natočeno. Pohádka nenudí ani dospělé. Jen si společně s Fanakem opět kladu otázku, jaký smysl tak asi měla v pohádce scéna s nahatým pozadím hlavní hrdinky? Hudba: Miloš Bok ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to nebyla plnohodnotná, plnokrevná pohádka. Spíše takový slepenec známých pohádkových motivů, který držel pohromadě jen taktak. Tím to ale nechci úplně odsoudit, jen se domnívám, že tento kousek nebude patřit do zlatého fondu. Dá se to vidět, ale stačí jednou. Ještě bych mohl dodat, že forma byla lepší než obsah. Tři životy - tři hvězdičky. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pohádka, na kterou se lze podívat, nebyla nudná a nejednalo se o slátaninu typu Z pekla štěstí. Celkem zajímavý příběh, dobří herci, pěkné prostředí...Scéna na cvičišti vojáků je jako by inspirována kultovním kaprálem z S čerty nejsou žerty. Při celkovém hodnocení této pohádky (49%) bych se zastavil na 60, maximálně 65%. Podívat se na ni dalo, dokonce jsem ji sledoval s jistým zaujetím, ovšem vícekrát bych to vidět nepotřeboval (narozdíl od jiných, které jsem uvedl ve svém profilu). ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Před hrdinu této pohádky jsou stavěny zkoušky věru přetěžké: Nejprve musí strávit noc v posteli se svůdnou svíjející se krásnou zakletou princeznou a nezasunout, aby se později jeho vyvolená (dcera udavačského kováře) stala zfetovanou konkubínou jakéhosi bezvýznamného poručíka. To je dost odvážná koncepce. Nahota hrdinovy milé u rybníka do toho samozřejmě tématicky zapadá (na pohádku dost odvaz, ale koneckonců není to princezna, jen holka z kovárny), lepší by ale bylo třeba pozorněji ošetřit ten sňatek beze svědků. Taky je smutné, že zachráněný přítel, ačkoli celou dobu působí jako „kořen“, nezasáhl v kritické chvíli; pozdější padouchův konec ve formě totálně sjetého hromosvodu je zatraceně slabým zadostiučiněním. Opět bohužel mizerný scénář. Vcelku pěkné záběry působí začasté dojmem kvalitního reklamního spotu. Nicméně alespoň jeden esteticky silnější se najde. Pohádka nešetří klasickými motivy a jako příběh lásky až za hrob a věrného přátelství rozhodně stojí za pozornost, takže by se dalo uvažovat i o vyšším hodnocení. Všechny ty drobné trapasy bych nějak dal. Celý ten komplex celibátního hrdiny a jeho šoustající milé bych dal, bonzáckého kováře i podbízivě hodného žandára bych taky dal. Ale romantické vyznání v poli kvetoucí řepky olejky – to prostě nedám. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Slovenské herečky Lucia a Petra Molnárové neovládají češtinu, a proto jsou v českých filmech při postsynchronech vždy předabovány. Tentokrát jejich postavě Anny (Petra Molnárová) propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. Černou princeznu, kterou ztvárnila zpěvačka Iva Frühlingová, nadabovala Zuzana Stivínová ml. (funhouse)
  • Film byl natočen nejen podle odkazu Boženy Němcové, ale i na motivy moderních fantasy námětů. (Lynette)
  • Při pádu Aničky do Čímického jezírka je vidět odtržená ruka, která padá za ní. (Allster)

Reklama

Reklama