Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 290)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Člověk se tak nějak naladí na nějaké sci-fi. Já sám jsem teda očekával od filmu The Man from Earth s tímto plakátem něco o chlápkovi, který přežil armagedon a sám jediný bude brousit ulicemi opuštěného města a aby to nebyla úděsná nuda, tak na něj z trosek domů budou skákat hladový zombíci, anebo poctivé sci-fi o nějakém ztraceném kosmonautovi na exotické planetě. To všechno jsem očekával a pln dychtivosti pustil. Dokoukal a říkám si, že akce tam moc tedy nebyla, na mezigalaktické dobrodružství také nedošlo, byl to ale po čertech zajímavý příběh. Alespoň do půlky. SPOILER. Jakmile z pána vylezlo, že dělal i Ježíše, bylo to už na mne zase moc sci-fi. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající sci-fi konverzačka, ve které díky skvěle napsanému scénáři téměř vše skvěle do sebe zapadá a funguje jako dobře namazaný stroj. Komorní atmosféra a vyprávění hlavního hrdiny dodává na atmosféře, už samotný jeho příběh je poutavý a úžasně se poslouchá. Otázky, které divákovi vyvstávají na mysli, jsou často zodpovězeny a pokud ne, tak jsou velmi šikovně zamluveny dalším poutavým vyprávěním, tudíž na ně zcela zapomene. Na výsledném dojmu se podepisuje také excelentní hudební podklad. Herecké obsazení vcelku dobré, jen některé tváře mi na role profesorů neseděly. Výsledný dojem je na čistých 5*, jelikož na Pozemšťana jen tak nezapomenu. Ostatně, zkuste si představit sebe v roli Johnových přátel poslouchajících jeho vyprávění...Věřili byste? :) ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějakou dramatickou konverzačku ve stylu třeba 12 rozhněvaných mužů a dostal jsem 8 (nebo kolik) divnejch lidí, který 1,5 hodiny diskutujou o totálních blbostech. Opravdu nejsem schopnej brát vážně chlápka, kterej o sobě tvrdí, že je mu 14 tisíc let a že byl Ježíš kristonoh a s Buddhou chodil na pivo a kdesi cosi. Možná bych to snad byl schopnej zkousnout jako nějakou epizodku v seriálu Krajní meze. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"Hodinky neměří čas, hodinky měří jenom samy sebe." Zajímavá myšlenka přežvýkaná přístrojem na vyrábění hloupých filmů. Škoda. Po takových berličkách, jaké mi snímek naservíroval, nemůžu vůbec nic z toho brát vážně. Bylo by zajímavé, kdyby si tohle vzal do pácu můj oblíbený mistr blábolivých snímků Linklater. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Filmy s veľkým odkazom alebo také, ktoré dajú podnet na premýšľanie tak to je presne moja šálka kávy. Ide o naozaj originálny námet, ktorý je rozpracovaný do perfektného scenáru a umocnený slušnými hereckými výkonmi. Dejová linka sa odohráva v príjemnej komornej atmosfére. Atmosféra však v tomto prípade nie je dôležitá, nejde o žiadny thriller alebo inú napínavku. Dôležitý je príbeh a myšlienky v tomto filme obsiahnuté. Vysvetlenie určitých historických súvislostí je totiž v tomto filme neskutočne dobre rozpracované (netvrdím že pravdivo). Pravda alebo klamstvo? To v tomto prípade nie je dôležité, pravda už naveky ostane ukrytá v prachu histórie, to čo tento snímok ponúka je však predostrenie svojej vlastnej filozofie a názoru na niektoré historické míľniky ľudstva takým spôsobom, ktorý sa nedá vyvrátiť, pretože univerzálna pravda neexistuje a ako aj vo filme bolo povedané: "všetko je možné". Páčili sa mi hlavne otázky týkajúce sa náboženstva a následné vysvetlenia. S určitými vecami sa stotožňujem a aj preto bol tento film pre mňa takým prínosom. Odporúčam všetkým, ktorí milujú "dumavé filmy" a ktoré v ľudskom podvedomí ešte dlho po skončení rezonujú ako motor poháňajúci vlak vlastnej filozofie a myšlienok smerom vpred. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Předpremiéra filmu se odehrála na Comic-Conu v červenci 2007. (chelseaman22)

Reklama

Reklama