Reklama

Reklama

Cosmos

(seriál)
  • Česko Vesmír (více)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílná sága nás zavede ke vzdáleným galaxiím, ale i do náručí Mléčné dráhy, která je naším domovem, a seznámí nás s tím, jak vznikla naše Sluneční soustava. Vyprávění o patnácti miliardách let kosmického vývoje je bez nadsázky napínavé a fascinující. Saganova kniha Kosmos, která je literární obdobou tohoto seriálu, patří k nejprodávanějším populárně vědeckým knihám všech dob. Jistě i proto, že se její autor řídí zásadou, že jednou ze základních povinností vědců je sdělovat své poznatky ostatním lidem jazykem, který je obecně srozumitelný. (North Video)

(více)

Recenze (31)

truby 

všechny recenze uživatele

¨Tento seriál nedisponuje takovými grafickými možnostmi jako dnešní seriály o vesmíru, a hvězdná loď , z jejíž paluby Carl Sagan řídí dobrodružnou cestu vesmírem, vypadá z dnešního pohledu trochu komicky. Ale to nevadí, tyto nedostatky jsou zde vykompenzovány nadšením průvodce, širokým záběrem celého pořadu - od kultury přes historii, filosfii až po astronomii. Nedostane se Vám zde toliko teorií a informací o kosmu jako jinde, dostane se Vám však o to více zamyšlení nad životem a světem ve kterém žijeme. Je s potěšením sledovat a poslouchat člověka tak zaujatého pro vědu, vzdělaného ve všech směrech, obdivovatele života a jeho forem, člověka pokorného a zvídavého, jako je Carl Sagan a bylo mi velice llíto, když jsem se s ním ve třináctém dílu musel rozloučit. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejlepší dokumentární cyklus jaký kdy vznikl. I dnes po třiceti letech příliš nezastaral a stále má co říci z faktického hlediska, ale hlavně o ještě silněji působí svým silným humanistickým poselstvím, a optimistickou nadějí na budoucnost světa. Dokonalá oslava krásy vědy a lidského poznání. 10/10 ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nadšení Carla Sagana pro vědu, ale i život, člověka, umění a všechny aspekty světa, co jich jen je, se může ze seriálu Cosmos šířit jako nakažlivá choroba. Výjimečnost dokumentu nespočívá ve formálním přístupu ani v prezentovaných poznatcích. Forma je až na pár vzácných okamžiků běžnou směsí hraně dokumentárních scének, ilustrativních obrázků a animací a jedné mluvící hlavy, představená fakta vyblednou před pár obsáhlejšími knihami. Ovšem to nadšení, chvílemi až dojemné, tak snadno nepředají a většinou ani nebudou schopny nalézt souvislost mezi starověkou filosofií, středověkou společností a moderní kosmologií. Carl Sagan úspěšně předvádí Vesmír s jeho zákonitosmi jako nekonečnou tapisérii, v níž se nakonec každé vlákno nějak setká se všemi dalšími. V Cosmu se nejenom dozvíte základní poznatky o Vesmíru, ale i to, jak k nim lidstvo dospělo i s náznakem vysvětlení, proč právě tehdy a tehdy. Nespokojí se s předvedením dílů skládačky, jak často bývá zvykem, ale pokouší se ji skládat. Cosmos je v některých chvílích skorem až manifestem určitého světonázoru, všezahrnujícího světoobčanství, zaníceného pacifismu, lásky k životu a poznání - vyzývá ke zodpovědnosti, porozumění a spolupráci. Cosmos představuje vědu jako opak chladného kalkulu a vědce jako protipól do sebe uzavřeného člověka, který vidí jen svůj malicherný obor. Něco tak inspirativního, zdánlivě naivistického se ve vzdělávacích dokumentech vidí zřídka. Jen drobná nelibost plynoucí z občasného opakování se, nadbytečných hraných scének a předlouhé lyrizující úvodní pasáže prvního dílu, která mi do zbytku nezapadla, mi brání dát Cosmu plný počet hvězd. Edit (2017): Scéna, v nichž Sagan vykládá dětem, že oni už určitě budou vědět, zda i kolem jiných hvězd obíhají planety je dílem prorocká a dílem, z dnešního pohledu, dojemná. Těsně se splnění té předpovědi dožil. Silné ****. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Slvěle pojatý seriál. Není jen přehlídkou suchoparných dat o vesmíru, ale snaží se odlehčit a nezahltit diváky přebytečnými informacemi. Hrané scénky a trefné přirovnání krásně přiblíží laikovi vše o kosmu. nutno dodat že skoro 30 let od vzniku seriál vůbec nezastárl a je stále velmi aktualní. A to už je co říct! ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Kdyby Carl Sagan byl o 30 let starší, tak by to byl hodně dobrej seriál. Ale na tu dobu i tak dost informací a dobře řečených a vysvětlených. Perfektní díly střídají nudný díly, ale tak už to v seriálovém světě chodí, dokumenty nevyjímaje. Ale poslední díl byl celkem mimo mísu, krom občasných rekapitulací. Alespoň už vím, co znamená slovo Google :-) 68% ()

Zajímavosti (3)

Související novinky

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama