Reklama

Reklama

Americké akční filmy přelomu osmdesátých a devadesátých let měly jednu ikonu (Schwarzenegger), řadu různě populárních představitelů (Stallone, Norris, Seagal, Lundgren) a jednu hvězdu. Jean-Claude Van Damme na sebe poutal pozornost diváků i médií, neboť měl charisma, fyzické dispozice i životní příběh jak z filmu. Coby herec haněný a podceňovaný, ale zároveň nezapomenutelný a nepřekonatelný. Coby osobnost vysmívaný a vláčený bulvárem, ale přesto milovaný a obdivovaný. Film JCVD je mnohovrstevnatá hříčka, kde muž s titulními iniciálami hraje stárnoucí hvězdu jménem Jean-Claude Van Damme. Na hraně fikce, improvizace a sebereflexe se odvíjí vtipná i dojemná óda na uhrančivost béčkových filmů, lásku ke hvězdám, a především na mnohoznačnou centrální postavu... Francouzský scenárista, režisér a herec alžírského původu Mabrouk El Mechri začínal natáčením autorských krátkých filmů. V roce 2005 dokončil celovečerní debut Virgil. Toto humorné melodrama o odstrkovaném a životem těžce zkoušeném podřadném boxerovi jako by předznamenávalo režisérův druhý snímek JCVD. Mnohovrstevnatá filmová hříčka z El Mechriho učinila hlavní filmový objev roku 2008 a stala se vyhledávaným artiklem nejen žánrových přehlídek, ale také progresivních mezinárodních festivalů, jako jsou Toronto, Mar del Plata či Rotterdam. Věhlas filmu režisérovi zajistil také nabídky na práci v Hollywoodu, z čehož vzešel jeho nadcházející projekt, akční thriller S ledovým klidem, v hlavních rolích s Henrym Cavillem, Brucem Willisem a Sigourney Weaverovou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (593)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Takové Psí (od)poledne bez Al Pacina, ale s Van Dammem, který se tímhle filmem určitě na herecký piedestal nevrátí, protože na něj nikdy nebyl, ale jako comeback určitě dobrý. Pokud to ovšem měl být comeback, a ne jenom filmová zpověď, u které jsem se fakt dobře bavil! Nevím, kdo dostal ten geniální nápad, udělat sebe reflexivní a hlavně trefně vtipný film s hvězdou béček a céček osmdesátých, ale hlavně devadesátých let, ale určitě mu za to děkuji! Tři věci – Van Damme hraje snad poprvé normálního smrtelníka (i nad tím by se dalo polemizovat :-), hraje mu do toho James Blunt (pokud to byl on) a na tu třetí věc přijdete doufám sami! __ Podle filmografie ještě úplně kariéru na hřebík nepověsí, čeká ho další Univerzální voják (no to snad ne!), a potom si to rozdá někde v Bangkoku, ale tímhle měl skončit. __ Tak nějak přemýšlím, že si asi najdu něco nového s touhle Belgickou ikonou a pustím! Sice teď už mu to nebude tak žrát a už určitě nebudu chtít nosit vlasy jako on, jako před deseti lety, ale i tak mu fandím :-) __ Nejsou to čtyři jasný, ale dám je! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €10miliónovTržby USA $470,691Tržby Celosvetovo $2,306,788║ wow!!! Jean - Claude Van Damme v sebareflexii, je to neskutočné, silné, dramatické, pútavé! Rovnako pompézny návrat ako mal Sylvester Stallone s Rockym Balboa/Rambo4 či Bruce Willis s Die Hard 4.0. /videl v kine: 80%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Frédéric Bénudis, Mabrouk El Mechri, Christophe Turpin .. Dobrý pokus. Ale o co? O rehabilitaci, sebereflexi či jen originální demo materiál? Nebo šlo jen o dárek party Belgičanů svému milovanému Belgičanovi? ___ Jinak rámcově souhlasím s Aquariusem. Akční jednozáběrový nášup z úvodu, satiristické popichování nebo osobní dojemné výlevy záporně vyvažuje od momentu zdvojení pohledu na přepadení banky v podstatě celá pasáž v ní. ___ Když tak chce, proč tedy nevzal roli v Expendables? Že by se mu nad další akční postavou zvedal žaludek? Uvidíme, co vytluče ze svého tvůrčího počinu The Eagle Path. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Van Damme reflektuje sebe a svou tvorbu ještě o něco důrazněji než Stallone a přinejmenším z jeho strany se podařilo na výbornou. Úvodní akce je výborná, přehazování rolí a dohadování se s producenty vás nutí přehodnotit dosavadní postoj k belgické mlátičce a několikaminutový proslov do kamery je jeho nejlepším výkonem vůbec včetně bojových schopností. Jen škoda, že jsou tyto výjimečné momenty obaleny nepříliš zajímavým tématem přepadení banky, které neodsýpá zrovna dvakrát nejlépe a Van Dammeovi nedává moc prostoru ukázat, zda je/není tím hrdinou z jeho filmů. Balancování a vyhodnocování vztahu mezi fikcí a realitou zde samozřejmě je, ale ne v takové míře, jaká by Van Dammeovi v takovémto rozpoložení příslušela. 7/10 ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Jean - Claude Van Damme, fenomém posledních pětadvaceti let se rozhodl vyzpovídat a stvořil upřímný film, v němž si na nic nehraje, naopak se ukazuje svou pravou tvář, ať si divák udělá svůj vlastní posudek. JCVD je borec, tom se mu musí nechat. Pětiminutová scéna "Toto je můj život" zastiňuje všechny hereckém návraty posledních let. Obraz, hudba, to vše je opravdu umělecké dílo, Van Damme si režiséra vybral dobře, ale i přes to všechno mi zde chybí nějaký element, jenž by mne donutil dát maximální hodnocení a bezchybný Jean - Claude mi bohužel nestačí. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (14)

  • Mabrouk El Mechri prozradil, že zhruba 70% filmu bylo ve scénáři a zbylých 30% byla čistá improvizace herců. (3DD!3)
  • Magazín Time vyhlásil v roce 2008 Van Dammův výkon po Heathu Ledgerovy a jeho Jokerovy druhým nejlepším se slovy: "nezaslouží si černý pás, ale Oscara". (Eldrick)
  • Celá scéna v taxi je improvizace. Mabrouk El Mechri jen Van Dammovi řekl, aby se choval k řidičce slušně, ať řekne cokoli. (Karlos80)

Související novinky

Bruce a Sigourney jako soupeři?

Bruce a Sigourney jako soupeři?

05.08.2010

Bruce Willis se zřejmě snaží trumfnout Nicolase Cage v počtu přijatých filmových rolí. Začátkem září poletí do Španělska a svěří se tam do rukou Mabrouka El Mechriho, pro kterého se drama JCVD stalo… (více)

Jessica Alba jako Bond v sukních

Jessica Alba jako Bond v sukních

29.11.2009

Zdá se, že Hollywood ji už odepsal (dokonce se mluví o restartu Fantastické čtyřky v dospělejším tónu a s jinými herci, ve třetím „fotrovském“ filmu Little Fockers na ní zbyla jen vedlejší rolička),… (více)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (více)

Seagal vs. Van Damme?

Seagal vs. Van Damme?

17.04.2009

Jean-Claude si přečetl pár pozitivních recenzí na svou usoplenou zpověď JCVD a nabyl dojmu, že je opět na vrcholu a může si dovolit odmítnout Slyovu nabídku na účast v The Expendables. Vzápětí… (více)

Reklama

Reklama