Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Poprvé mě to neuvěřitelně nadchlo a zasáhlo, napodruhé jsem si začal všímat detailů, které nebyly zas až tak košer. I přesto je to "umělecké nadechnutí" mezi Rimbaudem a Verlainem fascinující melodram a jedinečný důkaz toho, že i čítankové mohyly měly svou lovestory. Vyřčenou pochvalu tu bezesporu zasluhuje mladinký Leonardo DiCaprio, který tu zcela nečekaně a možná i trochu předčasně přesvědčil o svém výrazném talentu dávno před kasaštykem jménem Titanic. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Možná je moje hodnocení ovlivněno, že jsme se na to koukali ve 4 rano po brutální kalbě, ale doopravdy se mi to nelíbilo...Úplně jsem si zkazil pohled na oba básníky, někdy je lepší nevědět, co byl kdo zač... A jelikož u "milostných" scén se mi obracel žaludek, nevím zda to bylo alkoholem, nebo DiCapriem přirážejícím Thewlise jako lacinou děvku hluboko do polštáře, ale fakt se mi to nelíbilo. Nech brouka žít, nic proti nim nemám, ale koukat se na to fakt nemusim..A jinak příběh celkově mě vůbec nezaujal, zuřívý a vzápětí uplakaný Verlaine (jak já bych mu dál asi u 5-ti scén přesdržku, choval se jak úplnej vocas), naprosto nekompromisní Rimbaud a ani vcelku pěkná Mathilda nezábranili tomu, abych se u filmu nenudil jak už dlouho ne. ()

Reklama

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že životopis by měl nějak svou formou (a materiálem) reflektovat i tvorbu osobnosti, o níž pojednává. Pouhý životní příběh s pár replikami na téma spáč v úvalu mi ke štěstí nestačí. Ve srovnání s Úplným zatměním jde třeba film Hodiny mnohem dál. Toto je milý, odpočinkový a zábavný snímek - no more, no less. (Může se zdát, že není fér srovnávat Úplné zatmění /což je životopis/ s Hodinami /což je adaptace knihy, která je prý mnohem více než pouhým životopisem/, ale mě by opravdu těšilo, kdyby se přesah stal normou u převyprávění života významných /i bezvýznamných/ osobností. U Hodin nemohu hodnotit jestli jsou zdařilou adaptací, neb jsem knihu nečetla.) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštne pôsobiaci snímok. Teda aspoň na mňa. Aj napriek pomerne jednoduchému životopisnému príbehu oboch básnikov, ich vzájomnému pôsobeniu jeden na druhého kde mi ich spoločné spolužitie, radosti a roztržky prišli len ako také pletky, som musel nad filmom premýšľať ešte dlhý čas po skončení. Dlho som si v hlave premietal niektoré dramaticky silnejšie pasáže a momenty filmu, hlášky, myšlienky a pod. Vlastne som plný dojmov ešte stále a možno ešte dlho aj budem. Určite sa o to pričinila aj skvelá výprava a geniálne hrajúci herci (hlavne Leo), ale je v tom ešte niečo, niečo čo sa mi len ťažko definuje. Snímok sa mi proste dostal pod kožu a ani neviem poriadne ako. Môžem len odporučiť. 80/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tady měl být Oscar za roli Rimbauda. To je básník, kterého hraje Leo. A dalšího už měl mít na polici za roli autistického kloučka v Co žere Gilberta Grapea. Co už naděláme? Stalo se tak za putování hlubokým sněhem, po šarvátce s medvědem, ale tím chci říct, že DiCaprio hrál excelentně už jako mladý cucák. Ano, má mé sympatie, ale jenom hezkou tvářičkou to nebude. Film o prokletých básnících patří k nejlepším artovým snímkům devadesátých let. Pro čtenáře povinnost a filmová lahůdka. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Ze začátku filmu čte Paul Verlaine (David Thewlis): „Co jsem se naplakal za srdcervoucích jiter“, což je úryvek z Rimbaudovy básně „Opilý koráb“. (orkadimenza)
  • John Malkovich měl původně hrát postavu Verlaina, kvůli čemuž si vyholil část hlavy. (bfa)
  • Původně měl Rimbauda hrát River Phoenix. Mladý herec však nečekaně zemřel, a tak Rimbauda nakonec ztvárnil Leonardo DiCaprio. (bfa)

Reklama

Reklama