Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný, nádherný film. Nevím, kdo byl lepší, zda diCaprio či Thewlis, ale každopádně vytvořili dvojici, na kterou se hned tak nezapomene. Rimbaud je v podání diCapria místy doslova k sežrání, jak je sladkej a pak přijde moment, kdy bych mu rozbila hubu, jak je odpornej. Verlaine je chudák s jednou velkou, ale opravdu velkou slabostí. Místy je film i neuvěřitelně vtipný. Chudák paní Verlainová. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Takže máme tu spleť postáv, kde Rimbaud je mladý manipulátor - geniálny, ale odporný, Verlaine je sebaľútostivý slaboch, ktorý si svoju frustráciu vybíja na manželke a čaká, že ho bude ľutovať. Takéto typy by človek v živote stretnúť nechcel a preto divák jednoducho nedokáže sympatizovať s hlavnými hrdinami a nemá sa čoho chytiť. Inak herecké výkony sú tu dobré, ale dej nudí a priznám sa, že som nemal chuť stále sledovať bozkávanie medzi Jackom Dawsonom a profesorom Lupinom. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dva prokleté francouzské básníky nehrají Francouzi - to snad ne! A co víc, jeden je Američan a druhý dokonce Angličan! Avšak zdá se, že to vůbec nevadí. Režisérka se pokusila zobrazit bouřlivý vztah dvou osobností, dvou temných básníků. Osobně mi vůbec nevadí, že je pominuto jejich mimořádné dílo ( zejména Rimbaude stojí ještě o stupeň výš), jelikož to si lze přečíst. Verše přenechme čtenářům či nějakému dokumentu. Že jejich vztah byl zničující lze odhadnout velmi brzy. DiCaprio opět prokázal, že není jen hezounkem z Titanicu. Fanynky ovšem možná tenhle film nevydýchaly... ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Rozervaná potulka odnikud nikam, která má víc propadů než vrcholů a řekne nám o životě "proklatců" přesně tolik, aby co nejlépe vynikla absence toho nejzásadnějšího - jejich tvorby. Připadalo mi, jako by paní režisérka sama nevěděla, co chce přesně točit. Ve své rozněžněné empatii se sice pokouší proniknout až do nejtemnějších zákoutí básníkovi duše, přičemž naťukne to a ono (v ten moment to zpravidla začne být zajímavé), ale vzápětí se rozmyslí a raději odpíchne koráb po proudu s ostatními rybáři, přesně jak velí slušnost. Sem tam dokonce řízne strnulé tempo akcentem z lexikonu stydlivého artu, i ten však za krátko zmizí pod naplaveninou profánního plkání a ujišťování o lásce za hory a plesa a burzovní krachy. Před napsáním tohoto komentáře jsem tento film shodou okolností viděl podruhé (konečně souvisle) a tím spíše jsem se utvrdil v názoru, že sic jde o zajímavé drama se zajímavými hereckými výkony a zajímavou dobovou atmosférou, v odvážnějším pojetí mohlo být mnohem lepší - kontroverznější, životnější a obsažnější. Jenže, abych tak řekl, na to mu schází koule. Bez urážky. Uctivé 3,5* považuji za adekvátní. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

film možná slušný a herecký výkony ještě lepší, jenže koukat na takovou takřka pornografii fakt nemůžu. Nebyly v té době náhodou i prokleté bášnířky? To bych asi snášel líp. A pro vysvětlení, netrpím silnými předsudky vůči téhle menšině, ale koukat na to? :( ee, ve Zkrocené hoře jsem to snášel mnohem líp ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Ako náhrada skutočného absintu bol počas prvého dňa natáčania použitý iný alkoholický nápoj – grécke Ouzo. Keďže sa tieto scény mimoriadne vydarili, používali tvorcovia takýto postup počas celého natáčania. A ako sa David Thewlis priznal v jednom rozhovore, viedlo to nakoniec k tomu, že si vlastne natáčanie vôbec nepamätá. (Saraswati)
  • Původně měl Rimbauda hrát River Phoenix. Mladý herec však nečekaně zemřel, a tak Rimbauda nakonec ztvárnil Leonardo DiCaprio. (bfa)
  • John Malkovich měl původně hrát postavu Verlaina, kvůli čemuž si vyholil část hlavy. (bfa)

Reklama

Reklama