Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Westerny rád nemám a asi nikdy mít rád nebudu. Ovšem tohle mě tady hodně zaujalo a po pár přečtených řádcích, jsem se s chutí do tohodle snímku pustil. Nečekal jsem, že to bude až tak zábavné a vtipné a že se u toho budu válet smíchy pod stolem. Nádherně natočené se skvělou hudbou. Konec jsem si představoval trošičku jinak, ale nevadí. 4 krásné * do Koreje. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Slepenec několika akčních scén pospojovaných humornými eskapádami. Rezignace na epičnost (většinu filmu se točíme kolem jednoho tržiště) a budování charakteru postav, ty jsou spíše pozérskými karikaturami. Možná to byl záměr, ale mě to nebavilo. Gradace příběhu i jednotlivých scén (ubíjející předzávěrečná honička) neexistuje, překvapivé finále už pro mě spíš nuda. Rytmický hudební doprovod efektně nasnímaných akčních scén tomu občas dodá šmrnc, ale většinou mi to připadalo jako by se mě někdo snažil opít rohlíkem - "tak tam šoupneme tu pecku z Kill Billa, to maj lidi rádi. A necháme to hrát 10 minut - pro sichr." 50%. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ploché postavy, motivace přinejmenším podivné, jednoduchý scénář, snaha o nějakou vážnost, emoce či historické podhoubí neurážející, ale zvlášť povedená taky ne, takže film zcela spoléhá na cool faktor, westernový nádech a akci. A že mu to jde výborně, jde z mých 4 hvězd asi dost dobře poznat. Všichni tři hrdinové (či antihrdinové?) slouží přesně a do puntíku svému účelu, Dobrý je kovboj jako řemen, svým střeleckým uměním a pláštěm ne nepodobný těm největším legendám západu, Zlý je na tom psychicky opravdu špatně, jeho nálada se mění od superbad po bad, ale fanynky handsome korejců u něj asi budou pěkně vzdychat a Weird je.. Weird. V dobrém i špatném slova smyslu. A všichni jdou po prašulích. Nebo to tak aspoň většinu filmu vypadá. Závěrečné odhalení se snaží o nějakou hloubku, no stejně si jej užijete zase jenom kvůli akci. Ta je jedna z nejlépších, co jsem za poslední roky mohl vidět. Hlavně to, co předvádí kamera, jen tak někde neuvidíte. Točí se, přejíždí zhora dolů, zoomuje a vše přesně tak, aby to vypadalo sakra dobře. A ve spojení s choreografií i s několika Jackie Chan nápady to je extáze. Ano, další díl bych si nechal líbit. PS: epičnost pouštní akce hlavně po objevení se Dobrého sahá až do jiné dimenze. Hudební stránka někdy poznatelně ničí atmosféru přílišnou komedialitou, ale je to většinou ve spojení s Weirdem a i když tu není v žánrech komedie napsána, čekejte spíše ji než drama. Ale vtípky jsou většinou povedené, takže to vůbec nevadí. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Já ty šikmooké vcelku ráád... pokud zrovna netočí porno s lolitkami nebo nejí tu svou rýži, tak pracujou (každý teďka IT) ee, točí ty svoje "masakrální" filmy, kde jeden aziat (forever jaky) vystřílí, rozseká nebo holýma rukama vybije půl obrazovky. Nooo tady ne... tady se Kim snaží o jakýsi remake westernu aaa bohužel nejde to. Utkvělo mi v paměti, jak tři žlutí banditi bojujou o jednu zažloutlou mapu, která teda vede k pokladu (hotoví piráti). Střílí se tu, všecko tu vybuchuje jak na bojovém poli a výsledek?! Veškerý žádný, chcete vědět konec? Všichni do jednoho umřou! A o toto cele jde, toš srandy kopec... 5/10 že si to ty Kime a ještě jednou mě naser aaa... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vskutku se nedostanu na lepší hodnocení ať dělám, co dělám...Přes veškeré klady tohoto snímku jsem se značně nudil a jediné, co mě zaujalo, byly perfektní choreografie soubojů, dokonalá hudba v mnohých scénách a závěrečné setkání Hodného, zlého a divného. Možná, že kdyby byl tento film o půl hodinky kratší, bavil by mě víc. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • S rozpočtem 17 milionů amerických dolarů jde do této doby a nejdražší jihokorejský film. (molotov)
  • Hodný, zlý a divný byl v užším výběru na film, který Korea nominuje do oscarového klání, nakonec ale vyhrál Crossing. (molotov)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama