Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swanková předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Biografické historické drama zachycuje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, se Amelie stala první ženou, které se podařilo přeletět Atlantik a tento skvělý úspěch jí katapultoval mezi národní celebrity. Prožila úžasný vztah s charismatickým obchodním partnerem a posléze milujícím manželem Georgem Putnamem (Richard Gere). Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat, ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). V roce 1937, během pokusu obletět svět, však Amelie Earhartová nad Pacifikem zmizela. Kombinaci strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství natočila režisérka Mira Nairová. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (81)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $14,279,575Tržby Celosvetovo $19,756,077Tržby za predaj DVD v USA $6,136,864 //počet predaných kusov 356,840║ V rámci výpravy, navodenia dobovej atmosféry, kostýmov, či vizuálu dobrá práca, obsadenie tiež fajn ale využité pre jednoduchší režisérsky prístup tak na pól plynu, snímka nestrhne ako by mala, nemá to patričnú hĺbku. /55%/ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Amélie Earhart není Amélie z Montmartru, takže nepočítejte s kdovíjak sympatickou a střelenou postavičkou jak z pohádky, ale spíše s přeangažovanou ďůrou, která má to štěstí, že umí sakra dobře lítat. Jenže když Vám tvůrci ani letecké záběry nenatočí hezky a všechno ostatní je vysloveně průměrný až špatný, tak nemůžete počítat s dobrým biografickým filmem. Fascinuje mě, že do tak špatného filmu urvali herce jako Richarda Gera nebo Ewana McGregora a distributor má ještě k tomu ty koule tvrdit, že Hilary Swank tu předvádí nezapomenutelný herecký výkon. Nepředvádí. ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

Letí, letí, všetko letí, čo má krídla všetko letí! Zubatá Hillary Swank na Fokkeri cez Atlantik letí! Film nudný a nahlúply presne tak, ako táto detská riekanka počas celej svojej doby len nudí a nie je v konečnom dôsledku žiadnou poctou výnimočnej žene Amelie Earhart. Najsmutnejšie je, že si to Hillary ešte aj sama produkovala... ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Průměr. Od herců vzhledem k jejich jménu, jsem čekala daleko víc… ale stačila by pevná ruka režisérky a víc promakaný scénář a to by se jim teprv hrálo. Ovšem krásné záběry z letadla stojí za povšimnutí, to je jedno mála pozitiv. Ze zajímavého příběhu Amelie Earhartové se dalo vykřesat daleko víc, škoda. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

O Amelii Earhartové jsem dodnes věděl jenom to, že v roce 1932 jako první žena samostatně přeletěla Atlantský oceán. Tak jsem byl přirozeně zvědavý i na tento film. Očekával jsem, že se dozvím další zajímavá fakta o její vášni k létání a vůbec o její osobě. Jenže nestalo se tak. Film je jinak natočený opravdu moc pěkně, hlavně veškeré letecké záběry, okolní scenérie a příroda. Také dobový styl působí hodně autenticky. Jenže o samotné hrdince bych si představoval důstojnější a napínavější vyprávění. Výběr Hilary Swank do hlavní role byla ovšem trefa do černého. Nejen že svou roli zahrála jak nejlépe asi mohla, ale se skutečnou Earhartovou je tu i jistá podoba. Jako celku dávám 60%. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • V roce 2010 byly nalezeny na atolu Nikumaroro fragmenty kostí, které zřejmě patřily Amelii Earhartové a jejímu navigátorovi Fredu Noonanovi. Je pravděpodobné, že zde nějakou dobu žili, než zemřeli (zřejmě na dehydrataci). (Petulka88)
  • Amelia Earhart byla první ženou, která překonala rychlost 290 km/hod. (jenik71)
  • Amelia Earhart už v roku 1922 ustanovila prvý ženský svetový rekord - s dvojplošníkom vystúpila do výšky 4267 metrov a v roku 1932 sa stáva prvou ženou, ktorá sama preletela Atlantik. (ČSFD)

Související novinky

Burtonova „Alenka“

Burtonova „Alenka“

26.07.2008

Po ponurém příběhu o mstivém hrdlořezovi z londýnského holičství se Tim Burton vrací ke stylu Karlíka a továrny na čokoládu. V listopadu pod dohledem producenta Richarda Zanucka, se kterým… (více)

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

29.05.2008

Klidně by z toho mohla být další oscarovka. Už jen kvůli účasti Hilary Swank, pro kterou je projekt s prostým názvem Amelia srdcovkou, v níž nejen ztvárňuje hlavní roli, ale podílí se i na produkci.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno