Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swanková předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Biografické historické drama zachycuje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, se Amelie stala první ženou, které se podařilo přeletět Atlantik a tento skvělý úspěch jí katapultoval mezi národní celebrity. Prožila úžasný vztah s charismatickým obchodním partnerem a posléze milujícím manželem Georgem Putnamem (Richard Gere). Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat, ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). V roce 1937, během pokusu obletět svět, však Amelie Earhartová nad Pacifikem zmizela. Kombinaci strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství natočila režisérka Mira Nairová. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (81)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Amélie Earhart není Amélie z Montmartru, takže nepočítejte s kdovíjak sympatickou a střelenou postavičkou jak z pohádky, ale spíše s přeangažovanou ďůrou, která má to štěstí, že umí sakra dobře lítat. Jenže když Vám tvůrci ani letecké záběry nenatočí hezky a všechno ostatní je vysloveně průměrný až špatný, tak nemůžete počítat s dobrým biografickým filmem. Fascinuje mě, že do tak špatného filmu urvali herce jako Richarda Gera nebo Ewana McGregora a distributor má ještě k tomu ty koule tvrdit, že Hilary Swank tu předvádí nezapomenutelný herecký výkon. Nepředvádí. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Když poprvé promluvila nadabovaná Hilary, myslela jsem, že mně někdo praštil mezi oči. Z plátna mluvila rozkřáplá stařenka. Samotné zpracování filmu bylo ploché bez jakýkoli emocí, spíše vyvolávající negativní pocity vůči hlavní hrdince, než naopak. Swanková hrála tak, že se většinu filmu nepřirozeně zubila. Gere spíše přicmrdával. Ve srovnání s filmem o Earhartové, který byl natočen s Dianou Keaton, prostě slaboučké. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

7.6.2010 ~ Nudně, nezajímavě a nezáživně zpracovaný příběh nejznámější pilotky historie. Od teď se sterilita měří na minuty, tahle jich má bezmála 120. ~ Tedy natočit něco takhle sterilně, to musí být umění. Má to být drama, je to spíš šaškárna, ve které je nejzajímavějších jen těch pár leteckých záběrů, jinak jde o koncentrovanou nudu. ~ O samotné Amélii se moc nedozvíme, příběh totiž začíná ve chvíli, kdy se Amélie sejde se svým budoucím agentem a manželem a vstoupí tak do světa fotoaparátů, businessu a klamu. O peníze tu jde až v první řadě, samotná Amélie je jen prostředek k jejich vyrýžování. Důležité životní zvraty a posuny v ději se udávají tak "nahňácaně", že se nejde zbavit pocitu, že byl film mnohem delší a na skoro dvě hodiny ho bylo nutné brutálně sestříhat, Dialogy nic extra, zachycení atmosféry okolo nejznámější pilotky či atmosféry tehdejší doby nulové, Hilarry Swank nijak zvlášť nemusím, stejně tak herecky furt stejného Richarda Gerea a český dabing, jehož jsem se stal svědkem, mě vysloveně u Améliiny postavy prudil. ~ Jak chcete natočit dramatický příběh o něčím životě, když do filmu pořádně žádný příběh nedáte? Všichni vědí, jak to skončí, ještě dřív, než to vůbec začne, a to tedy tak, že vlastně nikdo neví, jak to skončilo. A že si na to musela Amélie vydělávat jako cvičená opička? A co? O tom má být celý film? Nebo má náboj filmu zvrátit takřka vynucená romantická vložka ála "nevím, koho vlastně miluji" ? Ach jo. Vydržel jsem to do poloviny filmu, pak už jsem musel místy lehce skákat v ději, protože, ač si nemyslím, že by můj čas byl nějak někomu drahocenný, ztrácet jej můžu u mnoha dalších filmů. Amélie, bravo! Režisérko a scénáristé, au. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

K čemu je, že má Amelia skvělou Hilary Swank a slušného Richarda Gera, který před lety musel objevit lék proti stárnutí a je lakomý se o něj podělit. K čemu je, že má Amelia skvělé kostýmy a moc pěknou výpravu? K čemu je, že má Amelia moc hezké letecké záběry? Když ten film absolutně postrádá duši a jakoukoliv tvůrčí invenci? K ničemu! Celý film působí jako výklad starého učitele dějepisu, který desítky let nedělá nic jiného, než že suše předčítá pasáže z učebnice historie. Může to obsahovat zajímavá fakta, ale nebaví to. P.S. Sice nevím, jak to bylo, ale nesedělo mi, jak zde byla glorifikovaná postava George Putnama, vedle kterého by se musel stydět i Mirek Dušín. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Poviem na rovinu, že som sa na tento film s H. Swank tešil. Nízke hodnotenie ma sklamalo, napriek tomu som sa chcel presvedčiť. Akosi cítiť, že film režírovala žena. Film obsahuje mnoho pekných záberov na krajinu pretkaných hudbou, hrdinku, ktorá sníva svoj sen a postavy, ktoré riešia problémy, ktoré s divákom nepohnú. Škoda, príbeh Amelie Earhart určite stál za zfilmovanie, ale chcelo to viac hĺbky dramatičnosti a v závere určite chýbalo vygradovanie a aj preto tragický záver divák jednoducho prijme, ale s citmy to nepohne. Ani z témy ako je nevera nedokázali tvorcovia vyťažiť aspoň nejaké napätie alebo iskrenie medzi H. Swank a R. Gerom. Nerád to hovorím, ale je to prierný film, ktorý stačí vidieť iba raz a do zabudnutia upadne veľmi rýchlo. 60%. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Amelia Earhart už v roku 1922 ustanovila prvý ženský svetový rekord - s dvojplošníkom vystúpila do výšky 4267 metrov a v roku 1932 sa stáva prvou ženou, ktorá sama preletela Atlantik. (ČSFD)

Související novinky

Burtonova „Alenka“

Burtonova „Alenka“

26.07.2008

Po ponurém příběhu o mstivém hrdlořezovi z londýnského holičství se Tim Burton vrací ke stylu Karlíka a továrny na čokoládu. V listopadu pod dohledem producenta Richarda Zanucka, se kterým… (více)

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

29.05.2008

Klidně by z toho mohla být další oscarovka. Už jen kvůli účasti Hilary Swank, pro kterou je projekt s prostým názvem Amelia srdcovkou, v níž nejen ztvárňuje hlavní roli, ale podílí se i na produkci.… (více)

Reklama

Reklama