Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (311)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Smita Bhide, Waris Dirie, Sherry Horman | Hudba: Martin Todsharow | Produkcia: Peter Herrmann | Rozpočet: 11 miliónov € | Tržby: 14,300,000 $ | Úchvatný klenot, ktorý má takmer všetko, čo môže film mať. Celú škálu životných pocitov, nádherné destinácie, do uší lezúci ústredný hudobný motív, spoločensko-politický podtext, a posolstvo - každí človek má na tejto Zemi svôj špecifický kríž, ktorý musí niesť. A je len na ňom, kam ho je schopný uniesť... Waris Dirie ho dotiahla na samotný vrchol. ()

Terka.K 

všechny recenze uživatele

Velké srdce, velký příběh. Poznat úplné dno, vyšplhat se až na vrchol. Jsem nesmírně vděčná, že Waris Dirie sebrala tolik odvahy a sdílela svůj příběh prostřednictvím dechberoucí knihy, která se následně dočkala skvělého filmového zpracování. Jediná škoda, že bylo vynecháno dost krutých vzpomínek z dětství a některé pasáže byly dost zjednodušené - na druhou stranu chápu, že je to obsáhlý příběh a do pouhých 130 minut se všechno vejít nemohlo. Hormann se opravdu vyšvihnul na vrchol - kontrast bohatého života na módních molech Londýna a chudoby somálských "vesniček" je opravdu emočně působivý - až bych použila slovo vyčerpávající. ()

Reklama

Makky 

všechny recenze uživatele

Je to sila! Keď sa na to pozerám ako na film, ohodnotil by som to štyrmi hviezdami, pretože mám pocit, že by sa z toho dalo vyťažiť viac. Lenže keď sa na Púštny kvet pozerám z ľudského hľadiska, čo ten film vlastne predstavuje, čo samotná Waris Dirie dokázala a o čo vlastne ide, aj 5 hviezd je málo. Významné a prestížne ocenenia by mali dostávať takýto ľudia, a nie palestínsky terorista alebo americký prezident. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nesdílím nadšené přijetí snímku, které je ovlivněné jednak nesporným půvabem Liyi Kebede, jednak sentimentálním příběhem o tom, jak chudičká dívčina z dalekého Somálska ke štěstí přišla. Film podle mě nemá hloubku a snahu podívat se na problém chudoby Třetího světa a ženské obřízky komplexně. Nechá diváka, aby by se šokoval kontrastem života v suchem zasažené oblasti Afriky a konzumního obžerství Londýna, stejně jako strádáním dívky nucené v dětském věku podstoupit ženskou obřízku. Jenže je to celé zředěné faktem, že vzestup hrdinky umožní reklamní a oděvní průmysl, které jsou samy o sobě symbolem konzumu. Samozřejmě, že takový vzestup je umožněný jenom několika málo vyvoleným, a zatímco filmový divák je ukonejšený tím happyendem, osudy milionů jiných holek, které nemají potřebnou vizáž, to nijak nezmění. A to už vůbec nemluvím o problému ženské obřízky, protože film nemá šanci ovlivnit veřejné mínění v zemích, kde se provádí. Nějaký hlubší pohled do problému chybí, nějaké větší drama nebo dilemata ten film neřeší. Na uvedených problémech jen parazituje a považuju ho za takový kýč svého druhu. Celkový dojem: 35 %. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Keď redaktorka žiadala slávnu top - modelku Waris ( znamená to Púštny kvet ), nech porozpráva o dni, ktorý jej zmenil život, mala na mysli krásnu rozprávku o chudobnej dievčine z Afriky, ktorá prežíva Popoluškin sen. Lenže jej medzný deň nebol ten, o ktorom rada počúva a číta západná kultúra, ale ten, keď bola ako 3 - ročná obrezaná. Tento film je veľmi potrebný. Nielen kvôli tomu, že ohavná obriezka sa vykonáva neustále skoro na celom svete a denne ju podstupuje 6 tisíc dievčat... Ale aj kvôli tomu, aby si naša civilizovaná kultúra uvedomila ako sa žije v inom svete ako je náš. Etiópka Liya Kebede je bezpochyby najkrajšia africká herečka, ale jej kúzlo nie je len v kráse, ale i citlivom stvárnení svojej postavy. Jej zoznamovanie sa s priateľkou, prácou, mužom na diskotéke, ale i obyčajným vodovodom je ozajstné a zároveň milé. Film je natočený v dvoch dejových a časových rovinách, keď sa Waris v retrospektívach vracia k neľútostnému detstvu. Treba sa pozastaviť nad vynikajúcou hudbou Martina Todsharowa, v niektorých fázach mi pripomínala naliehavosť a precíznosť Mansellovho Reqiem za sen. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama