Reklama

Reklama

Mé jméno je Nikdo

  • Itálie Il mio nome è Nessuno (více)
Trailer 1

Zkušeného pistolníka Jacka Beauregarda (Henry Fonda) už nebaví být ustavičně ve střehu a dokazovat náhodným mladým puškám svou rychlost. Chce se jen sejít se svým dávno ztraceným bratrem a pak navždy odplout do vysněné Evropy. Do cesty se mu ovšem postaví vynikající střelec a vtipálek, který si říká Nikdo (Terence Hill) a má docela jiný plán ohledně Beauregardova osudu. Začíná záchranou života a končí pistolnickým soubojem dvou modrookých střelců v pravé poledne... Spaghetti western říznutý klasickou italskou komedií natočil v koprodukci Itálie, Francie a Západního Německa režisér Tonino Valerii, někdejší asistent režie u dolarové trilogie Sergia Leoneho. Jeho vliv je patrný zejména v úvodní scéně, namísto opisování jde však u Valerie spíše o poctu a dál se snímek ubírá vlastním směrem. Rozkročený mezi taškařicí nad nejznámějšími westernovými klišé a nostalgií nad mizející érou nespoutaného Divokého západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

Dont 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit jako celek, protože film je značně roztříštěný, vynikající scény se střídají s dlouhými nezáživnými pasážemi nebo druhem humoru, bez kterého bych se obešel (typicky fackovací panák). Pobavily mě hříčky a dvojsmysly se jménem Nobody i několik vtipných situací (vede panáková scénka a závěrečný fórek s holičem), ale ještě více jsem ocenil dobré westernové momenty okořeněné skvělou hudbou Ennia Morriconeho (s výjimkou jednoho nepovedeného motivu). Čtvrtá hvězda je tak nějak navíc, protože chvílemi jsem se doopravdy nudil, ale tenhle snímek mi zkrátka nepřipadá jako průměrný film, který by měl někde zapadnout. Je potřeba ocenit invenci a hravost, které jsou zřejmé i po čtyřiceti letech od vzniku filmu. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 10/10 Prostředí 8/10/// +parádní hudební doprovod, zajímavé postavy, obsazení, spousta zajímavých scén -řekl bych slabší příběh, o nic extra se ve filmu nejedná/// Tak to je hezký. Je to regulerní western, který začíná dramaticky a vlastně je i docela vážný, jen do něj nějak zabloudil Terence Hill a potkal se tu s Henrym Fondou, který hraje typicky westernovou postavu. Setkání a (nejen) slovní přestřelky těchto dvou herců jsou výtečné. Do toho spousta banditů a padouchů, kupy zlata a snaha udělat z jedné postavy západu věčnou legendu. Díky hudbě a občasnému odlehčenějšímu směru, kterým se film vydal je to i slušná zábava. Jen škoda, že některé komické scény jsou přehnaně dlouhé a trošku ruší a občas i mírně nudí. Nicméně i tak to byla výtečná podívaná a svým způsobem ojedinělá./// Celkem 85%/// ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad by sa zdalo, že Leone, Morricone a Fonda sú dostatočnou zárukou pre vznik ďalšieho vynikajúceho filmu. Boli by, ak by súčasne niekto nemal ambíciu spojiť spaghetti western s prvoplánovými a nudnými komédiami Buda Spencera a Terencea Hilla a ktovie s čím všetkým ešte. A navyše veľkého Henryho Fondu upozadiť ako nejakého komparzistu. Slabiny filmu vynikajú najmä pri jeho opakovanom zhliadnutí, ktorého som sa dopustil včera. Pri ňom už nefungujú ani fórky na jedno použitie. Napriek všetkým slabinám určite nejde o podpriemerný film, aj keď naň jeho tvorcovia nemôžu byť hrdí. Ale Morriconeho hudobný motív je skvelý. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dva modroocí fešáci v jednom filmovém příběhu a k tomu hudební doprovod mého milovaného Ennia Morriconeho, co víc bych si měla přát? Snad vůbec nic. Škoda, že se film vydává všemi směry najednou. Od Terence Hilla jsem očekávala jednu legrácku za druhou a od Henryho Fondy, že bude až dramaticky vážný. To se dá těžko skloubit dohromady. Atmosféra byla moc hezká. Dostala jsem chuť na dobrou whisky. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Patrně jsem černá ovce stáda, ale hodně váhám mezi dvěma a třemi hvězdami. Víte, potíž tohoto westernového eposu je a) jeho délka, b) s délkou související nudný děj, v jehož vláčném tempu se toho děje asi tolik, co na schůzi v parlamentu, a c) ne zrovna elegantní balancování na hraně vážnosti po vzoru postavy Henryho Fondy a praštěnosti dřevěným klackem Terence Hilla. Záchranným plynem pro mě byly Morriconeho hudební variace, uhlazená kamera a několik málo scén zralých jakoby mávnutím kouzelného proutku na hodnocení nejvyšší. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (16)

  • Film se natáčel 9 týdnů v Americe, 5 týnů ve Španělsku a 3 týdny v Itálii. (Hennes)
  • Nessuno (Terence Hill) ve filmu jí fazole. Terence Hill měl rád fazole i v soukrém životě. (Redyx1)

Související novinky

Reklama

Reklama