Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní inscenace podle stejnojmenné povídky Jaroslava Durycha Kurýr zachycuje epizodu z března 1634, tedy z doby těsně po zavraždění Albrechta z Valdštejna v Chebu (25. 2. 1634). Kurýr veze do Olomouce rozkaz, který mu svěřil ještě před několika dny živý a mocný Valdštejn, a v biskupském městě nechce věrný voják uvěřit šokující skutečnosti, že jeho obdivovaný generalissimus byl úkladně zabit na císařův pokyn. I když historická událost - Valdštejnova fyzická likvidace, se odehrála před téměř čtyřmi staletími, našel v ní Jaroslav Durych natolik silnou inspiraci, že jeho povídka Kurýr má co říci o charakterech lidí v proradném světě politiky i dnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Zajimave pojaty a vytvoreny pribeh o vernosti a svedomi z obdobi tricetilete valky odehravajici se v Olomouci a jeho okoli.Jiri Schwarz se zdarne chopil role sve, odehral a zahral co zahrati mel.V roli kardinala uvidime celeho v cervenem Ladislava Lakomeho. Snimek byl vyroben v roce 1994. "Kdo nema, neda.Kdo ma a neda, nakonec taky da.Kdo nema nic ten da nejvic..." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Svým námětem Kurýr vzdáleně připomíná válečné drama Signum laudis. V obou případech hrdinové projevují věrnost až za hrob, ale zatímco v Signum laudis jde o silné tragické drama, které hodně vypovídá o tehdejší době a režimu, Durychův Kurýr svým koncem vyznívá spíš směšně. Na to, jak je televizní povídka krátká, hlavní hrdina až příliš času tráví v sedle a kamera jen staticky sleduje jeho pouť. Jedna hvězdička je za příběh a jedna za herecké obsazení. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Výhodou této povídky je, že historii zrovna znát do detailu nemusíte. On vám ji František Němec alespoň částečně ozřejmí. A také je dobře zahraná. Nevýhoda je, že se z větší části Jiří Schwarz peleší s Janou Janěkovou. Je to povídka z doby, kdy věrnost a čest měly ještě váhu, což dokázal i vojákův protivník. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama