Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Ichabod 

všechny recenze uživatele

"In this household, the family is everything... ". Krásné to motto tohoto filmu. Tatínek rád pracující s kladivem a ejakulující do flákoty masa, maminka s jemným hláskem vyžívající se v penetracích a s pozitivním přístupem k mladým dívkám to jsou členové jedné takové typicky britské rodinky™. Protože jsem včera viděl Martyrs, tak tenhle film je pro mne jak pohádka o Sněhurce, jen teda tahle Sněhurka je z Polska a šla přespat na asi nejblbější místo, které se poblíž Heathrow nabízelo. Celkem v pohodě film, pro pokročilejší díváky exploitation. Osobně bych po tomhle filmu si dal od explotation filmů na chvilku oraz, začínínám být otupělý vůči filmovému spermatu ve vepřovém podávaném k obědu za projekce pornofilmu před celou rodinou. Ve filmu absentuje hudba a vlastně film není ani tak brutální a atmosféra není nijak uměle zdrsňována, prostě se to vše tak nějak děje... Jak jsem psal.... Raději zpět k mainstreamu :-) ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Je to nízkorozpočtový exploiťák s hroznými hereckými výkonmi. Nechápem tomu hodnotenie tu na CSFD. Mne ako prívržencovi exploitationu sa to samozrejme páčilo, ale väčšina ľudí zvykne takéto filmy zavrhnúť a teraz (25.04.2010) to má 240 hodnotení a 60%. Ako som už spomínal herecké výkony sú slabé, postavy nevýrazné a hnusné a k tomu gore nie veľmi dobre zvládnutý. Ale má to svoju atmosféru, mučenia (psychického aj fyzického) je tu dosť a rodinka je tak správne "uletená". ()

Reklama

rollman1 

všechny recenze uživatele

Hodně silný a zvrácený film. Nečekejte festival gore, ale pořádný psychický a fyzický nátlak od hodně pošahané rodiny. Tak mi u filmu nebylo už dlouho zle, protože to, co se ve filmu děje je něco hrozného. Rodina, která je hodně nemocná unese mladou dívčinu a ta se stává novým mazlíčkem domu. Nechybí fyzické tresty, psychické rány a do toho nějaké to napětí a najde se i menší gorečko. Ten kdo vybral otce by zasloužil cenu za nejlepší vybranou postavu, protože hlava rodiny z nich byla nezvrhlejší a nejodpudivější. Doporučuji. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Mum and Dad naprosto efektivně znova otvírá subžánr "pošahaná rodinka" subžánru hororu exploitaition, znova jako by připomínal mnoha scénami a svým jednoduchým dějem geniální kultovní klasiku Texaský masakr motorovou pilou (1974) od Tobe Hoopera, ale vše obrazově a kamerou podává tak syrově, nechutně a realisticky, že má člověk opravdu dost nepříjemný pocit, že se tohle může dít a může stát... Zatímto Hooperův kult byl 70.kový tryskající exploitaition působící jako nalezený "ušmudlaný dokument", zde kamerově a obrazově film právě jako dokument působí ... Nevrhá na diváka extrémní násilné brutálnosti a spousta "hanebných" vložek sem sice mohla být zařazena, tím myslím zejména sexuální násilnosti a zvrácenosti, leč i když toto film přímo neobsahuje, krutý a nechutný je v nadměrné míře a jak jsem již uváděl, připomíná prostě realitu "dnešních dnů" ... K tomu všemu pak přispívá geniálně zahraná a ztvárněná psychologie rodiny, kde exceluje hlavní herečka a dále taťka (žádná obluda, jen vypasený slizoun ...). Právě to vše je dosti zneklidňující, syrové a dostatečně nechutné, aby nezvyklého diváka šokovalo, zvyklého pak buď zaujalo (můj případ ...) nebo zklamalo (případ těch, co čekají nějaké gore-orgie ...). Ne, tento film je o násilí, psychických a osobnostních poruchách, úchylkách a ujetostech ... Z tohoto hlediska se jedná o jeden z mála výjimečně reálných a realistických exploitaitions filmů a jeho kvalita je naprosto neoddiskutovatelná ... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle bylo označený jako nejdrsnější britskej horor za posledních 10 let, tak to tam museli asi pořád točít samý pohádky, jinak si to vysvětlit fakt nedovedu, ještě tak na začátku ,když se tam objeví vypasenej úchylnej taťulda se zakrváceným nátělníkem a kladívkem, tak sem si říkal, že by to špatný být nemuselo, jenže pak se to zvrhne v takový jakoby psychický týrání a věznění, čehož je v exploitation žánru mraky a daleko líp zpracovaný a až na výjimky(taťka se udělal do nějakýho zakrvácenýho kusu masa a ani sem radši nedomýšlel co to bylo, i když mě pár věcí napadlo) bez nějakých drsnějších scén a člověka pak už jen potěší aspoň průměrnej konec, ale jinak docela slabota, čekal jsem, že tam mamka s taťkou budou řádit daleko víc, navíc sem se s hlavní hrdinkou moc nesžil ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)

Reklama

Reklama