Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller The Ghost Writer z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (886)

larelay 

všechny recenze uživatele

O panovi Polanskom si mozeme po ludskej stranke mysliet cokolvek, ale po tej reziserskej mu niet co vytknut. Skvely pochmurny konspiracny pribeh, ktory vas ponecha v napati celych tych 128 minut. Styri hviezdy za to, ze Pianista bol proste lepsi a tym padom ich v tejto skale nemozem hodit na jednu uroven, hoci filmy to su obidva brilantne a este aj za herecke obsadenie, ktore mne v rolach Adama Langa a Ruth nesadli. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Hm. Hm-hm-hm. Dlhé váhanie medzi 3 a 4 hviezdičkami. Je to samozrejme precízna staromódna prácička s niekoľkými obstojnými a jedným skvelým (Eli Wallach ;-D) hercom a zručne budovanou hitchcockovskou atmoškou. Rozuzlenie (kto) je však zúfalo predvídateľné a tá malá nadstavba (prečo) budí skôr reakciu na spôsob: "Dobre... a? Toto ma má akože šokovať či prekvapovať?" Čo je pri polit-thrilleri zásadný problém. 7/10 ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zaražený do sedačky celé dvě hodiny. Toť mě pocity z tohoto mysteriózního thrilleru, kterýžto žánr mám skoro nejraději. Roman Polanski nesmí navštívit USA, takže jsem sledoval jak se s tím ve filmu vypořádali a vůbec to tedy není poznat, podobně jako když Praha zastupuje třeba Moskvu ve filmech. Režisér je sice usvědčený pedofil a během postprodukce byl opět zatčen, ale jeho filmy mi to nikdy nezkazí, není důvod nerozlišovat tvorbu od osobního života. Ewan McGregor jako vždy nezklamávající...90% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Muže ve stínu jsem měl možnost vidět chvíli po Prokletém ostrově. Možná tak bude můj úsudek mírně zkreslený, nicméně budu se tomuto snažit vyvarovat. Nový film Romana Polanského je temný a těžký na strávení, depresivní a studený až na půdu. Studená kamera, chladné počasí a jen mírně obydlený ostrov, kde se většina děje odehrává, působí na diváka stísněným dojmem a párkrát jsem se dokonce přistihl, že se klepu zimou, i když zrovna sedím u zapnutého topení. Příběh sám o sobě příliš originální není, je to jistá ruka režiséra, která spolu s hudebním doprovodem udělala z filmu napínavou podívanou. Ewan McGregor je jako vždy výborný a jeho postava se po celou dobu (snad až na poslední čin) chová logicky. Škoda trochu laciného zakončení, které tak trochu pokládá otázku: Proč jsem zbytečně sledoval celý předchozí děj? Jistě, rozuzlení je to samozřejmě nečekané, ale způsob, jakým tvůrci s pointou ve výsledku naloží je pro mě zklamáním. Bez posledních tří minut je Ghost Writer napínavá podívaná s nečekaným zvratem a výbornou studenou atmosférou. Poslední tři minuty však dávají rychle zapomenout na maximální hodnocení. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Polanski už si svůj rukopis vypracoval k dokonalosti a už jen zbývá, aby svoje nadání ukázal pomocí filmů. Další adaptace knihy s temným a mrazivým podtextem, jako tomu bylo u Deváté brány nebo Pianisty. Politické filmy mě nikdy moc nebrali, ale tady mi toto téma vůbec nevadilo. Je zde jen v minimální míře a my jsme svědky úvah Ewana McGregora v roli "ghost writera". Ten během ponurného anglického počasí nachází jednotlivé střípky, které nějak souvisí s politikem v roli Piercem Brosnanem. Polanski pomoci kamery dává poctu jinému režisérovi. Alfredu Hitchcockovi a skvěle hraje s napětím. Zatímco vy by jste si mysleli, že hlavní hrdina má pouze dvě možnosti. Tak se ukáže i třetí cesta, která vás dovede až ke konci... A jsem rád, že jsem mohl tu cestu mohl absolvovat i já. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (59)

  • V januári, keď sa film odohráva, nie sú na stromoch listy ani zelená tráva v Massachusetts alebo na Cape Cod. (Pat.Ko)
  • Lang (Pierce Brosnan) spomína článok v "London Times". Hoci je pravda, že Londýnčania svoj denník označujú iba ako "The Times," nachádzal sa v USA, kde sa "The Times" bežne vníma ako newyorský novinový titul. Lang použil výraz "London Times" pre svoje americké publikum. (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Polanski loví hvězdy

Polanski loví hvězdy

27.09.2010

Je zase na svobodě a chystá nový film. Proč ne? Muž ve stínu je pro mnohé jedním z filmů roku a důkazem, že Roman Polanski je pořád prvotřídní režisér. Drama God Of Carnage je adaptací divadelní hry,… (více)

Do vězení, z vězení

Do vězení, z vězení

01.10.2009

Tento týden se roztrhl pytel se zprávami kolem vězení a vězňů – těch filmových i těch skutečných. Jak už určitě víte, ve Švýcarsku byl za své 30 let staré hříchy zatčen Roman Polanski a bude to mít… (více)

Nicolas Cage a mor

Nicolas Cage a mor

23.09.2008

Všimněte si, prosím, že jsme se zachovali taktně a nenapsali jsme „Nicolas Cage JE mor“. A že bychom si to vzhledem k jeho momentální aktivitě a celkové kvalitě jeho filmů z poslední doby mohli… (více)

Reklama

Reklama