Reklama

Reklama

Ondine

  • Česko Ondine: Víla z hlubin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Byl jednou jeden rybář a ten vylovil mořskou pannu.  Když irský rybář Syracuse (Colin Farrell) vylovil z moře krásnou mladou ženu (Alicja Bachelda), řekla jen, že se jmenuje Ondine. Příznačné jméno, které znamená „ta, která přichází z moře“. Syracuse jí nabídne přístřeší a ona se usadí nejen v jeho domě, ale postupně i v jeho srdci. Neznámá cizinka vyvolává řadu otázek, ale rybářova malá dcerka Annie (Alison Barry) má okamžitě jasno. Ondine je podle ní vodní víla, kouzelnou mocí obdařená bytost, která vystupuje z vod proto, aby lidem nosila štěstí. Annie věří, že Ondine přišla kvůli ní, aby zachránila její selhávající ledviny. Syracuse sice na pohádky nevěří a zůstává nohama pevně na zemi, ale záhy i on podlehne jejímu kouzlu a je nucen si připustit, že od té doby, co s nimi Ondine přebývá, dějí se zvláštní věci. Mohli by spolu žít šťastně až do smrti, jenže Syracuse na šťastné konce už dávno nevěří. Ať Ondine je či není mořskou pannou, má za sebou temnou minulost, která ji za žádnou cenu nechce pustit na svobodu. Dokáže ji láska Syracuse zachránit, nebo se vrátí do hlubin zapomnění? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (472)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Kde bolo tam bolo.... Tak predsa začínajú rozprávky. Rovnakým spôsobom začína aj tento príbeh. Neil Jordan napísal a zrežíroval krásnu rozprávku, o mužovi, ktorý je dobrák a ktorý dávno stratil nádej že bude dakedy šťastný a o žene, ktorú majú všetci za nadprirodzenú bytosť a tým ako pôsobí na rybárov život a na život jeho dcérky, máme naozaj veľmi málo dôvodov jej neveriť. Jemne stupňujúca sa dráma s fantastickými prvkami je rozhodne očarujúca a ten kto má aspoň trocha rád tie staré rozprávky, kde sa o svoje šťastie bojuje aby si ho nakoniec hlavný hrdina mohol privlastniť tak nebudete sklamaný. Táto rozprávka z drsného sveta tam v Írsku okorenená o jeden z najkrajších songov od Sigúr rós All Right tvorí impozantné prostredie pre bytosť z iného sveta s menom Ondine. Nebyť troška obsahovo prázdneho finále, bol by to jeden z najkrajších filmov aké som na túto tému videl. Každý z hercov je neskutočne prirodzený. Takto je to len veľmi dobrý film, ku ktorému sa z radosťou určite dakedy vrátim. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Moderní (ne)pohádka, při jejímž sledování mě skoro pořád napadalo: Ach jo, co by s tímhle námětem asi udělal Terry Gilliam? Vypadal by i pod jeho vedením tak obyčejně? Byl by tak nehezky předvídatelný? Byl by tak prázdný? A nudný? Určitě ne. Ale víte vy co? Terry Gilliam by nic takového nejspíš vůbec točit nechtěl. Neilu Jordanovi tedy děkuji alespoň za odpočinkovou podívanou, která rychle utekla, dobře vypadala a ke které hrála pěkné hudba. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Šikovný balanc na ostří nože mezi realitou a pohádkou se podařil udržet až téměř do konce filmu (i když Colin se na rybáře fakt nehodí a Alicja tu hrála často jen reklamu na spodní prádlo). Poklidné, ale přesto zajímavé a lahodící vyprávění mi kladlo zásadní otázku - je, či není Ondine ta, za níž ji chci mít? Ale konec téhle pohádky je otřesný (ocenil bych méně jednoznačnosti)...stejně, jako kdyby pohádka o Popelce dopadla tak, že Popelka začne prince podvádět (po tom, co začal princ chlastat jak ruský geroj) se zbrojnoši a porodí deset parchantů s jedenácti chlápky... anebo kdyby se Sněhurka stala luxusní a drahou prostitutkou z dovozu v trpasličích dolech. Takhle by pohádky končit neměly. Ale tohle vlastně není pohádka.... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Setkání na plátně s Neilem Jordanem je většinou příjemná událost. Ondine naštěstí není výjimkou. Tentokrát obohacuje na první pohled standardní romanci irskou živelností i podmanivou atmosférou.. U téhle výtečné záležitosti mě nicméně spíš mrzí, že měla na to, aby dosáhla na plné hodnocení. Žel se tak nestalo. Jordan ve svých filmech rád skrývá příběhy vymykající se obecným zvyklostem. V násilnickém světě většinou prohlubuje proudy snu, fantazie i pohádky (selkie vylovená z moře) a opět si pohrává i s rozpolceným hrdinou na okraji (málomluvný rybář a bývalý alkoholik Syracuse). Prostě Jordanovo formálně hravé dílko opět potěší, jen je škoda, že jsem měl obrovskou touhu ponořit se do jeho příběhu hlouběji, jenže právě k tomu krapet scházelo!! ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Autorský úlet za hranice, kt.môj mozog nepoberá. Hýbadlom deja je 11ročné dievčatko, opäť raz extrémne premúdrelé, pre istotu s dysfunkčnou ľadvinou, nech má jej výnimočnosť nejaké racionálne zdôvodnenie + morská panna, z ktorej sa vykľuje (pozor SPOILER) rumunská pašeráčka drog a "bol raz jeden" rybár, ktorý ma bavil asi tak 5minút. Takto nejak to dopadne, keď stratí renomovaný autor (The Crying game, The Miracle) a výborný režisér (Interview with the Vampire) odhad a cit pre mieru. Ale je celkom možné (ako vidím a čítam), že som čudný ja. Samotný fakt, že 11r.dievčatko žijúce v Írsku (s)pozná okamžite Islandský Sigur Rós, je, podľa mňa, úplne mimo. Chudák (i) Lisa Hannigan. ÁNO, INSTANTNÁ ROMANTIKA. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach a ostrovoch v írskom grófstve Cork. (MikaelSVK)
  • Neil Jordan si do hlavní role zvolil polskou herečku Alicja Bachleda, protože chtěl neokoukanou tvář. (HellFire)
  • Herečka Alicja Bachleda a Colin Farrell jsou partneři nejenom ve filmu. Seznámili se na natáčení tohoto filmu. (NGP)

Reklama

Reklama