Reklama

Reklama

Biografické drama z produkce HBO inspirované stejnojmenným dokumentem z roku 1975 vypráví životní příběh „Velké Eddie“ a „Malé Eddie“ Bealeoých, blízkých příbuzných Jacqueliny Kennedyové. Dvojici podivínek hrají Jessica Langeová a Drew Barrymoreová.  Biografické drama z produkce HBO je inspirováno stejnojmenným stominutovým dokumentem bratří Mayslesových z roku 1975, který zblízka nahlédl do osudu matky a dcery Bealeových. Ženy, úzce spřízněné s bývalou první dámou Ameriky Jacqueline Kennedyovou (byly to její teta a sestřenice), se uzavřely do naprosté izolace a žily v rozpadajícím se domě o 28 místnostech v East Hampton. Po pětatřiceti letech se pozoruhodného námětu ujal scenárista a režisér Michael Sucsy a podrobně vylíčil osud dvou excentrických podivínek, jež k sobě váže až příliš úzké pouto. Říkaly si „Velká Eddie“ a „Malá Eddie“ a herecky je ztvárnily Jessica Langeová a Drew Barrymoreová. Ve vedlejších rolích uvidíme Jeanne Triplehornovou, Daniela Baldwina, Kena Howarda ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Výjimečný film. S patřičnou dávkou lehkosti, ironie, smutku i nepochopení servíruje tento skromně působící film jeden neznámý příběh na stříbrném podnosu. Úžasná hudba, výborné výkony v hlavních rolích, milý konec s trochu netradičními titulky, se špetkou vizuální hravosti v jemných barevných tónech. Hrdinky balancují mezi uměním a absolutním sociálním vyloučením. To vše je proloženo dokumentární dějovou linkou. Jenom škoda, že při té skromnosti nedokázal film vyvolat větší emoce. Trochu mi to připomnělo film Edith Piaf z roku 2007. *** Ve zkratce: Jedině nohama napřed. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

HBO prostě dramata točit umí. Místy sice trochu zdlouhavé, ale jinak výborné drama s dobrou dobovou atmosférou a hlavně exceletními hereckými výkony. Jessica Lange se svojí bezchybnou kreací zas tolik nepřekvapí, Drew Barrymore tady ale předvádí asi svůj nejlepší výkon v kariéře a dokazuje, že má navíc než na přiblblé romantické komedie a podobné věci.80% ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Tuto dramu som chcel vidiet predovsetkym vdaka hereckam Jessicy Lange a Drew Barrymore a myslim si, ze obe zahrali svoje postavy vynikajuco. Zo zaciatku to bolo trosku zdlhave s cim som pocital, ale potom to uz bolo celkom zaujimave. Zaujimalo ma hlavne, ako sa z toho stareho domu, kde uz sa nedalo zit, dostanu prec, ale nakoniec to dopadlo uplne inak. Je to taka mala televizna drama s velkymi hviezdami a preto netreba nic velke od tohto filmu ocakavat. ________ Drew Barrymore - (Malá Edie) +++ Jessica Lange - (Velká Edie) +++ Jeanne Tripplehorn - (Jacqueline 'Jackie O.' Kennedy Onassis) +++ Ken Howard - (Phelan Beale) +++ Kenneth Welsh - (Max Gordon) +++ Daniel Baldwin - (Julius 'Cap' Krug) +++ ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Netradiční snímek zajímavě kombinující stylizovanou dobovku se syrovým dokumentem a filmem o dokumentu. Právě tato druhá čás je velmi silným nosníkem pro film, retrospektivy jsou dost mdlé a nekonvenční. Přesto však právě kontrast je to, na čem film stojí a co činí neobvyklé výkony obou skvělých hereček tak dechberoucí. Jejich ztvárnění dvou postav, kterým utekl život mezi prsty a z nichž se staly dvě svérázné figurky mě velmi navnadilo na původní dokument, který musím zhlédnout, abych této dvojici pronikl ještě více pod kůži. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Drew Barrymore mi vyrazila dech. A taky práce maskérky/a. // Viděno podruhé a klidně si to dám zase znova. Nejen proto, že ten příběh (a hlavně vztah) matky-dcery je poněkud “neobvyklý” (a o to víc zajímavý), drásavý a vlastně i dojemný a přitom děsivý a ve výsledku i smutný, ale taky kvůli hereckému koncertu obou Eddií. Dokument (1975) jsem neviděla, ale tohle zpodobnění osudu dvou výstředních dam v podání Michaela Sucsyho rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Edith "Big Edie" Ewingová Bouvierová Bealeová zomrela v Southhamptone (štát New York), v roku 1977, vo veku 81 rokov. Jej dcéra Edith "Little Edie" zomrela na Floride, v roku 2002, vo veku 84 rokov. (elanius)
  • Drew Barrymore prohlásila v mnoha rozhovorech, že se snažila být co nejblíže své postavě a během natáčení trávila spoustu času sama odříznuta od okolního světa a přátel. (..Lucas..)
  • Panstvo s domom, kde hlavné postavy žili, sa volá Grey Gardens a nachádza sa na adrese 3 West End Road a Lily Pond Lane v Easthamptone, štát New York. (elanius)

Reklama

Reklama