Reklama

Reklama

Na východě ďábel, na západě jed

  • Hongkong Dong xie xi du redux (více)
Trailer

Obsahy(1)

Podobně jako američtí filmaři Francis Ford Coppola či George Lucas oprášil také mezinárodní kritikou oslavovaný hongkongský autor Wong Kar Wai vlastní starší dílo a upravil je podle svých současných představ. Původní film Na východě ďábel, na západě jed Wong natáčel několik let a uvedl ho v roce 1994. Snímek vychází z populárního románu o potulných šermířích, ale je ztvárněn jako vysoce estetizovaný milostný příběh protkaný tesknou melancholií, v němž legendární hrdinové mezi bitvami vzpomínají na své osudové lásky. I přes historické dějiště tento snímek stejně jako jiné Wongovy filmy z devadesátých let odráží tehdejší atmosféru z nadcházejícího předání Hongkongu Číně. Bezmocnost zdejších nadlidských bojovníků tváří v tvář konfliktům přesahujícím jejich síly odpovídá existenciální úzkosti dobových obyvatel britské kolonie, kteří se museli vyrovnat s událostmi, které sami nemohli ovlivnit. (Filmasia)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tak tu vôbec netreba plnohodnotný komentár, keďže oproti pôvodnej verzii je to upravené len zanedbateľne. A tak aj nová verzia je stále film s trochu menej prehľadným, ale aj tak stále dosť zaujímavým dejom, takže predsa len je lepšie dávať aj trochu pozor a prakticky zbytočnou akciou, keďže na týchto súbojoch ani nemá čo zaujať, ale zato s perfektnou poetikou, vynikajúcim vizuálom, skvelým obsadením a peknou hudbou. Takže stále je to mimoriadne pôsobivé dielo, kde k plnému hodnoteniu chýba len pár úprav. 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ashes of time s několika drobnými kosmetickými úpravami, kterých si většina ani nevšimne. Stále stejná poezie o lásce, vztazích a tragédii vlastních rozhodnutí. Vše krásně zabalené v režii Kar-wai Wonga, který však drží diváka daleko od postava. Sledování se tak mění v chladné až nudné doufání v příběh a akci, která nepřichází (dvě akční scény dokazují, že Wongovo vnímání akce není identické s mým:)). Akce je popravdě to poslední, co od tohohle filmu máte čekat. O kvalitách není pochyb, ale někdy nestačí krásné monology promlouvající do duše diváka svou hloubkou a moc pěkné záběry na poušť a vodu. Kdyby to aspoň mělo takovou emoční sílu jako samotná tragédie všech těch vztahů... ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Podobný film jsem ještě neviděl. A ani už vidět nechci. Myslím si, že jsem tolerantní k jakémukoli stylu vyprávění, ale to neznamená, že mě všechny neobvyklé syžety (doufám, že to je správný výraz) baví a že všem nasypu plný počet . Tohle mě i přes úchvatný vizuál vůbec nebavilo. __ Což ale nic nemění na faktu, že jsou Wongovy filmy nádherné a budu se snažit, abych jich viděl co nejvíc. Snad se podobně vyprázdněný film opakovat nebude. 35% ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Úžasná, neotřelá variace na motivy z "Condor Trilogy", kterou si ovšem člověk může užít i bez znalosti zdrojového materiálu. Film, který není a ani se nepokouší být pro každého - ale svoje diváky si vždycky najde - a taky je nejspíš chytí za srdce s o to větší silou. Film, který musíte prožít, než o něm začnete přemýšlet. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl tento film mimořádným zážitkem. V určitých postupech mi trochu připomínal Tarantinovy filmy - několik spolu pouze volně souvisejících příběhů, které se na konci více prolnou, střídání dějových rovin ... Ale tím samozřejmě podobnost s Tarantinem končí. Film je neskutečně krásně natočen, vlastně to ani nepřipomíná film, ale spíše nějaké impresionistické pohyblivé čínské pohlednice podbarvené krásnou hudbou. Děj pro mě byl zpočátku záhadou, stejně tak postavy, ale později je vše čím dál tím více jasnější a na konci všechno dojde a výsledný dojem, který ve vás film zanechá je naprosto úžasný. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl inspirován osudy postav románu "The Legend of the Condor Heroes" Jin Yonga z roku 1957. (Terva)

Související novinky

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama