Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý král Michal jednoho dne z úst kočovných herců uslyší o vyhlášené kráse princezny Anny. Když ji poté tajně navštíví, aby se o tom přesvědčil sám na vlastní oči, okamžitě se do ní zamiluje a chce ji požádat o ruku. Jak je však princezna krásná, tak je i pyšná a bezcitná a Michala odbyde slovy, že by se raději stala žebračkou než si ho vzít. Její otec ztratí s princeznou trpělivost, a dá ji proto provdat za kulhavého žebráka. Rozmazlená princezna se rázem ocitá uprostřed bídy v rozpadlé a studené chatrči, kde musí začít pracovat a starat se sama o sebe. Netuší však, že pod rouškou žebráka se skrývá samotný Michal, který si dal za cíl se svými přáteli z družiny komediantů vzbudit v princezně lásku a obětavost pro druhého… Známý pohádkový motiv o potrestané pýše obohacený o moralizující úvahu nad tématem převýchovy člověka zpracoval dle bratří Grimmů slovenský režisér Miloslav Luther, do té doby televizní tvůrce. Ve snímku koprodukovaném slovenskou Kolibou a mnichovskou firmou Omnia Film stanul v hlavní roli Lukáš Vaculík a Adriana Romanová-Tarábková. (Česká televize)

(více)

Recenze (101)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější slovenská pohádka. A to nejen kvůli krásné princezně, ale pro svoji "inakosť", odlišnost od jiných pohádek. Vlastně to ani není pohádka, ale příběh. Myšlenka hry s komedianty je v našich pohádkách ojedinělá. Líbí se mi hudba, líbí se mi typická slovenská krajina (tipuji Váh, Strečno). Právě jsem viděl na Primě, poslouchat český dabing bylo hrozné - v slovenštině mnohem lepší - hlavně princ/žebrák mluví úplně jiným hlasem! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl horší pohádky. 1)  39letý spoluscenárista a režisér Miloslav Luther se chopil příležitosti a stvořil jakousi socialistickou pohádku, která svou bizarností vyhovovala i vkusu západoněmeckého publika. Nu, což. 2)  Scénář obsahuje velmi zvláštní rysy._____ Za ulovení jedné rybky a její přípravu před pečením (pečení se účtuje zvlášť) dá nafoukaná princezna, která určitě nenosila fejky z Bangkoku, hromadu svých šperků._____ Král Michal zapojil do plánu na polidštění Anny hereckou společnost, své bezprostřední okolí a i dívčina otce, krále Matouše._____ Sám král Michal je pozoruhodná osobnost. Zručný hrnčíř, co umí hbitě sekat dřevo i lovit ryby. Kdepak se to asi naučil?_____ Princezna, která s ním stráví dost dlouhý čas, ho pak podle hlasu ve vězení nepozná. Hm..._____ Neustále ho oslovuje žebráku a to i v době, kdy už v něm vidí svého životního partnera._____ Další logické lapsy na konci filmu už celkový dojem nezmění._____ 3)  Příjemně působil Oravský hrad i další slovenská místa a zvláště až naturalisticky vyhlížející chatrč, kde princezna trávila čas s žebrákem._____ 4)  22letému přitažlivému Lukáši Vaculíkovi (král Michal) to pak velmi slušelo. ()

Reklama

Lynx 

všechny recenze uživatele

Naprostý souhlas s komentářem Ilicky. :-) Jen bych ještě dodal, že stojí za zmínku i vynikající hudba J. Stivína, která skvěle dotváří atmosféru filmu. Škoda jen nepovedeného českého dabingu z produkce TV Nova, jenž udělal své i v dalších koprodukčních pohádkách. Snímek, na který se vždy o Vánocích těším... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Problém je v tom, že znám o hodně lepší pohádky než je tahle. Nenašel jsem v ní nic výjimečného. Lukáše Vaculíka jsem už viděl hrát lépe, ale Adriana Tarábková mně zde sedla líp. Viděl bych to tak nějak na průměr, jsou zde silné momenty, ale možná to chtělo erudovanějšího režiséra než je Miloslav Luther. Takhle tahle milá pohádka tak trochu zapadá a ničím nevybočuje z řady. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Skrotenie zlej princezny je oveľa lepší motív ako tie tuctové vydajachtivé princezné. Na to musí prísť desaťročia stará rozprávka, ktorá tie dnešné predstihne výpravou, herecky a samozrejme scenárom. –––– Kto to vôbec kedy videl, aby za dobrotu a statočnosť bol odmenou trest a za lásku výsmech? –––– Kráľ, ten sa má. Keby som bol kráľom, stále by som iba jedol. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Miloslav Luther si vybral Tarábkovú za princeznú, keď uvidel jej modelingové fotografie, avšak aj modelkou sa stala celkom náhodou. Na modelingový casting sa totiž prihlásili jej kamarátky a ju vzali len do partie, hoci netúžila po takejto kariére. Nakoniec konkurz na modelku časopisu vyhrala. (Arsenal83)
  • Režisér Miloslav Luther obsadil do hlavnej úlohy Adrianu Tarábkovú, manekýnku z časopisu "Dievča", ktorá nemala žiadne herecké skúsenosti. (Raccoon.city)
  • Adriana Tarábková (princezná Anna) mala počas natáčania iba 16 rokov a počas štvormesačného natáčania rozprávky nemusela chodiť do školy. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama