Reklama

Reklama

V roce 1965 trojice agentů z Mossadu, Rachel, David a Stephan, má ve východním Berlíně splnit obtížný úkol. Je třeba postavit před soud nacistického zločince přezdívaného Chirurg z Birkenau. Nebezpečná akce zdánlivě končí ve chvíli, kdy je válečný zločinec při svém pokusu o útěk zastřelen. Rachel, David a Stephan jsou poté oslavováni jako hrdinové. Veřejnost však nezná celou pravdu. Ta se začíná ozývat o třicet let později, kdy vysloužilí agenti stále trpí pod tíhou dávného tajemství. Zavázali se nikdy neprozradit, co se tehdy v Berlíně odehrálo. Stále mají status národních ikon, Rachelina dcera dokonce o jejich misi napsala knihu. Jednoho dne přichází muž, který o sobě tvrdí, že on je tím, po kom kdysi pátrali. (TV Nova)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (414)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak som si skoro úplne istý, že originál bude lepší, pretože americký, resp. koprodukčný film môže svoj predobraz chápať, ale nemôže ho dokonale precítiť. Ale videl som film Johna Maddena a tak nemá zmysel to ďalej riešiť. Cítim, že táto látka nie je materiál pre americký blokbaster a tým nakoniec ani nie je a nie je to ani film s komerčným potenciálom. Thrillerová rovina, v podstate vrcholiaca pokusom o prenos cez hranice je veľmi pútavo nakrútená a tá dramatická môže potom mnohých sklamať. Na nej ma zaujala najviac pochopiteľne postava Rachel a najviac ma to bavilo, keď sa film mierne odpútal od svojej hlavnej zápletky a metaforicky sa vyjadroval k jej ženstvu a vzťahom k mužom. Preto napríklad aj tajnú nočnú návštevu na úrade na Ukrajine a skrývanie sa pre dvoma milencami považujem za veľmi chytrú scénu a istú parafrázu toho, čo sa dialo počas väznenia Vogela v byte. Dlh nie je dokonalý film, snaží sa cez herecké hviezdy a niektoré scény, pekne využiteľné pre napínavý trajler, nalákať do kina veľa ľudí, ale jeho najväčšie klady sú umiestnené viac v hĺbke, pod inak veľmi originálnou hlavnou dejovou líniou. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušné. Ako psychologická dráma, aj ako napínavý thriller. Ale lepšie by bolo pritlačiť a koncentrovať sa viacej na jednu, či druhú stranu. Film by si potom v kinematografii našiel výraznejšie miesto, napr. po boku dramatického Mníchova, či thrillerovej Valkýry, popri ktorých je takto ľahšie zapadateľný prachom. John Madden sa za každú cenu snaží aj strhnúť amerického diváka, aj myšlienkovo naplniť toho európskeho, a tesne míňa trefu do čierneho. Záver ignorujte, ten je vyslovene nevhodný a spochybňuje aj moje štvorhviezdičkové hodnotenie. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Půl filmu je fascinujícím výletem do srdce temnoty a půl filmu mechanickým zametáním zaschlého bláta historie pod úhledný žánrový koberec. Mattyho výklad má něco do sebe, snad bych jen dodal, že chemie agentů Mossadu a Vogela je nesmírně funkční a jiskřivá. Bohužel, jen dokud jsou všichni mladí. V roce 1997 z celé té magie zůstane pouze úporný a tezovitý thriller s nechtěně komickou koncovkou, která zazdí to krásné chvění z Východního Berlína. Každopádně scénami "gynekologického" výslechu a únosu Vogela přes čáru Madden zabil, nejen na své poměry, ale i na poměry žánru. Luxusnější starou školu jsem neviděl... no snad od Mnichova. [70%] ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda filmy, které na pozadí skutečných historických událostí popisují zcela smyšlený příběh. Takže to bylo mínus už do začátku. A ani historka o pozdě splaceném dluhu mě nijak nepřesvědčila, spíš otrávila nevěrohodností. Přece už v roce 65 nebyl v Berlíně takový chaos, aby KOUSEK DĚJE o nalezení zastřeleného muže nepsaly žádné noviny - tudíž Mossad by asi těžko uvěřil vyprávění trojice vyjukaných agentů, že ho teda, fakt jako, doopravdy, zastřelili, když o tom v německých novinách nevyšla ani řádka. Pseudomoralizující řeči o tom, že ti, kteří se mstí, jsou vlastně stejní jako jejich původní vrazi a mučitelé, už to jenom dorazily. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, jestli jsem někdy viděla film o zpětném chytání nacistů a žádný mě nenapadá, takže "Dluh" pro mě představuje dosud neobjevené vody. Relativně milý postarší muž pracuje jako doktor, pomáhá ženám k miminkům, má milující manželku a žije si svůj život. Jo, a pár let zpátky byl tzv. Chirurgem z Birkenau.;-) Odporné, ale pekelně silné retro s několika zajímavými zvraty a kvalitními hereckými výkony. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (10)

  • V některých záběrech na berlínské ulice je vidět automobil Wartburg 353. Ten se ale začal vyrábět až v roce 1966, tedy rok poté, co se odehrává děj filmu. (p3tris)
  • V jedné ze scén používá Vogel (Jesper Christensen) latexové rukavice. Ty se však začaly v lékařské praxi objevovat až okolo roku 1980, tedy celých 15 let poté, co se děj snímku odehrává. (pan Hnědý)
  • Remake měl mít v USA premiéru v prosinci roku 2010, ale díky rozepři mezi měnícími se majiteli distribuční společnosti Miramax byl termín posunut, díky čemuž film vypadl z klání o nominaci na Oscara, které v tomto období ve Spojených státech začíná. (272827)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Muž s obrovskou budoucností...

Muž s obrovskou budoucností...

18.11.2008

...pronásleduje muže s temnou minulostí. Ale pěkně po pořádku. Dvě slova: Sam Worthington. Ještě před několika měsíci to jméno nikdo neznal. Dnes jde o zřejmě nejžádanějšího herce v Hollywoodu. Pokud… (více)

Reklama

Reklama