Reklama

Reklama

Velký šéf

  • Hongkong The Big Boss (více)
Trailer

Obsahy(1)

Děj tohoto filmu začíná příjezdem Cheng Chao-Ana (Bruce Lee) a jeho strýčka (Tu Chia Cheng) na okraj Thajska na jedno malé předměstí, kde Cheng úspěšně sežene práci v továrně na led. Cestou potkají bratra Su Chena (James Tien), který se mezitím popere s bandou padouchů. Ve svém prvním dnu v práci Cheng Chao-An rozbije velkou kostku ledu a z ní vypadnou drogy. Následně začnou mizet dělníci v továrně a nakonec je zabit i Su Chen. Cheng Chao-An začne pátrat, co se vlastně děje. Po únosu nevlastní sestry a vyvraždění příbuzných zjistí, že v továrně na led mrazí do kostek ledu drogy, načež zabije šéfova syna (Tony Liu) a nakonec si to ve velkolepém souboji rozdá s hlavním šéfem (Han Yin-Chieh alias Hon Ying Git). Ve filmu se objeví několik začínajících herců - Peter Lung Chan, Billy Chan, Tony Liu ale i veteráni Han Yin-Chieh, Lee Kwan, James Tien. (Cerhenak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (97)

majo25 

všechny recenze uživatele

Akčňák plný súbojov s jednoduchým príbehom. Na tom príbehu až tak nezáleží, aj tak je každý zvedavý, kedy sa o slovo do bitky prihlási kultový Bruce. Ten síce spočiatku váha, ale po zhruba troch fackách a jednom zlomenom amulete sa nechá prehovoriť. Vadili mi tie superžabacie skoky, ktoré v normálnom filme nemajú čo pohľadávať, ale ostatné Brucove kung-fu pohyby boli parádne a nechali zabudnúť na ultra-mizerné herecké výkony ostatných hercov. ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený film! Bruce Lee ve své první hlavní roli předvádí to za co ho všichni máme rádi. Ze začátku není film až tak záživný, protože Bruce hraje chlápka, který slíbil, že nebude bojovat. Takže se perou jiní, což není úplně špatné, choreografie je na slušné úrovni. Ve druhé půlce konečně dojde na pořádnou melu, do které už se Bruce zapojí a je to neskutečnej zažitek. Jeho přesné kopy a údery jsou jak z jiného světa, v tomto okamžiku už mu nikdo nesahá ani po kotníky. Od této chvíle už je to až do konce příjemná zábava, plná toho nejkvalitnějšího bojového umění. Režisér Wei Lo "nebyl zas tak potřebný", protože všechno záleží na perfektním výkonu Bruce Lee. Legendární film, který z Bruce udělal hvězdu! [70%] ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Na filmy s Brucem Lee se může dívat buď člověk, který zná Bruce jako legendu bojových umění a průkopníka prvních opravdu kvalitních akčních filmů s těmito scénami, které tvoří základní obsah celku. A nebo člověk, který o Brucovi neví nic. Takový člověk si zřejmě po shlédnutí tohoto filmu řekne: "Zas jedno starý ťamanský karate..." Ale zasvěcený člověk při sledování Bruceho filmů prostě plesá radostí! Proto tvrdím, filmy Bruce Leeho jsou pro nadšence a obdivovatele této legendy nebo pro lidi zabývající se bojovými uměními jako takovými. "Velký šéf" byl Bruceho první film. Natáčel se v Thajsku a byl hotov za pár týdnů. Bruce jasně věděl, co chce v životě dokázat a kam svoje kvality směřovat. Bohužel pro něj, ale také tak trochu naštěstí pro dnešního diváka, byl při natáčení tohoto filmu velmi limitován producenty, režisérem i místní mafií, která měla v Asii prsty snad ve všem. Bruce například prosazoval od začátku, že nepřátelé mají po jeho zásazích či kopech okamžitě odpadnout. To bylo v protikladu s nepsaným stylem natáčení bojových scén v asijských filmech, kdy se bojovníci otloukávali i desítky minut. Bruce, aby si tohle prosadil, musel několikrát naostro dokázat na místních rváčích a kaskadérech (kteří ovládali vesměs styly "thajský box" či "mua thai"), že to jde... Potom se choreografie bojových scén více přizpůsobila jeho představám. Nepodařilo se mu však třeba ale již zamezit vcelku překvapivé brutalitě filmu. Což pro dnešního diváka není tolik na škodu, film je cákanci krve docela slušně okořeněn a třeba pilka zaseknutá do půli lebky nepřítele byla ještě řadu let v mnoha státech vystřižena ... Bruce ve filmu nepoužívá klasické zbraně typu nunchaka, tyč a podobně, ale nože, řetězy, pilky a v podstatě co je po ruce ... Velký šéf je klasika, která odstartovala Bruceho neuvěřitelnou slávu v Asii, vymyká se svojí celkovou podstatou a podobou jeho dalším filmům, kde měl již mnohem větší svobodu a spíše jde o pěkně naturalistickou řežbu. Ústřední hudba je geniální! Bruceho energie přímo srší z plátna či obrazovky. Prostě naprostá asijská klasika non plus ultra ... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film na rozhraní proměny žánru, o kterou se zasloužil především Bruce Lee. Dějově naprostá pitomost (chlápek přichází pracovat za strýčkem a jeho syny do ledáren, zamiluje se do holky, ale kdo odhalí, že v ledu se pašují drogy, mizí ze světa, takže Bruce jde a všechny mrtvé pomstí - a ti se mu zjeví u říčky, jako že je fakt dobrej). Avšak ve stylu a provedení bojových umění je znát významný posun. Naneštěstí těch bojových scén není tolik (producenti Bruceovu postavu upozadili, protože tehdy byl slavnější James Tien), takže teprve poslední, naprosto šokantní dvacetiminutovka filmu přinese to, nač všichni čekají. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Akce 9/10/// +Bruce Lee je skutečně hodně dobrý, a to i jako herec, akce, příběh, hodně dobrá hudba -na Bruceovi zvuky nejsem příliš zvyklí, občas mi jeho postava přišla dost naivní/// No jsem docela překvapený. Děj mě chytl hned od začátku a zajímal mě až do samotného konce. Kung fu jsem si taky užil požehnaně. Takže i v tomto směru spokojenost. Choreografie soubojů je výborná a opravdu z toho cítíte tu zuřivost a chuť pro pomstu. Zajímavé, to jsem u tak starého filmy nečekal./// Celkem 80%/// ()

Galerie (85)

Zajímavosti (37)

  • V britské verzi filmu je vystřihnut boj na nože s gangstery bránícími Velkého šéfa. Diváci vůbec nevěděli, jak je vyřídil. (Caelos)
  • Při zabití thajské prostitutky, jíž hraje Malalene, je obrovská chyba ve střihu, vražda je podle záběrů logicky neproveditelná. (Caelos)

Reklama

Reklama