Reklama

Reklama

Velký šéf

  • Hongkong The Big Boss (více)
Trailer

Obsahy(1)

Děj tohoto filmu začíná příjezdem Cheng Chao-Ana (Bruce Lee) a jeho strýčka (Tu Chia Cheng) na okraj Thajska na jedno malé předměstí, kde Cheng úspěšně sežene práci v továrně na led. Cestou potkají bratra Su Chena (James Tien), který se mezitím popere s bandou padouchů. Ve svém prvním dnu v práci Cheng Chao-An rozbije velkou kostku ledu a z ní vypadnou drogy. Následně začnou mizet dělníci v továrně a nakonec je zabit i Su Chen. Cheng Chao-An začne pátrat, co se vlastně děje. Po únosu nevlastní sestry a vyvraždění příbuzných zjistí, že v továrně na led mrazí do kostek ledu drogy, načež zabije šéfova syna (Tony Liu) a nakonec si to ve velkolepém souboji rozdá s hlavním šéfem (Han Yin-Chieh alias Hon Ying Git). Ve filmu se objeví několik začínajících herců - Peter Lung Chan, Billy Chan, Tony Liu ale i veteráni Han Yin-Chieh, Lee Kwan, James Tien. (Cerhenak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Caelos 

všechny recenze uživatele

První film v němž Bruce předvedl co umí, přitom původně s ním nebylo počítano a byla připravena náhrada, kdyby náhodou Bruce nezvládl akční film. A já mám s velkým šéfem problém, vždy když je na scéně Bruce, je to dobré, želbohu bojuje až za dlouhou dobu a přiznejme si, že takové ty klasické hongkongské bitky, máchání rukama, hospodské kopy a přeskakování z trampolíny moc zabávné nejsou. Všichni stejně čekáme, až Bruce ztratí medailon a všem rozkope držky. Na druhou stranu, ve Velkém šéfovi jde hodně vidět rozdíl mezi pohyby Bruce a pohyby ostatních, jeho styl byl moderní, rychlý a nikdy nepůsobí směšně. Už první soboj je neskutečně dobrý a například v thajském Chocolate není jistě náhoda, že Jíja bojuje prvně právě v továrně na led (vlastně je to spíše evidentní). Souboj s Big Bossem je taky dobrý, vůbec na celém filmu je dobré, že čím víc se blíží konci, tím víc je brutálnější a to je právě ten problém, ten začátek je prostě příliš dlouhý. Uznávám Bruce Lee jako největší legendu v dějinách bojových filmů, ale i jako moudrého člověka, který věděl co chce, jenže Velký šéf mě prostě do poloviny nudí a je pro mne nejslabší z Bruceových bojových filmů i ta Pěst plná hněvu, kde jsou vyloženě srandovní japonci je co do zábavnosti lepší. I tak je to ale samozřejmě kult a povinnost pro fandy Bruce Lee, či bojových filmů všeobecně. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Príbeh je jednoduchý, ale boli už aj horšie vo filmoch podobného typu. Viac som bol sklamaný z toho, že tu Bruce nepredviedol viac zo svojho umenia. Mimo posledných 20 minút mal len jednu krátku bitku, aj keď chápem, že keby mal predtým ešte zo 3 takéto masakre, tak by už na ten záver žiadny záporák nezostal nažive. Tá posledná 20-minútovka to vylepšuje a poteší aj to, že nejde len o klasické kung-fu, ale vo veľkom sa používajú nože a iné ostré predmety, takže krvavých a aj dosť drsných scén je tu požehnane. 70% ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Akce 9/10/// +Bruce Lee je skutečně hodně dobrý, a to i jako herec, akce, příběh, hodně dobrá hudba -na Bruceovi zvuky nejsem příliš zvyklí, občas mi jeho postava přišla dost naivní/// No jsem docela překvapený. Děj mě chytl hned od začátku a zajímal mě až do samotného konce. Kung fu jsem si taky užil požehnaně. Takže i v tomto směru spokojenost. Choreografie soubojů je výborná a opravdu z toho cítíte tu zuřivost a chuť pro pomstu. Zajímavé, to jsem u tak starého filmy nečekal./// Celkem 80%/// ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film na rozhraní proměny žánru, o kterou se zasloužil především Bruce Lee. Dějově naprostá pitomost (chlápek přichází pracovat za strýčkem a jeho syny do ledáren, zamiluje se do holky, ale kdo odhalí, že v ledu se pašují drogy, mizí ze světa, takže Bruce jde a všechny mrtvé pomstí - a ti se mu zjeví u říčky, jako že je fakt dobrej). Avšak ve stylu a provedení bojových umění je znát významný posun. Naneštěstí těch bojových scén není tolik (producenti Bruceovu postavu upozadili, protože tehdy byl slavnější James Tien), takže teprve poslední, naprosto šokantní dvacetiminutovka filmu přinese to, nač všichni čekají. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Když se Bruce Lee ze všech sil snaží dodržet slib o nebojování, může to z dnešního pohledu působit jako otřepané klišé, nicméně zde tento prvek funguje skvěle a mistrně buduje divácká očekávání. Zápletka je sice naivní, ale způsobem jakým je prezentována ji není moc co vytknout. Hudba je nevýrazná, ale dobře padnoucí. Akce na první pohled neoslní, ale je předzvěstí více realistického (efektivnějšího) bojového stylu, který se Bruce Lee ve svých filmech snažil prosadit. Navíc pochopitelně Bruce Lee má charismatu na rozdávání a umí prodat každou scénu. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (37)

  • Sídlo Velkého šéfa je ve skutečnosti mauzoleum, jsou v něm uschovány urny s popelem bohatých Thajců a Číňanů. Jelikož jsou Číňané silně pověrčiví, k čemu budova původně slouží, se dozvěděli až po natáčení, jinak by tam zřejmě odmítli točit. (Caelos)
  • Film měl původně režírovat Ng Ga Seung, starý herec z období černobílých filmů. Podle všeho byl ale velmi nevrlý a pracovat pod ním bylo nepříjemné, proto byl vystřídán Lo Weiem. (Caelos)
  • Pro film získala Bruce Lee manželka Lo Weie Lau Leung Wah, kterou poslal do USA producent Raymond Chow poté, co mu o potenciálu Bruce Lee řekl syn Lo Weie. Lau Leung Wah jela do Los Angeles s jasnými příkazy, získat buď Bruce Lee, nebo herečku Cheng Pei Pei, nakonec získala oba. Během vyjednávání bydlela v domě Cheng Pei Pei, jejíž manžel byl tradiční čínský obchodník. Vždy když přišel Bruce Lee dojednávat podrobnosti smlouvy, se svými dlouhými vlasy a rozhalenou košilí, o něm říkal: „Už je tady zase ten hippík“. (Caelos)

Reklama

Reklama