Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama z produkce HBO vypráví o přátelství a spolupráci německého fyzika Alberta Einsteina a anglického astronoma Arthura S. Eddingtona za první světové války, která vedla k uznání Einsteinovy teorie relativity. V hlavních rolích David Tennant a Andy Serkis.
Na jaře roku 1914, kdy Evropa stála na pokraji války, ještě nikdo nevěděl o tehdy bezvýznamném německém fyzikovi jménem Albert Einstein a jeho teorii relativity. Teorii, která zanedlouho otřásla základy světové vědy. Britský astronom Sir Arthur Stanley Eddington, ředitel observatoře v Cambridge, který patřil k vědeckým prominentům své doby, a byl považován za nástupce Isaaca Newtona, si nicméně uvědomoval, že Einsteinovy výzkumy by mohly přinést zcela nový pohled na čas a vesmír. Navzdory nebezpečí, že budou ve svých zemích označeni za zrádce, začali tito dva velcí muži spolupracovat. Eddington, jenž razil heslo, že pravda nezná hranic, se vydal na cestu do Afriky, aby si tam ověřil výsledky Einsteinova bádání. A byla to cesta, která změnila lidské vnímání vesmíru jednou provždy. V roce 1919 se Albert Einstein stal vědeckou hvězdou století… V hlavních rolích historického dramatu z původní produkce HBO hrají David Tennant a Andy Serkis, režie se ujal Philip Martin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na televizni film hodne povedeny. Dej slusne odsejpa, natoceny to je hodne slusne a vubec to nevypada lacine a i kdyz je to cely podany hodne jednoduse a ve vysledku to vyzni, jak kdyby byl Einstein spis takovej provokujici pohodar, kterej si jednou vecer sednul k papiru a neco vymyslel a Eddington tu vypada jak jeho fanousek a clovek se o nejaky fyzice, dvou hlavnich postavach nebo dobe moc nedozvi, tak nak to vubec nevadi. Velkou merou k tomu prispivaj herci, muj oblibenej Tennant, kterej sice nevysiluje tolik, jako v Dr. Who, ale porad to je stoprocentni sympatak a paradne hrajici Serkis. Jasne, dalo by se tu najit spousta chyb, ale film je takovej pohodovej, ze jsem si tech 90 minut proste uzil. ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

Je to těžké. Snímek je tohle moc pěkný, to ano. Taková ta sobotní oddechovka k obědu. Hrozně bych si přála hodnotit trochu výše, ale ani za svého oblíbence Davida Tennanta to nemůžu o tu hvězdičku zvednout, ani kdybych tím mohla ohnout celý vesmír. David je charakterní herec, který je opravdu schopen zahrát velmi rozdílné postavy - a všechny naprosto přesvědčivě (příklad pro srovnání: DOCTOR WHO a LEARNERS). Ale tahle role mě v jeho podání přišla taková...pozvolná. Jasně, ne, že by angliční vědátoři tehdejší doby byli tak praštění jako Einstein - tak nějak všeobecně byli britové vždy považováni za dost naškrobené existence. Ale i tak. Příjde mě, že jako Eddingtona, nechal David tento charakter tak nějak proplout kolem, takže jediná celkem procítěná scéna je, když Eddington zjistí, že je jeho...přítel :)...mrtev. To už bych spíše více vypíchla Andyho Serkise, který zahrál Einsteina docela pěkně, v mnoha ohledech se mu i s tím líčením a vlasama podobá, což bylo taky fajn. Co se vědeckých teorií přednesených ve filmu týče - jestli byly špatně nebo ne, to si neuvědomuji, protože podle mě o tom tento film vůbec nebyl, a tak jsem tomu nevěnovala pozornost (ten, kdo by chtěl rýpat - ano, vím, co je teorie relativity a umím ji dokonce i pochopit/vysvětlit...v základech). Jestli si chcete nechat vysvětlit obecnou teorii relativity, tak koukněte na dokument, ne na film. EINSTEIN AND EDDINGTON není o vědě, ale o životě vědců za války a jak dementní společnost tehdy byla, že nedokázala oddělit vědu od války a osobu od státu. K techničtějším věcem - celou dobu mě vytáčela absence statické kamery, která by v některých scénách rozhodně neuškodila a hlavně...proč se Britové, když tak nadšeně točí scény, které se odehrávají "v Německu", nemůžou alespoň pro jeden jediný hloupý film, naučit vyslovovat slova německy? Vždyť co je tak složitého na tom pochopit, že EINSTEIN se nečte [:ainstein:] ale [:ajnštajn:]....Vždyť angličaní umí vyslovit "š", tak co mají pořád za problém :) ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to trochu limonáda, ale příjemně to bublá v nose... Fyzik postulující přelomovou teorii relativity a astronom, který ji dokázal exaktním pokusem, a oba tak změnili vnímání našeho světa. Sice to úplně neodpovídá realitě, Einstein Newtona nevyvrací, spíše na něj svou teorií navazuje a doplňuje ho, ale jako osvěta pro širší masy, myslím, tenhle biografický film funguje a víc asi tvůrci ani nezamýšleli... Škoda, že to nemělo nějaké vyšší umělecké ambice... ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě vynikající film. Několik chyb si sice neodpustil (Einsteinovo chátrání se nevysvěltuje, prostě je // Zjednodušení Einsteina na génia, který nonstop na těch nejběžnějších věcech v okolí vysvětluje své teorie je otravné // Především válečné záležitosti jsou až moc zjednodušené), ale způsobem vyprávění, scénářem, a vůbec vystavěním příběhu, si zaslouží jejich přehlédnutí. Aby také ne, když je to ten typ filmu, v kterém vás ani nebaví chyby hledat. Režisér Martin vám k tomu stejnak nedá příležitost, a soustředění a vtažení do příběhu je tu maximální. Neruší tradičně skvělá televizní výprava BBC, osvědčená už v Ballet Shoes (4*) a My Boy Jack (1*), nebo příjemní herci (především David Tennant), protože jsou výborně vybráni a i to občasné toporné přehrávání Andy Serkise se na roli Einsteina hodí. ____ Na několika místech velkolepý snímek s nečekaně širokým záběrem v křehkém hávu "malého" filmu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

HBO nakrútila podľa očakávania informačne a herecky síce veľmi zaujímavý film s nejakými tým filozofickými a etickými dilemami, ale až príliš konvenčne, čo sa týka ako obsahu, tak formy. Všetko je precízne, drží sa to pri zemi, ale zase sa nebojí ani opomenúť Einsteinovo sukničkárstvo. Pričom jeho zásluhy za teóriu relativity pripisuje, čo sa týka dôkazového materiálu, aj istému Eddingtonovi, ktorý mal nejaké tie nevyriešené záležitosti s Bohom. Inak film môže slúžiť súčasným nerdom na to, ako baliť ženy na intelekt. Len nie každý má také IQ a vlohy na flirtovanie ako Albert. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Andy Serkis je pravák, no Albert Einstein bol v skutočnosti ľavák. (kacer4)
  • V skutočnosti to nebol Eddington, ktorý oznámil výsledky o zatmení slnka vedeckej komunite a tlači, ale kráľovský astronóm Frank Dyson. (kacer4)

Reklama

Reklama