Reklama

Reklama

Bývalý šerif na stopě vrahů své ženy. Americký režisér Budd Boetticher (1916–2001) se uplatnil především jako tvůrce westernů. Nejznámější z jeho tvorby je série sedmi westernových snímků z druhé poloviny padesátých let, v nichž hlavní roli mlčenlivého hrdiny vytvořil Randolph Scott. Prvním z nich je film Sedm mužů na zabití (1956), v němž Scott ztělesnil bývalého šerifa Bena Stridea, neúnavně sledujícího stopu sedmi desperátů, kteří při přepadení kanceláře společnosti Wells Fargo zabili jeho ženu. Na své cestě se setkává s manželskou dvojicí Grierových, nezkušených osadníků putujících do Kalifornie, a rozhodne se jim pomoci. Jeho hlavním cílem však zůstává pomsta… Autorem scénáře byl Burt Kennedy, který se později sám stal režisérem westernů (u nás známe např. jeho parodii Podporujte svého šerifa). Vedle Randolpha Scotta ve snímku účinkuje v roli Annie Greerové bývalá smluvní herečka Paramountu Gail Russellová, jejíž kariéra v té době už byla na ústupu kvůli problémům s alkoholem, a Lee Marvin, který v roli někdejšího trestance Masterse podává nebývale plnokrevný výkon. Snímek se odehrává v Arizoně, ale natáčel se v oblíbené westernové lokaci u kalifornského městečka Lone Pine a také v Calabasas, ležícím v losangeleském San Fernando Valley. Producentem filmu, který vznikl ve výrobní společnosti Johna Waynea, byl syn známého britského herce Andrew V. McLaglen, který rovněž u westernů zůstal jako úspěšný režisér (mj. McLintock!, Shenandoah nebo Bandolero). (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Přepadli banku a během toho zabili ženu. A byla to žena bývalého šerifa a jak už to tak bývá, to neměli dělat. Onen bývalý šerif se okamžitě vydává na cestu pomsty. Příběh natočený hollywoodským stylem své doby, takže westernové dobrodružství krapet postrádá napětí, ale to neznamená, že by to byl film nějak špatný. Jako správný western má žánrově vše podstatné. Onoho šerifa si zahrál Randolph Scott a není co mu vytknout. Snímek trvá neobvyklé hodinu a čtvrt, ale aspoň dějově nejsou náznaky zbytečného natahování. Westernová klasika z počátku druhé poloviny padesátých let se všemi svými klady i zápory. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Hodně starý film, ale pořád stojí za zkouknutí. Silné herecké typy, velkolepé exteriéry, jednoduchý posmutnělý tón vyprávění. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Poněkud předvídatelné, leč příjemné. S tím konvenuje i nepřemrštěná stopáž a výběr tří hlavních postav, na které je radost se dívat. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Jeden zo 100 najnudnejších westernov. Postavy nemajú charakter, veľa zbytočných dialógov a prakticky som skoro nevedel o čo tam vlastne ide. Celkové hodnotenie 2.5*. ()

Slepejsek 

všechny recenze uživatele

Tak nebýt Lee Marvina (a očí Gail Russell) je to zoufalá nuda de facto o ničem. K drsné realitě chybí už jen krůček - aby šerif střílel do zad. Chybí vypravěčský drajv. Tohle lze prezentovat jako vztahový víceúhelník stejně jko western - oboje ovšem stěží v Béčkové kategorii... ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Možná nejlepší z ceněných režisérových westernů z druhé půlky 50. let. Díky své dovednosti a smyslu pro realismus a s vydatnou pomocí debutujícího Burta Kennedyho ve mně Boetticher dokázal vzbudit iluzi, že standardní  příběh, který sleduji, vlastně není až tak standardní. V jiném žánrovém prostředí by Randolph Scott, tento Mirek Dušín Divokého západu, působil směšně; tady si ho lze naplno užívat, stejně jako Marvinova padoušského frajera. ()

Související novinky

Paul Schrader a tak trochu jiný western

Paul Schrader a tak trochu jiný western

19.02.2019

Režisér a scenárista oceňované letošní novinky Zoufalství a naděje Paul Schrader má možná 72 let, podle jeho aktivity byste to do něj ale nejspíš neřekli. Nově totiž chystá western Nine Men from Now,… (více)

Reklama

Reklama