Reklama

Reklama

Pět minut v nebi

  • Velká Británie Five Minutes of Heaven (více)
Trailer

Aby mohli žít, musí se nejprve vyrovnat s bolestnou minulostí.  V politicky rozbouřeném Severním Irsku se sedmnáctiletý protestant a člen ilegálních ulsterských dobrovolnických sil Alistair Little chce zapojit do dění, což si vyžádá život katolíka Jimmiho Griffina, staršího bratra Joea Griffina. Teprve jedenáctiletý Joe se nechtěně stane svědkem této sektářské vraždy a zbytek života žije pod tíhou výčitek své matky, která mu zazlívá, že dovolil, aby bratra zabili. Po více jak třiceti letech se oba muži mají setkat před televizními kamerami a hledat společně cestu, jak se s minulostí vyrovnat. Nikde ovšem není psáno, že taková cesta existuje. V komorním, dvěma cenami z prestižního filmového festivalu v Sundance ověnčeném dramatu německého režiséra Olivera Hirschbiegela excelují Liam Neeson a James Nesbitt. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (72)

dormouse 

všechny recenze uživatele

Snímek o podivném vztahu dvou mužů, z nichž Allistair ve svých sedmnácti letech v rámci národnostních sporů v Severním Irsku zastřelil před očima malého chlapce jeho bratra. Tento malý chlapec Joe sebou nese celý život nenávist vůči vrahovi a Allistair zas neutišitelné výčitky. Příběh je dost nepravděpodobný, není napsán ani zahrán příliš přesvědčivě a mne osobně se nijak nedotkl. Vztek Joea v podání Diarmuid Noyese působí skoro komicky a Liam Neeson ze sebe nedokázal udělat zlomeného muže. V jednom místě dokonce film působí jako fraška, když se pracovníci televize pokoušejí o organizované setkání obou mužů v jakési britské variantě pořadu Dopis pro tebe. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jako když ke snídani dopíjíte čaj od večera - studené a bez chuti. Ať už přivoníte ke krásné dívce nebo k filmu, musíte něco cítit, i kdybyste zrovna měli rýmu. Tahle parafráze Pošty pro tebe mě ovšem emočně nechala na úrovni televizního ovladače, což je podle mých laických měřítek tím nejtěžším filmovým hříchem. ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Velká malá podívaná. Minimalistickej, komorní snímek, kde se dá atmosféra krájet motorovou pilou, protože celou dobu čekáte na vyvrcholení filmu přímo v napětí. Toto se tvůrcům podařilo na 100% a diváka to přikovává čím dál víc k obrazovce. Musím říct, že famózní je pak hereckej výkon L. Neesona a především J. Nesbitta, kteří svý role zvládli dokonale a udrželi film v podstatě ve dvou lidech naprosto s přehledem. Paradoxem pak je, že oba jsou jakousí obětí dané události, aniž by se to na začátku vlastně zdálo. Každej nese svoje břímě, kterýho se snaží zbavit a který je neustále pronásleduje. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Päť Minút v Nebi je emóciami nabitý film v ktorom exceluje Liam "viem sa biť z 96 Hodín" Neeson a James Nesbitt...príbeh o pomste, jednej vražde a čase ktorý zanechal stopy...dá sa očakávať ako to dopadne, ale film vie bez problémov vás pohltiť a hltať každú jednu vetu týchto dvoch skvelých hercov...zaujímavá dráma ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Že to natočil Hirschbiegel, som sa dozvedel až zo záverečných titulkov. Možno je to dobre, aspoň som nič neočakával. Mne tento psychologický prístup sadol, pripadal mi celkom uveriteľný. Občas sa dalo napätie v miestnostiach, rozdelených zatvorenými dverami, až krájať. Že násilie a chyby v minulosti nikam nevedú, maximálne tak z väzenia k osamelému životu a že túžba po pomste vás bude iba zbytočne zožierať, síce dobre vieme, ale sú to jedny zo základných tém kinematografie. Ak sú riešené v komornom filme, založenom na výkone dvoch hercov, je to príjemná zmena. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • James Nesbitt soutěžil o cenu Broadcasting Press Guild v kategorii nejlepší herec. (Terva)
  • Guy Hibbert získal cenu BAFTA TV v kategorii nejlepší scénář. (Terva)

Reklama

Reklama