Reklama

Reklama

Pět minut v nebi

  • Velká Británie Five Minutes of Heaven (více)
Trailer

Aby mohli žít, musí se nejprve vyrovnat s bolestnou minulostí.  V politicky rozbouřeném Severním Irsku se sedmnáctiletý protestant a člen ilegálních ulsterských dobrovolnických sil Alistair Little chce zapojit do dění, což si vyžádá život katolíka Jimmiho Griffina, staršího bratra Joea Griffina. Teprve jedenáctiletý Joe se nechtěně stane svědkem této sektářské vraždy a zbytek života žije pod tíhou výčitek své matky, která mu zazlívá, že dovolil, aby bratra zabili. Po více jak třiceti letech se oba muži mají setkat před televizními kamerami a hledat společně cestu, jak se s minulostí vyrovnat. Nikde ovšem není psáno, že taková cesta existuje. V komorním, dvěma cenami z prestižního filmového festivalu v Sundance ověnčeném dramatu německého režiséra Olivera Hirschbiegela excelují Liam Neeson a James Nesbitt. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (72)

elanius 

všechny recenze uživatele

(136/2015) / Tým, že som o filme nevedel dokopy nič okrem toho, že v ňom hrá Neeson čakal som predsalen niečo akčnejšie. Celkom tomu napovedali aj prvé minúty filme v dokonalo dobovo zobrazenom Severnom Írsku 70-tych rokov. Po úvodnej časti film sa ale celé smerovanie zvrtne celkom iným smerom. Five Minutes of Heaven je pomalý, dramatický a psychologický príbeh dvoch chlapov so zvláštnym putom minulosti. Škoda, že originálne vymyslenej zápletke nestíha koniec. Neni vyložene zlý z pohladu logiky, skorej narýchlo ušitý a odbitý. (8/10) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jako když ke snídani dopíjíte čaj od večera - studené a bez chuti. Ať už přivoníte ke krásné dívce nebo k filmu, musíte něco cítit, i kdybyste zrovna měli rýmu. Tahle parafráze Pošty pro tebe mě ovšem emočně nechala na úrovni televizního ovladače, což je podle mých laických měřítek tím nejtěžším filmovým hříchem. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Alistair jako 17tiletý protestantský mladík zabije katolíka před zraky jeho malého bratra. Po 33 letech (jak příznačné) má prostřednictvím televizního pořadu dojít k jejich setkání. Liam Neeson mi tady přišel poněkud statický a postrádající emoce, což mi celkový dojem lehce pokazilo, ale na druhou stranu James Nesbitt byl famózní a jeho nervozitu přrd setkáním jsem takřka cítil. Stigmata války mezi protestanty a katolíky jsou pořád aktuální a vesměs z nich vznikají kvalitní snímky. Jako je třeba tento. 85% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Že to natočil Hirschbiegel, som sa dozvedel až zo záverečných titulkov. Možno je to dobre, aspoň som nič neočakával. Mne tento psychologický prístup sadol, pripadal mi celkom uveriteľný. Občas sa dalo napätie v miestnostiach, rozdelených zatvorenými dverami, až krájať. Že násilie a chyby v minulosti nikam nevedú, maximálne tak z väzenia k osamelému životu a že túžba po pomste vás bude iba zbytočne zožierať, síce dobre vieme, ale sú to jedny zo základných tém kinematografie. Ak sú riešené v komornom filme, založenom na výkone dvoch hercov, je to príjemná zmena. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Päť Minút v Nebi je emóciami nabitý film v ktorom exceluje Liam "viem sa biť z 96 Hodín" Neeson a James Nesbitt...príbeh o pomste, jednej vražde a čase ktorý zanechal stopy...dá sa očakávať ako to dopadne, ale film vie bez problémov vás pohltiť a hltať každú jednu vetu týchto dvoch skvelých hercov...zaujímavá dráma ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Film vyhrál cenu Royal Television Society v kategorii nejlepší drama. (Terva)
  • Guy Hibbert získal cenu BAFTA TV v kategorii nejlepší scénář. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Severním Irsku v Belfastu, Dundonaldu, Lurganu, Newtownardsu a Glenarmu. (Terva)

Reklama

Reklama