Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět let od premiéry kultovní dokumentární hyperkomedie ČESKÝ SEN přicházejí její autoři do kin s novým filmem. Po dvou letech natáčení a roce ve střižně představí svůj nový – neméně kontroverzní – film o české, občanské, mediální a politické válce, v níž se svedla bitva o americký radar v Brdech. Autoři film ČESKÝ MÍR ambiciózně nazývají „portrétem české společnosti 20 let od sametové revoluce“. Žánrově ho opět charakterizují jako dokumentární komedii a dodávají, že tentokrát bude navíc napínavá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (202)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Otázka radaru v České republice dodnes dokáže vyvolat vlnu emocí, čehož je tento dokument skvělým důkazem. Možná je to dobře. Český mír toho má s Českým snem mnohem víc společného, než jen své tvůrce, Remundu a Klusáka, nebo název. Oba dokumenty vypovídají o honbě za čímsi přízračným - v Českém snu se davy derou do neexistujícího hypermarketu, Český mír vypovídá o lidech, kteří buď fanaticky chtějí nebo nechtějí na území Brd americký radar. Jak dnes víme, tak neexistující. Lidé z obou stran působí jako komické figurky, v případě obhájců radaru bohužel až příliš dávají najevo své emoce, nechávají se strhnout a naprosto nejsou schopni argumentovat. Odpůrci radaru jsou svými aktivitami taktéž směšní, ať už je to lesník z blízké vesnice, nebo členové Greenpeace, kteří si v Brdech založí stát Peaceland. Ale zatímco Český sen měl jakousi obecnou platnost pro celou západní-konzumní společnost, Český mír je podle mě pro cizince dost nepochopitelný. Ústřední myšlenka, v tom trochu zaniká. A tou myšlenkou míním to, že lidi se bijí za něco, čemu vůbec nerozumí. Ti, co radar chtějí, ho totiž chtějí obvykle jen z důvodu svého proamerikanismu, logické argumeny pochopitelně chybí. Naprosto dokonale shnilou třešničku na dortu tvoří Jiří Krytinář, který argumentuje pro radar tím, že při natáčení Letopisů Narnie poznal "americký lid" a ví tedy, že jsou to skvělí lidé. Na druhé straně barikády naopak starosta Jan Neoral (ČSSD), který neváhá vystupovat na akcích komunistů..! ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[FF 2011, Bratislava] Vynikavé naštrbenie ideológie. Jak nezvrchovaného ľudu, tak politických subjektov a takisto nosná zámienka na zhadzovanie "objektívnosti" zo strany obrnených chytrákov. Demokracia (D1) versus Demagógia (D2), je úplne jedno z akého úhlu sa na to pozeráme, je šuma fuk či ide o radar, etnické alebo iné vachrlaté otázky a nezíde ani na tom, kto je v danej situácii nositeľom onej pravdy, pretože väčšina ju aj tak rada prekrúca-narába s ňou len podľa toho ako sa jej hodí. Volič (V1) versus Volený (V2), je zcela jasné, že každá strana bráni hlavne svoje záujmy, nazerá na ne predovšetkým jednosmerne, má v ich bránení "vždy" pravdu. Mätúcim popisom => V1 na základe D1 prístupi k voľbám aby po ich skončení mohol šíriť D2 s odvolávaním sa na D1. V2 vďaka aktivite V1 počas produktívnych sezón hlása D1, ale hneď pri prvom zaváhaní neváha podsúvať D2. Bezzmyselnou rovnicou => V1+V2=D1+D2. Môžeme prenášať, škrtať, krátiť, deliť, sčítať, odčítať, skúšať pomocné výpočty, napriek tomu riešenie ani výsledok nenesie bližšie vysvetlenie-je to blbosť. Rovnako ako mylná domnienka o nedotknuteľnej pravdivosti vlastného úsudku. Záleží len na tom, kto má aké postavenie, koho sa čo dotýka a hľa anabáza je vonku-preťahovanie lanom "is on". Vít Klusák/Filip Remunda tieto okolnosti vítajú a cirkus na i mimo Brdského "Peacelandu" zo zálohy znamenito ohlodávajú. To zapríčiňuje pohodlnejšiu odťažitosť, ale zasa prináša cenenú nezaujatosť (sic je zreteľné k čomu inklinujú viacej). Vybraná vzorka opýtaných respondentov či len voľné zachytenie prebiehajúcich jednaní, konfliktov, protestov mi asociuje s rozsiahlym "fish marketom Pike Place" v centre Seattlu. Identický ruch na pozadí nekultivovaného prekrikovania sa obchodníkov za účelom predaja tisíca mŕtvych-morských plodov s tým rozdielom, že tu nejde iba o kšeft, ale aj o kontrolu, netýka sa to zheblých potvôr, ale živých ľudí. Oboje vzbudzuje úsmevné posunky úst, oboje pri podrobnom zahľadení nasiera. Zasmejme a zanadávajme si spoločne, "Český mier" nám to umožňuje. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Po fenomenálním Českém snu tvorba Klusáka a Remundy docela upadá. Radši ani nemluvím o momentálním Daliborkovi. Český mír se zabývá nyní již hodně vousatou story ohledně amerického vojenského radaru v čechách, který rozproudil emoce všech zúčastněných. Klusák s Remundou chtějí mermomocí něco ukázat a i když si vyloženě nevybírají stranu konfliktu, tak se pouštějí do hodně účelných skoro až inscenací. Hodně mi to připomíná Michaela Moora, který také pokládá správné otázka, ale na špatných místech a příliš účelně na to, aby měl dokument ve finále nějakou zajímavější vypovídající hodnotu. Po chvilce se také omrzí skřehotání všech vesnických odpůrců a příznivců v důchodovém věku. Nic objevného. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že problematiku umiestnenia radarov na české územie som nesledoval stopercentne, takže film má pre mňa veľmi kvalitnú výpovednú a informačnú hodnotu. Zaujímavo spracovaný dokument, ktorá mapuje udalosti niekoľkých rokov, miestami humorne, ale zároveň s plnou vážnosťou. Dobrá práca. 80%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jirousova etuda se jeví vtipně do chvíle, než si člověk uvědomí, že něco takového bez dozoru pobíhá po ulicích, byť by se to spíše vyjímalo ve svěrací kazajce radostně skotačící v klecovém lůžku. Kongeniální byl též ten dobrý muž, jenž s vervou markýroval infarkt. K samotnému dokumentu lze říci, že hoši jsou skutečně šikovní a o český dokumentární film se nemusíme bát. Český mír je vyvážený, prostor dostali příznivci i odpůrci radaru, že odpůrců bylo více, za to nemohou dokumentaristé, ale rozdělení společnosti. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Po prezentaci projektu na festivalu v Karlových Varech (roč. 2008) o film projevila zájem selektorka festivalu v Cannes. [zdroj: Arts Marketing] (POMO)
  • Natáčení dokumentu začalo již 1. 7. 2007. Premiéra byla původně plánována na podzim 2008, avšak protáhla se až do roku 2010. (ČSFD)
  • Americká docu-pop-star, Michael Moore, který v New Yorku v roce 2005 uváděl premiéru Českého snu, přislíbil, že pakliže s propagací svého nového filmu dorazí i do České republiky, tak film Český mír mediálně podpoří. Zároveň hodlá filmu pomoci s distribucí v USA. [zdroj: Arts Marketing] (POMO)

Související novinky

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

18.04.2010

Festival českých filmů Finále 2010 se letos uskuteční od 18. do 24. dubna. Zahajovacím filmem bude v předpremiéře uvedený dokument Český mír režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Festival v… (více)

Reklama

Reklama