Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Má to nápad a kéž by alespoň polovina dnešních sci-fi měla alespoň z poloviny tak dobrý nápad, atmosféru a tajemno, jako Zakázaná planeta. FIlmy bohužel hodně trpí dobou svého vzniku a tedy velmi mizernými triky (hlavně kreslené statické krajiny opravdu nejsou to, na co by se člověk těšil), ale na druhou stranu je fajn viděl Leslieho Nielsena jinak než jako šaška a hlavně zjistit, že byl jako mladík docela fešák ;) ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Styl. Styl. Styl. Po vizuální stránce úchvatné dílo. Vnouček melièsovy Cesty na měsíc úžasně spojuje atmosféru Jules Verna s designem a dobou svého vzniku. S přihlédnutím k roku natočení i se zajímavě zpracovaným, napínavým a inteligentním příbehem snažícím se o slušnou myšlenku, který snímek bezpečně zachraňuje od bezedného pytle s nápisem 'béčko'. A to vše způsobem, že i takový o čtvrt století mladší Flash Gordon vypadá dnes filmařsky "zaostaleji". ___ Vcelku zřejmá inspirace Star Treku, Lucase, a nebýt to nemožné, veřil bych, že i Karla Zemana. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Starý klasický scífko co mě neurazilo ani nenadchlo. Pravda rozjíždí se to poněkud déle než by bylo záhodno, občas se trochu vkrádá nuda a některý ty dialogy na mě působili dost naivně, ale zase když se do toho člověk zažere, tak to chytne a na povrch vystoupí i slušný příběh se solidní pointou. Leslie Nielsen dokazuje, že ještě před tím než se vrhnul na komediální role, tak mu docela dobře sedli i ty dramatické. Jinak nad dobovými praktickými efekty (ať už v té době na tehdejší publikum působili jakkoliv) se dneska člověk spíš pousměje, ale bylo by to asi trochu nefér to tomuhle snímku vyčítat. Nakonec kouzlo poctivé nostalgie u podobných kousků funguje a i když to není nějaký veledílo, tak lepší průměr si zaslouží. 60% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Stáří snímku je sice hodně znatelné a v některých místech i rušivé, ale za myšlenku a temnou atmosféru by se nemusel stydět ani Steven Spielberg v dněšní době. Leslie Nielsen v hlavní roli vystupuje jako velký charakter, robot Robby je doslova ikonický a pohledná Anne Francis v krátké sukni je zpestření par excellence. Totožnost toho tajemného a dlouho očekávaného nepřítele mě tedy dost zklamala, ale na 50. léta přesto působí tenhle film docela převratným dojmem a je natočen tak zajímavým způsobem, že ani na chvíli vyloženě nenudí. Jít na to v té době do kina, asi bych si cvrnknul vzrušením do kalhot.. 70% ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Oh yeah, baby. This is the stuff! Totalne nadcasove sci-fi, ktere je famozni i po 60ti letech. Napinava navsteva exoticke planety, spousta technologickych vychytavek, filozoficka zapletka, dokonce i funkcni romantika. Za zminku stoji prevrat na hudebnim poli, kdy se jedna o uplne prvni 100% elektronicky soundtrack v historii! Celych 8 let pred vznikem prvniho mainstream syntezatoru Moog si Louis Barron pomoci kyberneticke knihy sestrojil vlastni zarizeni s obvody, ktere vydavaly vsemozne zvuky a mohl tak slozit doslova soundtrack budoucnosti. Je mozne chtit pro podobne sci-fi neco hudebne vhodnejsiho? Neni, to pipani je proste uzasne! Nemluve o tom, ze Robby the Robot je primarni inspiraci pro roboty v serii Fallout. Forbidden Planet je proste ve vsech ohledech revolucni, klicove a zasadni sci-fi, ktere by nemelo uniknout zadnemu priznivci zanru. 10/10 ()

Galerie (104)

Zajímavosti (27)

  • Model lodi, stejně jako robot Robby a jeho pozemní transportér, byly později použity např. v seriálu The Twilight Zone (1959). (HellFire)
  • Bellerophon je hrdinou z řecké mytologie. Jeho nejznámějším činem bylo zabití Chimery – monstra, které chrlilo oheň. (HellFire)
  • První věta vypravěče zní: "V poslední dekádě 21. století se lidské posádce podařilo přistát na Měsíci." Ve skutečnosti se první přistání na Měsíci uskutečnilo po 13 letech po natočení filmu. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno