Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Leslieho jsem nepoznal, nevěděl jsem, že se nenarodil s bílými vlasy :-). Jinak je tahle science-fiction strašně zvláštní i jinými věcmi. Některými detaily mě naprosto uchvátila, některými zase zcela znechutila. Uchvátila mě hudební ukázka Krellské rasy, vyobrazení technických přístrojů a monumentálních zbytků zaniklé civilizace s takovou lehkostí a hodnověrností, jaká rozhodně nebyla v padesátých letech zvykem. Hrozně se mi líbilo i grafické zpracování Altairské planety. Robot Robby je ideální hračkou pro každého, ale zároveň vypadá hodně směšně. Čímž se dostávám k tomu, co se mi nelíbilo. Nechápu, proč musela být i lidská loď ve formě létajícího talíře, to už je trochu okoukané a hlavně to působí hrozně béčkově, nehledě na to, že zpracování letu nebylo o nic lepší, než mají ty nejopovrhovanější kusy té doby. Stejně tak jako střely z těch blasterů. Nijak mě nezaujala ani hlavní zápletka, co se točila okolo oné nestvůry a pointa už vůbec ne. Což mě přivádí k hlavnímu nedostatku. Výprava filmu je podána strašně znuďujícím stylem, takže je Forbidden Planet účinnější než rohypnol, což je prostě neodpustitelné, když posádka zažívá něco tak pro nás nepředstavitelně dobrodružného jako je výsadek na jiné planetě. I tragickou výpravu by mohli zachránit herci, co by mě strhli na svou stranu, ale oni tam většinou jen tak stojí a něco začnou dělat, až když začnou i mluvit. Celek působí hodně divně, je to škoda, protože ten film by měl i na víc... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Forbidden planet je jeden z těch mála sci-fi filmů, které se mohou pochlubit nestárnoucím vizuálem a stále aktuálním námětem. Výprava je bohužel zarytě studiová a efekty jsou občas roztomile naivní, přesto nebudí úsměv ani po těch téměř šedesáti letech. To samé se dá říci o zobrazené technologii. Kdo zná klasický Star Trek, tak se bude cítit jako doma. Zápletka ostatně působí jako jedna dlouhá epizoda z dobrodružství kapitána Kirka. I přes určitou schématičnost děje není vůbec hloupá a obsahuje překvapivou pointu a morální ponaučení. A pochopitelně i napětí a hutnou atmosféru, podbarvenou zvláštní elektronickou hudbou. Spolu se stejně vynikajícím a neméně nadčasovým The Day the Earth Stood Still šlo o první důkaz, že inteligentní sci-fi není omezena jen na stránky knih a povídek, ale může existovat i na stříbrném plátně. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pravá nefalšovaná filmová exkurze do minulosti. Zakázaná planeta je v mnoha ohledech zajímavý úkaz. Scénář Shakespeare? První filmová role Leslie Nielsena? Skvělý odhad, kdy budeme kolonizovat vesmír? Cestování vesmírem v létajícím talíři? Na tu dobu vynikající triky a výprava? Je toho hodně, co mě překvapilo. Méně překvapivé bylo, že byly herecké výkony i dilaogy poplatné své době, takže byly úsporné a na hranici patetičnosti. To ale atmosféře nijak neškodilo. Spousta "sci-fi" zvuků na pozadí, dodávala jakýsi pocit tajemna. Bavíme se o filmu, který byl natočen před 65-ti lety. V té době to muselo být pro diváka stejně atraktivní, jako pro nás třeba Avatar. Sci-fi bylo v plenkách, nebylo moc s čím srovnávat, takže šlo zpravidla o originální příběhy...do té doby neviděné a nevariované, jako je tomu teď. Takže i v kontextu doby, byla Zakázaná planeta zajímavý projekt. Člověk pak ještě víc docení naši Cestu do pravěku, která vznikla o rok dříve, nebo i později natočený Vynález zkázy. Málokdo si uvědomuje, že v té době vzniklo nemálo filmů, které se v následujících letech dočkaly mnoha předělávek. Když si vyjedete žebříček 1955-1965, budete překvapeni. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se někdo pustil do předělávky Zakázané planety. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Klasické sci-fi v literárním slova smyslu. Bez problémů by tenhle film mohl fungovat jako jedna z epizod Star Treku, pro který byla ostatně jeho technická stránka jednou z možných inspirací. Škoda, že údajně první elektronická filmová hudba zůstala víc v rovině experimentální než tvůrčí, hlavně díky ní nezapadne film v papundeklovém padesátkovém průměru. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

O deset let starší a přitom mnohem koukatelnější a jakoby uvěřitelnější než například Star Trek seriál. Nejen díky přítomnému humoru je Forbidden planet poměrně zábavný film, člověk nemá pocit, že si tvůrci na něco hrají a přitom efekty na svojí dobu jsou výtečné. Mimochodem první film co jsem viděl, kde Leslie Nielsen nemá ještě bílé vlasy :-) ()

Galerie (104)

Zajímavosti (27)

  • První mainstreamový film, jehož hudba vznikla pouze pomocí elektronických nástrojů. (-bad-mad-wolf-)
  • MGM mělo svoje vlastní animační studio, ale v době natáčení nebylo provozuschopné. Animované efekty, jako byly zbraně, Robbyho přetížení či monstrum, proto vytvářel Joshua Meador v Disney Studios. (Dreadd)
  • První věta vypravěče zní: "V poslední dekádě 21. století se lidské posádce podařilo přistát na Měsíci." Ve skutečnosti se první přistání na Měsíci uskutečnilo po 13 letech po natočení filmu. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama