Jiří BělkaScénář:
Jiří Svetozar KupkaKamera:
Vladimír OpletalHudba:
Karel MarešHrají:
Karel Höger, Stanislava Strobachová, Zdeněk Hradilák, Jiří Dušek, Rudolf Jurda, Jiří Fišer, Oldřich Slavík, Erik Pardus, Oldřich Navrátil, Karel Kabíček, Arnošt Navrátil, Ladislav LakomýObsahy(1)
Životopisná hra o objeviteli zákonů genetiky J. G. Mendelovi.
Čteme-li zprávy o hektarových výnosech obilovin, které jsou při použití vyšlechtěných odrůd několikanásobné, často si ani neuvědomujeme, že k této genové inovaci bylo nejprve nutné poznat základy dědičnosti. Jejich objevitel Gregor Mendel žil a pracoval v minulosti v Augustiniánském klášteře v Brně. O životě a boji se zaostalou vědou i tehdejším zpátečnickým klérem, nedovolujícím odhalovat zákony přírody, byla v brněnském studiu ČT natočena původní inscenace Jiřího Svetozára Kupky. Režisér Jiří Bělka obsadil do hlavní role národního umělce Karla Högera.
(Česká televize)
Ejhle, hodnocení č. 1500 :-) --- Předně, Mendel by si zasloužil ohromný historický velkofilm. Když jsem byl před pár lety v Římě, narazil jsem tam na velkou výstavu věnovanou z poloviny mému moravskému krajanovi. Až tam jsem si uvědomil Mendelovu velikost. Tato mikroskopická inscenace částečně v papundeklu, minimalistický až primitivní scénář, zjednodušený až na práh bolesti, ALE: zahráno jak z partesu. Je to koncert pro Karla Högera, kterému zdatně sekunduje Zdeněk Hradilák. Dnes se obávám opaku, že by film svítil penězi, ale neměl by to kdo zahrát... Shrnuto, průmerná inscenace s didaktickými ambicemi, kterou do výšin 4 hvězd táhnou výhradně herci. ()
Kdyby Mendel žil o něco pozdějc, jistě by dostal Nobelovu cenu. Proto by si zasloužil i lepší filmové zpracování. Tohle má sice pěkně napsané dialogy, ale je to až moc upovídané a obrazově statické, klidně by si to vystačilo jako rozhlasová hra. Jednu hvězdičku navíc dávám z milosti, že na ten "jeho" klášter koukám z okna. ()
Výborná inscenace, která o Mendelovi řekne vlastně vše podstatné a navíc nechává prostor pro zamyšlení nad soubojem vědy a víry, který ještě ani zdaleka neskončil. Karel Höger je vynikající a neokoukané brněnské tváře ve vedlejších rolích (zejména Zdeněk Hradilák v roli Benedikta) s ním s přehledem drží krok. ()
Jeden z nějvětších Čechů.. ()
„Pamatuj, že jsi jen člověk...“ Objevitel zákonů genetiky J. G. Mendel byl nejen obyčejným knězem, ale dokonce na stáří i opatem starobrněnského augustiniánského kláštera. Na této televizní inscenace mi i proto přišlo poněkud nepřirozené, kolik prostoru tu je věnováno polemikám vůči Mendelovým snahám a pokusům z pohledu víry. Nechci zpochybňovat to, že církev měla asi vždy tendenci zbrojit proti novátorství, které přinášela věda, a že věty typu, "nikdo nesmí vztáhnout ruku na tajemství stvoření," mohly skutečně zaznívat. Přesto mi přišlo, že tato inscenace má zbytečně protináboženský nádech. Kdo i přesto určitě stojí za ocenění, je Karel Höger v titulní roli, který v této jinak spíše nevýrazné inscenaci, doslova vdechl Mendelově postavě život. ()
Photo © Česká televize