Reklama

Reklama

Film je natočen podle skutečného příběhu černé dívky, která se narodila v Jižní Africe v době apartheidu africkým rodičům bílé pleti... Je to příběh Sandry Laingové a začíná v roce 1965 v Kapském Městě. Byla dcerou bílých Afričanů, potomků původních holandských osadníků. Ale nebyla bílá. I tak ji milovali a byli na ni hrdí. Byla velmi inteligentní, bystrá, moudrá. Když ji zapsali do školy, nastaly potíže. Bílí nechtěli, aby s jejich dětmi chodila do školy černá školačka. A v šíleném systému apartheidu bylo nemyslitelné, aby bílí rodiče mohli mít černé dítě. Její rodiče Abraham (Sam Neill) a Sannie (Alice Krige) byli přesvědčeni, že jejich dcera má nezadatelné právo žít jako bílá.. (TV JOJ)

(více)

Recenze (22)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Juhoafrický apartheid je obrovskou studnicou námetov pre množstvo drám. Tu bol námet o to lepší, že zobrazoval skutočný príbeh čiernobielej Sandry, ktorá bola pre bielych príliš málo biela a pre čiernych zas príliš málo čierna. Tými 4* som si síce neni až tak istý, ale rozhodne je to film hodný pozornosti, hoci občas sa mi vývoj deju zdal až trochu príliš prehnaný. Aj keď nedokážem posúdiť ako bola skutočnosť prikreslená, ale na mňa osobne nepôsobil film až tak autenticky. Ale treba uznať, že príbeh bol veľmi pútavý a rovnako aj celý osud hlavnej postavy Sandry. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $346,000▐ útlak černochov v JAR a ďalší pestrí príbeh /55%/ ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, apartheid je špatný, rovná práva jsou dobrá. Za některých okolností je apartheid dokonce absurdní. Dva na první pohled čistokrevní běloši v sobě skutečně mohou mít dost "černých" genů, aby zplodili na první pohled černošku či alespoň mulatku. Papírově je bílá, vizáží je barevná. Taková dívka nepatří nikam. Námět slušný, ovšem zpracování bezinvenční. Očekávaný posměch spolužáků, očekávaný teror učitelů, očekávaný smutný osud (ne)černé Sandry, jež nechápe, proč všem tak vadí, očekávané pohledy bílých plné pohrdání. Standardizovaná hudba. Navíc považuji za trapné, když film brojící proti rasismu je chvílemi sám skrytě rasistický. Jak jinak si mám vysvětlit, že bělošky jsou upjaté dámy v brýlích s kostěnými obroučkami, všichni bílí jsou přísní, vážní a nudní a černí zase samý úsměv, hudba, tanec, spontaneita. Jen skutečné vzpomínky to uvádějí na pravou míru. Rodiče Sandry jsou naštěstí nejednoznačné osobnosti, její černý manžel opilec a hrubián (což z něj ovšem učinil apartheid). Nu škoda slov na film, který do značné míry jen otrocky opakuje minulost, přičemž si z ní vybral hlavně tak, aby každý snadno pochopil, co je dobré, co špatné a jak to bylo těžké. Silné **. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Subjektiv to vo svojom komente vystihol trefne. Proste čiernobiely film o rasizme v Afrike, kde sú všetci bieli parchanti a černosi dobráci od kosti.Téma o čiernom decku bielych rodičov je na prvý pohľad zaujímavá, ale prvú polovicu filmu som sa divil, prečo tí biely rodičia bojujú len za to, aby ich dcéru uznali za bielu namiesto toho, aby bojovali za práva černochov. No lebo aj oni sa vyfarbili ako rasisti. Takže nakoniec sa tam všetci správali absurdne. 5/10 dávam hlavne za tému ale film je slabota. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Cernosska otazka v Juznej Afrike si vyzaduje dlhodobe systemove riesenia. Obavam sa, ze Sophie Okonedo /Hotel Rwanda/ nevie hrat a Alice Krige /Attila/ nic dohromady nepredviedla : 40 % ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Pěkné drama o černé dívce která se narodila bílým rodičům. Životem ji prohání samé problémy. Inspirováno skutečnou událostí. 4* ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný film, který staví na vážnosti tématu a doufá, že diváka chytí za srdce. Představuje černobílý svět, kde je jasně určené dobro a zlo a ve kterém černí jsou ti veselí a milí utlačovaní... a bílí jsou upjatí a protivní. Naprosto přesně dává najevo, co je správně a co špatně a jak by to měl divák chápat. Není tu žádný prostor pro realističtější pohled na svět (mezi černou a bílou je přece spousta stupní šedi). Představitelka Sandry je mi od pohledu protivná a nesympatická, naopak její rodiče jsou charismatičtí a lidští. Ale aspoň že to nekončí žádným americkým happyendem. 50% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Obrovský námet, z ktorého mohol vzniknúť veľký film. Nevznikol, je to len taká červená knižnica o vzťahoch trochu viac komplikovaných, ako je bežné, hlavne s rodičmi, ale aj medzi rodičmi alebo s manželom. Rasizmus je zlý, to vieme, ale ešte horší je vo vzťahu k dcére od rodičov. Najskôr bojujú za jej práva belošky, potom ju zatratia a, hoci to má byť podľa skutočnosti, postoje mi zostávajú nepochopiteľné. Vo filme beží všetko až príliš rýchlo, možno menší úsek života by filmu svedčil viac. ()

The Viper 

všechny recenze uživatele

Film začíná velmi dobře a divákovi podává téma s možností vcítění do malé hrdinky. Bohužel časem kdy dospívá je čím dál méně sympatická a film poté spadá do toho, co zde mnozí popisovali. Takže i přes dobrý začátek je to velmi slabý film, který hlavní hrdinka nedokáže utáhnout a Sam Neill svým občasným přispěním nějaké připomínky to taky nezachránil. ()

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

H. - Sophie Okonedo (Sandra Laing); Alice Krige (Sannie Laing); Sam Neill (Abraham Laing); Tony Kgoroge (Petrus Zwane); Dan Robbertse (Factory Foreman); Jeremy Crutchley (TV Reporter); Hannes Brummer (Leon Laing); Bongani Masondo (Henry Laing); Terri-Ann Eckstein (Elsie Laing); Ella Ramangwane (Sandra) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy mě dokážou dostat. Barva pleti byla téhož typu jako Květ pouště - a shodou okolností to byl také britský snímek a koprodukcí Jižní Afriky. Ukazuje, jak zrůdná dokáže být skutečně totalitní společnost, která vládla takřka půlstoletí v JAR. Oficiální politika apartheidu byla odnoží fašismu a je s podivem, jak se jí tamní občané dokázali zbavit. Dnes bychom se mohli jejich rasové snášenlivosti učit. Osud mladé Sandry Langové, která se narodila svým bílým rodičům v barvě kakaa, byl jen jedním z mnohých. Přestože byla nakonec úřady prohlášena za rasově čistou, měla nadále se svou barvou potíže a mezi sebe ji nepřijala ani zuluská komunita, k níž se uchýlila se svým Petrusem. Nakonec byla opuštěna všemi, které kdysi milovala... Takové snímky by měly být odměňovány oskary. Pěšt hvězdiček. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Chorý svet,ked koža rozhodovala o prístupe,pohľade a citovej malosti.Film priblížil nedávne skutočnosti v Juhoafrickej republike.Niet preto vysvetlenia. ()

vancho 

všechny recenze uživatele

Myslím, že máloktorý film ukázal tak názorne nezmyselnosť a monštróznosť rasizmu. Samozrejme okrem filmoch o holokauste. Na živote jednej ženy zobrazený nielen apartheid, ale aj to, ako dokážu predsudky ovplyvniť život tzv. obyčajného človeka. Sandra je síce bezmocná voči tomu, čo sa s ňou deje, ale bojuje. Bojuje za svoju ľudskú dôstojnosť, za udržanie vzťahov s rodičmi a za obyčajné životné šťastie. Bojuje s premenlivými výsledkami. Ak sa bude na školách vyučovať rasová tolerancia, vhodné do kurikula. Z hľadiska poznatkov o iných kultúrach sa človek dozvie viac z histórie Južnej Afriky (vhodné pozrieť tiež Zbohom, Bafana). ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Průměrné zpracování závažného tématu, který sám o sobě není černobílý, ale velmi složitý a těžko řešitelný.Ale vžijeme -li se do dítěte , které se narodí a nic neprovedlo jen má nežádoucí barvu pleti a neví kam patří, tak najednou pocítíme bezmoc jedince a tento pocit aspoň jednou v životě zažije každý z nás. ()

Reklama

Reklama