Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Apophis 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že westerny příliš v lásce nemám, ale pokud jsou kvalitní, rád se na ně podívám... Mackennovo zlato JÁ za kvalitní western považuji. Samozřejmě, že pro průměrného dnešního dilváka může působit trochu "málo akčně", ale u westernů to není tak důleřité a hlavně, také to není nejmladší film... Přiznat ale musím, že film rovněž velice zvedli skvělí herci. Gregory Peck, Omar Sharif, Telly Savalas a Eli Wallach, to je opravdu špička. Všichni hráli více než výborně, a proto se výše zmíním jen o jediném z nich, který (i mezi nimi) vynikal... tedy o Gregory Peckovi. To je herec, který svým všestranným hereckým talentem pozvedl mnoho filmů. Mezi herci z dalších let by se za jeho pokračovatele dal počítat R. Shaw, ale mezi současnými herci jen s těží hledám herce s takovým talentem...snad jen možná Bruce Willis. Ale zpět k filmu. Jedná se podle mého o jeden z nejlepších westernů vůbec. Rozumějte, POKUD už western, tak Mackennovo zlato (a ještě asi dva další...). Proto, i když se mnou asi mnozí nebudou souhlasit, dám tomuto filmu 5*! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny western zo 60. rokov. Je sice pravda, ze vtedy sa tocilo 100 westernov za rok, nastala akasi westernova inflacia a trochu pomalsi je rozjazd Mekenovho Zlata. Ale hraju tu slusni herci ako Omar Sharif a Gregory Peck. Nudnejsie tempo a slabsie dialogy v strede filmu vynahradzuje masakrozny zaver : 85 % ()

Reklama

indiano 

všechny recenze uživatele

Westernopý klenot 60 - tych rokov uvádzaný na panoramatickom 70 mm formáte bol hitom v našich kinách. Pamätám sa, ako dav fanúšikov vytlačil okienko pri pokladni a musela zasiahnuť Verejná bezpečnosť.. Film má svoje čaro aj dnes, aj keď scény zo zadnou expozíciou pôsobia archaicky a naivne,no práve to je na týchto filmoch 60 - tych rokov nostalgicky krásne...No a hviezdne obsadenie nemá komentár... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Spoustu scén tu být nemuselo, ale především jsou scény mnohem delší, než by být měly, aby udržely pozornost diváka. Užijete si hodně detailů lezení po skalách, ježdění na koni atd. atd. Proč střihač neúřadoval? Byl by z toho mnohem svižnější kousek. Takto se to táhne jak smrad z apačského záchodu. Pravda, herci nebyli špatní a tu blondýnku bych bral taky, ale než jsme se dostali ke konci, podstoupili jsme fakt dlouhou cestu, během níž se nic moc nedělo. Navíc nemám moc v oblibě filmařskou berličku typu všezhroucení čehokoli v závěru filmu i za předpokladu nestabilního geologického podloží za přispění apačských ducháčků... Co ale naopak velmi oceňuji, že Peck hraje opravdového gentlemana ve vztahu k ženě a nikoli (s)permanentního rozsévače. Holt stará dobrá škola. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených westernů. V hlavní roli ovšem není Gregory Peck, ale chamtivost. Tahle vlastnost se v Mackennově zlatě představuje hned v několika podobách. A je jedno, jestli je člověk bandita, voják, novinář, kupec, pastor nebo šerif, podlehnout jí může úplně každý. V tom podle mě tkví síla celého filmu - ačkoliv postavy nejsou bůhvíjak propracované, o lidské povaze nám jejich jednání během 128 minut stihne povědět až dost. A protože nejde jen o tupý příběh plný přestřelek (nejnapínavější - finální - souboj se bez koltů obejde úplně), ale o příjemnou dobrodružnou podívanou plnou zajímavě natočených scén (úvod, rozhoupaný přechod mostu, závěrečná půlhodina), dávám čtyři hvězdy. Jo a ještě něco. Hudba: Quincey Jones = příjemné osvěžení nejen díky úvodní písni. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Julie Newmar se v roli indiánky Hesh-ke ve scéně v jezírku na poslední chvíli rozhodla, že se obnaží celá. Podle scénáře měla být jen "nahoře bez". (Terva)
  • Film bol veľmi populárny v Indii, kde ho v kinách pre veľký záujem vysielali celý rok. Film sa neskôr dočkal aj hindskej verzie pod názvom Zalzala (1988). (Arsenal83)

Reklama

Reklama