Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dora průzkumnice je půlhodinový animovaný televizní seriál pro děti, ve kterém hraje hlavní roli sedmiletá holčička a její přátelé. Pořad je určen k aktivnímu zapojení předškolních dětí do hravého příběhu ve stylu dobrodružných počítačových her. V každém dílu Dora povzbuzuje mladé diváky, aby se k ní připojili a vydali se s ní za dobrodružstvím nebo na průzkumnou cestu s jasně definovaným cílem. Dora a její diváci musí na cestě k cíli řešit mnohé problémy a překonávat různé překážky. K tomu jim slouží mapa, na které jsou zakreslena místa se zastávkami. Dora, její diváci a přátelé každý díl zakončí charakteristickým vítězným tancem s popěvkem „Zvládli jsme to!“. Průzkumnice Dorka je revoluční dětský pořad, a to mimo jiné i proto, že v každém díle děti při sledování zapojí do hry a podněcuje je k reakci. Průzkumnice Dora rovněž děti seznamuje s anglickými slovíčky, vyzývá je k pohybu a poskytuje jim dovednosti a sebedůvěru, které jsou potřeba k překonávání překážek. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (4)

Městečko South Park - iPadnožka (2011) (epizoda) (S15E01)

  • Scéna, kdy se Cartman vzteká v Best Buy, inspirovala podžánr „Grounded Videos“, což jsou videa vytvořená pomocí animačního programu Vyond, která zobrazují dětské postavy ze seriálů, jako jsou Hurá za Kájou! (1997) nebo Dora průzkumnice (2000). Dostávají zaracha za činy, například: „Nechová se v (místě).“ Zmíněná videa se odehrávají podobně jako scéna vzteku v této epizodě, zobrazující „potížistu“, kterého postava rodiče/opatrovníka vzala do restaurace nebo obchodu než se rozzlobil, což často vede ke zničení podniku kvůli nemožnosti získat předmět, který chtějí na uvedeném místě, za což je „potížista“ okamžitě potrestán, když oni i jejich rodič nebo opatrovník odjedou domů. V roce 2024 vyšla třídílná satirická česká verze s bývalým prezidentem České republiky Milošem Zemanem. (hrnpol)

Grim & Evil (2001) (seriál)

  • V epizóde "Pandora´s box" je naznačené, že obľúbený seriál Grima môže byť Dora the Explorer (2000), keď Billy začal popisovať "dievča, ktoré pobehuje po džungli bez rodičovského dozoru a zhovára sa so zvieratami" (Lyrer)

Reklama

Reklama