Reklama

Reklama

Roland Deschain (Idris Elba), poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O'Dimem, známým též jako Muž v černém (Matthew McConaughey) a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír. Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (618)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jakožto obrovská fanynka děl Stephena Kinga (na stolku mi právě leží rozečtená kniha s pořadovým číslem 43) jsem přistupovala k chystanému filmovému zpracování nadšeně i skepticky zároveň. Díky bohu za to; být to pouze první varianta, dopadlo by mé finální hodnocení daleko hůř... Temná věž, opus magnum celé Kingovy dosavadní tvorby, je především o putování. Vypráví příběh Rolanda Deschaina (příšerný Idris Elba), posledního z Pistolníků (?), jehož jediným posláním (?) je najít a ochránit Temnou věž (?) - cosi, co stojí v centru všech světů (?) a co se kdosi (?) snaží zničit (?). Zatímco knižní Roland jde k Věži celé roky, filmový Roland si vše zkracuje přes portály a brblá, když by měl někam jít "blbého půl roku". Filmové zpracování dále sledujeme očima Jakea Chamberse (skvěle vybraný Tom Taylor), nejmladšího ze tří společníků, kteří Rolanda na jeho strastiplné cestě doprovázejí. Alespoň tedy v knize; drogově závislého Eddieho a schizofrenní Odettu/Dettu/ Miu/Susannah byste ve filmu hledali marně. Překvapivě velký prostor dostává také Muž v černém (přehrávající Matthew McConaughey), který díky scénáristům povýšil ze zákeřné loutky Karmínového krále rovnou na hlavního záporáka. Ani to ovšem nemění nic na tom, že nejepičtější dílo Stephena Kinga čítající přes 3000 stran, bylo okleštěno a narváno do filmu o délce 95 (!) minut včetně titulků. Z velkolepého boje dobra se zlem, které se odehrává napříč světy, tak zůstala jen bezduchá a lacině vyhlížející honička za pomstou. Žalostně krátká stopáž dává nulový prostor pro budování charakterů, pro vysvětlení motivací i pro vznik tolik potřebné chemie. Takže i kdybych se oprostila od toho, že znám knižní předlohu, nebyla by na tom "Temná věž" o moc lépe. Příběh je zhuštěný tak, aby obsáhl co nejvíce informací, díky čemuž mohou některé scény bez předchozího vysvětlení působit zmateně. Najdeme tu spoustu odkazů na Kingovy knihy (zchátralý zábavní park, "Sláva Karmínovému králi!" na zdech a tak podobně), ty ovšem - divákovi neznalému předloh - akorát tak domotají už tak zamotanou hlavu. Shrnutí: Něco dobré (Jake Chambers, Bořitelé, zvířecí lidé, vzhled Věže, Rolandovy hlášky v našem světě...), něco špatné (krátká stopáž, Pistolník a důvody jeho putování, upgradeovaná funkce Věže, lehce přehrávající McConaughey...), a to je u universa, které z fleku strčí do kapsy Pána prstenů i s Tolkienem, sakra velký problém. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi to tak hrozné, jak jsem se po všech těch negativních až hysterických reakcích obával. Spíše pouze po všech stránkách obyčejné, neambiciózní, nevyčnívající. Herecké obsazení dobré, a to včetně toho ústředního kluka, který mě neštval, což je v tomto typu rolí vždycky úspěch. Trikově je to dosti nezajímavé, řada scén je navíc utopena ve tmě (například ta bojová akce s démonem v lese, ta byla tak tmavá, že jsem si myslel, že se snad porouchala promítačka) a celý film působí hrozně uspěchaně, jako fragment mnohem rozsáhlejšího celku. Vzhledem k délce knižní předlohy je to asi pochopitelné, ale jako divák, který ji nečetl, bych ocenil, aby to z její adaptace nebylo tak strašně znát. Nevidím ovšem důvod k nějakému silnějšímu hejtu, spíše k povzdechnutí nad nenaplněným potenciálem. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja si nemuzu pomoct, me to bavilo. Naprosto zapomente na Kingovu Vez, cetl jsem ji komplet a s ni to ma spolecnyho fakt minimum, ale jako beckovy akcni fantasy to funguje. Tvurci z knih vybrakovali ten naprosto totalni zaklad a ten jeste osekali, aby narvali pres ctyri tisice stran textu do 90 minut dlouhyho filmu a ve vysledku to je tak jednoduchej pribeh postavenej na zajimavy myslence, kde se vystridaj tak ctyri ruzny lokace, ale me to prekvapive stacilo. Tim, ze je vse nahusteny do 90 minut neni cas se zdrzovat nebo vykecavat, takze film krome povinnyho lehce nezazivnyho uvodu uhani svizne kupredu, triky jsou prekvapive hodne fajn (samozrejme na becko) a herci nenastvou. Kdyz se prenesete pres to, ze je pistolnik cernoch, tak neni Elba uplne spatnou volbou, McConaughey je vylozene libovej a Taylor v porovnani s jinejma detskejma hercema nesere. Akce je tu dost, zaverecne prestrelka je hodne cool, takze ja jsem vlastne spokojenej. Z pohledu vernosti k predloze to je samozrejme na odpad, z pohledu zabavnyho becka na jedno skouknuti vicemene bez vyhrad. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetl, ale film na mě působí jako mdlé akční béčko s chaotickým dějem a absencí momentů, hodných zapamatování. Idris Elba i Matthew McConaughey jsou fajn a víceméně díky nim jsem to dokoukal. Těšil jsem se i na svou oblíbenou Katheryn Winnick, ale ta zde neměla mnoho co nabídnout. 40%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nezábavná záležitost. Sice se má jednat o sci-fi, ale hlaví ničitel světa má anglické jméno a jeho protivník pistolník jde do něj kolťákem a nábojema pětačtyřicet. Originální že? To už starýmu Kingovi došly nápady? Klučina Tom Taylor hrál docela slušně a docela mně bavil McConaughey i když ta jeho kidnost  a nadvěcnost i v časech kdy měl evidentně problémy i on byla místy až trapná. Takové to klišé kdy se všici poskoci záporáka hroutí a hlavní záporák se culí a říká dobrá, tak si dáme dlaší kolo... Pitolník byl krapet předrsnělej a já to tu napíšu rovnou, rád bych zase jednou zažil aby hrdina a pořadnej hero zas pro jednou byl běloch.  Celé to opět bylo takové pěkně rasově vyvážené (říkám tomu titulka ze Strážné věže), člověk už od těhle filmů nečeká prakticky nic jiného. Jen mi tam pořád chybí ti Inuité. Film jsem dal jako simply escort mission a omladina byla celkem spokojená, takže svůj účel to splnilo. Jen si říkám co se po světě válí peněz když se točí za miliony takovéhle blbosti. A jetli to měla být reklama na Coca Colu, tak it ak to bylo drahé !  Takže za mne jednou a dost. Otvírám starý portál a mažu od tohoto filmu raději k něčemu jinému... * ()

Galerie (99)

Zajímavosti (21)

  • Portál vedúci na Zem je označený číslom 14-08. Toto číslo je odkazom na ďalšiu Kingovu novelu Izba 1408 (2007). (Duby)
  • Mezi logy filmových společností na začátku filmu si můžeme všimnout i společnosti s názvem „Tet Corporation“ se znakem želvy a růže. Jedná se o knižní easter egg, protože stejnojmennou společnost založí v knižní předloze několik vedlejších postav. Želva a růže navíc hrají v knize klíčové role. (animaxis)
  • Jde již o 54. film, který byl natočen podle knižní předlohy od Stephena Kinga. (ČSFD)

Související novinky

Temnou věž čeká restart

Temnou věž čeká restart

22.03.2019

Nejspíš si ještě vzpomínáte na ambiciózní plány studia Sony, které si před pár lety zajistilo práva na adaptaci Temné věže od Stephena Kinga. Vedle prvního filmu měl vzniknout také seriál, který by… (více)

Raimi a Kronika Královraha

Raimi a Kronika Královraha

30.01.2018

Možná si ještě pamatujete, že se Sam Raimi motal kolem Hobita a Warcraftu. Nakonec by se ale měl vrátit k fantasy jinudy, upsal se totiž režii Jména větru, což je první kniha z kouzelnické ságy… (více)

Temnou věž čeká seriálový reboot?

Temnou věž čeká seriálový reboot?

21.10.2017

Stephen King je letos jednou nahoře a jednou dole. Zatímco nové To zabodovalo na všech frontách, Temná věž zklamala po kritické i po finanční stránce. Studio Sony pochopitelně chystalo další díly a… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama