Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (137)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

veskrze typická Moorovina,která je v mnoha ohledech značně naivní a jak už u Moora bývá zvykem jednoznačně subjektivní a mnohdy si s fakty hrající a pravdu upravující pro potřeby tvůrce.Přesto všechno je ale Kapitalismus velmi dobře řeměslně zvládnutým,vtipně podaným a na kuří oka stoupajícím a ty dvě hodinky příjemně utečou.Kapitalismus přesně splnil očekávání.Úplnou pravdu v něm nenajdete,ovšem pobaví vás a nějaké to zamyšlení také vyloudí...80% ()

sator 

všechny recenze uživatele

To v čem jsou dokumenty Moora vždycky přínosem,je, že nad "obecnými pravdami" ,vás nutí se zamyslet. Jen škoda míry manipulativnosti, ale tu nakonec používají všichni jeho "nepřátelé" též.... Kapitalismus je v protikladu k soucitu. ................TO SCHIZOFRENICKÉ K ČEMU SE TENHLE SVĚT DOPRACOVAL JE, ŽE JE TAKOVÁ MÍRA PROTIKLADNÝCH INFORMACÍ.Í ŽE SE ČLOVĚK ZTRÁCÍ V TOM. CO JE MORÁLNÍ A CO AMORÁLNÍ,CO TEDY ZBÝVÁ? VRÁTIT SE K PŮVODNÍM KŘESŤANSKÝM BUDDHISTICKÝM ČI JINÝM HODNOTÁM ? ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že Moore na mě vyrukuje s nějakýma komunistickýma kecama, ale kdepak. Byl jsem poměrně mile překvapený, jak dokázal celou látku zaměřit spíše na to, jak se v USA ztrácí z kapitalismu demokracie. Samozřejmě jeho pohled je vyloženě jednosměrný a to takový, že nám předkládá tvrdé lidské osudy, ve kterých lidé doplatili na nenažranost bank svým majetkem a někdy i životem. Kromě toho se dočkáte poměrně zajímavých dialogů s odborníky a nebo i emotivních proslovů v kongresu, při kterých mi místy běhal mráz po zádech. Jediné, co bych mu možná vyčítal, je to divadýlko, které předváděl u bank a na Wall Streetu, to bylo vyloženě hrané na kameru a je to vlastně jediná věc, za kterou ztrhávám hvězdičku. AŤ ŽIJE DEMOKRACIE !!! Smrt komunismu, smrt nacismu, smrt totalitě a že by i smrt kapitalismu??? Uvidíme ... :-))) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy Michaela Moora, v lecčems s ním souhlasím, rád bych s ním prováděl občanská zatčení nejhamižnějších zmetků a jezdil obrněným vozem pro peníze do bank, ale do boje se systémem po jeho boku nepůjdu. Prvních dvacet let života mi totiž klíny do hlavy vrážela socialistická propaganda, dalších dvacet let činí totéž ta kapitalistická a já jsem tak nějak dospěl k názoru, že každá dobrá myšlenka bude ve finále láskyplně zneužita k něčímu obohacení, čímž pro mě ztrácí smysl za ni bojovat. To se radši pobavím u kapitalistické lovestory, která sice patří ke slabším Mooreovým počinům, ale pro mne má stále obstojné kouzlo. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jsem dokumentárním žánrem skoro netknutý a jako takového mě tento film spíše nudil. Byl strašně zdlouhavý a myslím, že kdyby se všechny nepodstatné scény vystříhali, tak nám tu zůstane pěkný, svižný hodinový dokument. I když je téma poměrně zajímavé a několik dobrých okamžiků, tak film jako celek působí velmi směšně ( například chodit po bankách a chtít zatknout jejich představitele nebo požadovat vrácení peněz lidem), občas se mi to také zdálo velmi přitažené za vlasy, ale aspoň každý vidí, že ani ten "americký sen" není dokonalý. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Snímka O kapitalizme s láskou zozbierala mnoho nominácii za najlepší dokument, niekoľko z nich na cenu aj pretavila. (Marek1991)
  • Dokument měl být původně přímým následovníkem Fahrenheit 9/11, ovšem poté, co byl Bush znovu zvolen za prezidenta se Moore rozhodl zaměřit více na korporační USA. Finanční krize v roce 2008 nakonec donutila Moora úplně změnit dosavadní zaměření filmu. (Othello)
  • Michael Moore uvedl premiéru svého dokumentu v kině, které leží v budově vedení General Motors. Nebyl však vpuštěn ochrankou na svou vlastní premiéru po dobu několika hodin. (Othello)

Reklama

Reklama