Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (137)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Srát na to, že tomu vyžranýmu sympaťákovi, co už léta nakopává prdele zbohatlíků za jejich vlastní prachy, haprujou dokumenty v detailech, kterým se říká objektivita. Inteligentní a vzdělaný týpek si stejně věci ověřuje a neovečkuje se se zbytkem a nakonec (i na začátek) nejspíš uzná, že v zásadních věcech má Michael pravdu, v opačným případě je to zmrd, u kterýho sou mi poznámky typu "Moore je socialistický prase" k smíchu. ČSFD populace se svým průměrným IQ a maturitou k tomu nejsou vlastně ani Moorovou cílovkou. V Capitalism víc než dřív intelektuálně znásilňuje americké pánbíčkářské negříky (černý, bílý, žlutý, Avatary,...) a snaží se pohnout buranskou negramotnou masou (celosvětově miliardy lidí) k socialismu. Nebudu se na něj zlobit za metody, které sou velmi podobné těm, proti kterým fajtí. Výsledkem Moorova snažení nemá být zotročení blbounků pod záminkou svobody, ale záměrnou manipulací s jejich mozečky je svobodě přiblížit. To není zločin. Po filmařské stránce se jedná opět o nadprůmernou dokumentaristiku, která se moc neliší od starších Moorových děl, jenom toho humoru mi tam tentokrát přišlo míň. ()

Danula13 

všechny recenze uživatele

Kousavý Moore tímto dokumentem reaguje na světovou finanční krizi, odstartovanou hamižností světových finančních a bankovních kruhů. Vzal si proto na mušku krom Wall Streetu a bankéřů také fungování kapitalismu jako takového. Může existovat kapitalismus bez krizí a bez milionů nezaměstnaných ? Proč na ekonomické expanzi nejméně vydělají obyčejní pracující, ale nejvíce tratí při ekonomických krizích ? Ti, kdo krize způsobují, dostávají z daní pracujících ještě další dotace. Přijde to někomu normální ? Moore je kritizován za údajnou neobjektivnost a nevyváženost, ale proč by měl být vlastně objektivní, když druhou názorovou stranu slyšíme a vidíme denodenně v tisku, rádiu a v televizi ? A jak by měl vypadat takový objektivní dokument o světové finanční krizi a jejích důsledcích pro lidi na celém světě ? Vše se dnes děje ve jménu modly a tou je globalizace. Světové finanční, hospodářské a politické elity ji podporují a také na ní nejvíce vydělávají. Obyčejným lidem toho moc dobrého nepřináší. Je nám vtloukáno, že kvůli globalizaci pracovního trhu musíme pracovat více za méně peněz, aby se nadnárodní kapitál neodstěhoval někam do Asie. Nadnárodní kapitál se ze státního rozpočtu dotuje a zvýhodňuje, přitom na sociální a jiné služby státu potom nezbývají peníze a čím dál víc služeb si musí lidé platit sami. Naše slavná ČT neustále točí pseudokumenty o socialismu, o disidentech, ale kéž by začali točit i dokumenty o problémech dnešního světa alespoň na úrovni toho Moora. Nevím ale, jestli se toho vůbec někdy dočkám, vzhledem k té klice, která dnes veřejnoprávní ČT ovládá. ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Michael Moore si nepochybně spoustu informací dokresluje a manipuluje s nima. Mnohdy si taky onanuje svoje levicově intelektuální ego, směruje své postavy do názorů které chce slyšet a je až trestuhodné jednostanný. Přesto, to co se snaží říkát a komu se to snaží říkat stojí za to. O kapitalismu s láskou není nic korektního (ostatně jak už jsme u Moora zvyklý). Zato člověka váźně praští do hlavy a je to taková správná lečba šokem. Já jsem pro a obdivuju lidi co jdou proti proudu a snaží se do zavedených (špatných) konvencí vnést zlepšení. A přesně o tom tenhle snímek je. Is this the United States Congress, or the board of directors of Goldman Sachs? ()

sator 

všechny recenze uživatele

To v čem jsou dokumenty Moora vždycky přínosem,je, že nad "obecnými pravdami" ,vás nutí se zamyslet. Jen škoda míry manipulativnosti, ale tu nakonec používají všichni jeho "nepřátelé" též.... Kapitalismus je v protikladu k soucitu. ................TO SCHIZOFRENICKÉ K ČEMU SE TENHLE SVĚT DOPRACOVAL JE, ŽE JE TAKOVÁ MÍRA PROTIKLADNÝCH INFORMACÍ.Í ŽE SE ČLOVĚK ZTRÁCÍ V TOM. CO JE MORÁLNÍ A CO AMORÁLNÍ,CO TEDY ZBÝVÁ? VRÁTIT SE K PŮVODNÍM KŘESŤANSKÝM BUDDHISTICKÝM ČI JINÝM HODNOTÁM ? ()

Swansea

všechny recenze uživatele

Deprivant Moore opět sází na osvědčené postupy, tj. naivita většinové populace, na nedokonalost a zranitelnost demokracie, zneužití svobody slova a z vhodných brainwashingových pořadů vytvořit vhodnou bojovou atmosféru. Opět vsadit na malost, na závist, na pomluvy, na tak osvědčené a reklamou vycepované nejnižší pudy davu." ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Michael Moore považuje tento svůj dokument za nejvydařenější. (Othello)
  • Snímka O kapitalizme s láskou zozbierala mnoho nominácii za najlepší dokument, niekoľko z nich na cenu aj pretavila. (Marek1991)
  • Záznam prezidenta Franklina D. Roosevelta, jak hovoří o druhé listině práv, byl považován za ztracený. Moore ho objevil v jedné knihovně v Jižní Karolíně. (Othello)

Reklama

Reklama