Reklama

Reklama

Nález mrtvoly v duisburském přístavu spouští první televizní vyšetřování dnes již legendárního komisaře Horsta Schimanského. Lodník Heinz Petschek byl zmlácen a ubodán. Šéf kriminálky Königsberg nasadí na případ právě Schimanského, který má s prostředím přístaviště a tamními existencemi letité zkušenosti. První stopy vedou Schimanského a jeho kolegu Christiana Thannera k domněnce, že se jednalo o vraždu z vášně, neboť se ukáže, že Petschek měl milostné poměry s ženami dvou přístavních dělníků. Nález další mrtvoly, tentokráte tureckého gastarbajtra, naznačuje, že by vraždy mohly mít spojitost s místním organizovaným zločinem a jeho buňkou překupníků zbraní. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

anderson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = ?.?.198?+PREMIÉRA NA ČT: ČT 1 = 7.1.2015, réžia českého znenia (NOVA 2001) = MARTIN TĚŠITEL - Tešil som sa, že keď prípady zo seriálu Miesto činu, ktoré vyšetroval Schimanski, začne opäť vysielať ČT, nasadí pôvodný dabing ČST Praha. Ale nie, oni nasadia dabing NOVY ! Toto je fakt amatérizmus ! Úplne mi prvý Schimiho prípad zhnusili ! (8.1.2015) ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál "Místo činu" s dvojicí Schimanski - Thanner je čistokrevná televizní produkce a jako takovou je jí třeba i hodnotit. Herectví zúčastněných není "veliké", ale je velmi civilní a věrohodné. Opilcům v přístavu věříte jejich opilost se vším všudy, stejně jako Schimanskému jeho výbuchy vzteku, impulsivnost a nekonformní vyšetřovací metody. Také notně ošklivé, špinavé, industriální prostředí přístavu je skvěle podané. I samotné příběhy jsou napsány velmi slušně a zpravidla daleko věrohodněji než je v žánru obvyklé. Kromě toho je Tatort také skvělým mixem komična a relativně drsné detektivky, přičemž ovšem jedno nesnižuje druhé, ale dobře se doplňuje. Ta drsnost ovšem není klasickou akčností s přestřelkami a honičkami v autech (jak to často předvádí třeba Profesionálové), ale spíš velikou syrovostí s níž je popsán svět "malých" lidí, dělníků, povalečů, příslušníků různých menšin (v tomto díle konkrétně Turků) atp. Tenhle zájem o lidi na okraji má samozřejmě nezanedbatelný sociální rozměr a pokud se dá mluvit o nějakém "poselství divákům", tak je to právě tahle rovina. Pokud jde o hodnocení samotného prvního dílu, rozhodně v něm není nouze o překvapení a zvraty. Puzzle nepřehledného případu s skládá postupně a poslední dílek zapadne na chybějící místo až ve chvíli, kdy už se zdá, že je případ v podstatě vyřešený a uzavřený, což je rozhodně překvapivý režijní tah. Skvělé jsou také drobné komické etudky a všednodenní postřehy, kterých je v tomto dílu opravdu požehnaně. Tvůrci evidentně věnovali hodně prostoru charakterovému prokreslení jednotlivých postav a asi si i do jisté míry zkoušeli možnosti postav i prostředí... Celkový dojem: 75% ()

Reklama

MrEddie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc hezký komentář od Enšpígla. Také jsem na seriálu vyrostl, nicméně tato epizoda patří k těm slabším. Z dnešního hlediska je ale zajímavá tím, že se zabývá emigrací čmoudů z Turecka a jejich nelegální činností. Komunisté nám na seriálu chtěli ukázat, jak je Západní Německo strašné, plné zločinu, prostituce a hnusných Němek. Nicméně jsem si seriál oblíbil a postava Schimiho a Tannera patří mezí nejlepší policejní parťáky. Skvělý dabing pana Švehlíka a Moravce zvedá kvalitu seriálu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož je takové těžké období, během kterého se nedá dělat nic moc jiného, než jíst, spát a pracovat, tak jsem si udělal radost a rozhodl se, že se vrátím ke kriminálkám s Hostem Schimanskim. První díl s názvem Vražda v přístavu je taková správně úvodní. Schimi se ráno probouzí ve svém bytě plném bordelu a lahváčů, které se rozhodne uklízet. Na diváka to působí, že Horst včera asi zapařil. Po úklidu se převalí do místní nalejvárny, kde mu výčepák rovnou před stůl dá lístek a napíše mu na něj čtyři čárky, aniž by mu cokoliv načepoval. Včera odešel bez placení, tak aby na to náhodou nezapomněl. V tu chvíli jsem byl ve svým a bylo mi krásně. Už první díl se nese v takovém pozvolném duchu. Vyšetřovačka je sice taková nevýrazná, ale zažijete u ní špinavej a ponurej Duisburg s postavičkami, jako je třeba křivej Karel…a to za tu hodinu a půl jednoznačně stojí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Až doteď jsem nevěděl, že jsou tu i seriály po jednotlivých dílech. Já rozkoukal Tatort Duisburg po smrti G. Georga. Tohle je první díl a co se týče atmosféry a civilního života hlavního hrdiny, je to super. Včetně soudtracku. Případ samotný není až taková hitparáda, i když prostředí Turků v německém průmyslu už by si dneska v Říši takhle nikdo ztvárnit nedovolil. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama