Reklama

Reklama

Pětice přátel si pronajme byt k prožívání vzrušujících schůzek. Teď tu leží mrtvola a loft se mění na místo, kde je víc otázek než odpovědí. Kdo je oběť? Vědí o sobě všechno? Věděl někdo o jejich dohodě? Ale hlavně - kdo je vrah?
Film, ke kterému napsal scénář Bart De Pauw a hudbu složil Wolfram de Marco, zlomil v roce 2009 v Belgii rekord návštěvnosti domácí produkce. (Fr)

(více)

Recenze (135)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pět kamarádů, jeden byt a jedna mrtvola. A teď kdo z nich je vrah? Nebo se jedná o sebevraždu? Či je to past, která je má všechny zdiskreditovat? A kdo je vlastně oběť? Řádně zamotaný thriller s možná ne úplně originální zápletkou, ale rozhodně s nečekaným vyústěním. Režisérovi se daří brnkat na strunu nejistoty, protože počet potencionálních pachatelů stále roste a aby toho nebylo málo, dlouhou dobu je záhadou i identita oběti. Vše se pomalu vysvětluje pomocí flashbacků a najevo vychází spousta špinavého prádla, za které bude muset na konci někdo zaplatit. Do Belgie letí palec nahoru. 85% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Prní půlku jsem byl z filmu celkem nejistý, ale právě poté to začalo všechno nádherně zapadat. Za velký klad považuji vykreslení spletí vztahů a motivací postav sic pomalým, ale o to uvěřitelnějším způsobem. Zkrátka jde o to, celý film sbírat proslovy hrdinů, jejich pohledy, utvářet si jejich profil a dle toho odhadovat pointu (která není špatná). Co je zajímavé, tak to je pětice hlavních postav. možné SPOILERY. Sic se film bohužel neobešel bez klasického kladného hrdiny (akorát ho dlouho tají), tak charakterové srovnání zbytku je zajímavé. První je architekt, intelektuál, muž nemnoha slov s příjemnou vizáží, ze kterého se nakonec vyklube parádní svině. Druhý je impulsivní kokainista, starající se o svoji sestru, kterej mlátí ženský a je to vrah. Třetí je politováníhodný voyer, který místo zdvořilého podvádění ženy všechny natáčí a skladuje v soukromé DVD knihovničce. Jo a je to taky vrah. Poslední je alkoholik, kterej za nic nemůže, protože je alkoholik. V průběhu filmu se s nim rozejde žena, ale na konci jsou už zase spolu. Co je tedy vlastně zlo? Vražda? Neúmyslná vražda? Pokus o vraždu? Ošukání všech holek, ke kterým mají vaši přátele vztah? Tápete dobře a tedy se jedná o další film, ve kterém vlastní morálně etický zákon je divákovi přikládán nad zákony veškeré společnosti.Škoda jen, že film má až moc konců a jeden horší než druhej. A vyznávání citů byla jaksi nepatřičné v oněch předesignovaných chladných interiérech, kde se podle mě dá fakt maximálně vraždit a minimálně něco cítit. -) ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Na blbosti jako férové objektivní hodnocení jsem už moc stará. 1. Potenciální remake netřeba, páč novácké a primácké detekticky si vizuál Loftu posledních deset let ...ehm... lokalizovaly víc než důkladně. Žel tedy při sledování nejsem schopná přenést se přes pocit, že už zase s tchánem čumím na Kriminálku Anděl. 2. Na typicky upachtěné pošušňáváníčko o sexu a nevěře, samozřejmě provázené spoustou intelektualizujících keců trapných zrůdiček, mi dávno vyvolali kopřivku Muži v pokušení. 3. Klasické detektivkové zázemí typu „banda morálních kurev si ve světě odtrženém od jakéhokoli zdání reality předvídatelně vše posere“ u mě funguje pouze, pokud je fikční svět odtržen od toho skutečného časově (ergo christieovky) nebo pokud má nějaký tematický přesah. Zde jsou jen ty kurvy, jež navrch nemají absolutně žádné problémy a s nimiž mám z nějakého důvodu sympatizovat, přestože koncept „sebestřední sexističtí hajzlové dojedou na své sexistické hajzlovství, když se stanou obětí jiného sebestředného sexistického hajzla, který uvažuje úplně stejně jako oni“ logicky vybízí spíš k uštěpačnému strouhání mrkvičky. 4. Očekávaná hitchcockovina se nekoná, páč vědom si debilnosti své pointy se scénář vrhá z jednoho místa a časové roviny do druhé, aby tenhle poněkud zásadní nedostatek zakryl, divák proboha nezačal náhodou myslet a raději se nechal udolat dojmem, že je to teda na něj asi trochu komplikovaný. Není. Je to jen partička uslintaných lůzrů s držkou zabořenou do několika párů koz. Žádná ajnštajnovina. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Moje asi první setkání s Belgickým filmem. Námět mě moc nezaujal, ale snímek mi byl doporučen, tak jsem se podíval. A musím uznat, že se mi tenhle thriller s výbornou hudbou, kamerou, dialogy a hlavně scénářem líbil. Typově dobře vybraní herci, postupné odkrývání nových skutečností, atmosféra napětí a tajemství = za mě doporučuji. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Tak si aj páni z Belgicka strihli jeden „Hollywood-like“ thriller a že im to vyšlo sakra dobre! V podstate obyčajný, ale inteligentný príbeh o piatich bohatých priateľoch podvádzajúcich svoje manželky v utajenom byte, v ktorom nájdu zavraždenú ženskú, režisér natočil tým najzaujímavejším spôsobom cez neustále flashbacky a prelínanie niekoľkých časových/dejových línii, pričom každá jedna z nich má svoj význam. V podstate konverzačné krimi pôsobí takmer až akčne, pretože s každým a jedným rozhovorom sa vytvára neuveriteľné napätie. Dotvára to zaujímavý rýchly strih, neustále sa meniace zábery kamery a skvele zvolená hudba, ktorá aj pri obyčajnom policajnom výsluchu vytvára poriadne dusné prostredie. Celým filmom sa nesie chladná neprístupná atmosféra, herecké výkony sú príjemné.. a aj keď film v podstate neprináša nič nové, štýl akým je natočený ho posúva o level vyššie. Počet zvratov na jednu minútu bolo možno na konci až priveľa, a aj samotný záver s doslovom bol až príliš šablónovitý podľa štruktúry tuctových hollywoodskych thrillerov. Každopádne mi to nepokazilo dvojhodinový viac ako vynikajúci zážitok. CELKOVO: 4,5* ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • V jedné ze scén je možné všimnout si tuby s červenými a bílými léky. Tyto barvy jsou poznávacím znakem týmu FC Antwerp, jehož je režisér fanouškem. (Othello)
  • Film se stal ve své době nejnavštěvovanějším snímkem v belgické historii. Navštívilo ho tehdy 1 186 000 diváků, čož bylo o přibližně sto tisíc více než návštěvníků snímku Koko Flanel (1990), který rekord stanovil. (Othello)

Reklama

Reklama