Reklama

Reklama

Blue Valentine: Milostný příběh

  • Česko Blue Valentine (více)
Trailer 1

Příběh nalezené a ztracené lásky, jež se odehrála v minulosti a přetrvala do přítomnosti. Tento upřímný a dojemný portrét sleduje manžele Deana (Ryan Gosling) a Cindy (Michelle Williams), kteří tráví noc v odloučení od své dcery, aby se pokusili zachránit svůj upadající vztah. Srovnání hravých scén jejich romantických začátků před šesti lety a lámání srdcí, jenž přichází s doznívající láskou a planými přísliby vás jistě nenechá chladnými. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (400)

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice jemná až filigríánská psychologická drobnokresba dožitého vztahu dvou lidí, probouzející zvědavost, kam autoři svůj příběh nakonec dovedou, jaké řešení pro ty dva zoufalce najdou. Pointa může spočívat v usmíření a hledání nových cest, stejně tak jako v rozchodu, nebo třeba i ve vraždě. Zřejmě je to však film mnohem srozumitelnější pro ty, kteří již mají něco odžito. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"Chtěla bych vidět jak přemýšlíš o tom, co říkáš, místo abys říkal to, na co neustále myslíš." Mrazivě přesné. Jako bonus jsem měl občas pocit, že se někdo naboural do mé hlavy a přenesl to na plátno. Pokud si Michelle Williams dojde pro Oscara, rozhodně se zlobit nebudu. Gosling je rovnocenným spoluhráčem. P.S. Jedny z nejkrásnějších závěrečných titulků vůbec ()

Reklama

tomeš 

všechny recenze uživatele

Why do I save all of this madness / In the nightstand drawer / There to haunt upon my shoulders zpívá Tom Waits v písni, podle které je film pojmenovaný, a skvěle tak vystihuje nečekanou hloubku postav, jejichž některé pohnutky známe a jiné ne, a v jejichž životě se mnoho nemění a přesto je všechno jinak. Brilantně napsaný a natočený celovečerní debut (!) Američana Dereka Cianfrance (*1975) - který tak svou vymazleností připomíná jiný bravurní první film, a sice Single Man (2009) od Toma Forda - sleduje ve dvou časových rovinách vzestup a pád jednoho vztahu, který diváka uhrane svou opravdovostí a upřímností. Cianfrancův portrét "obyčejného" manželství se obejde bez tradičních berliček (smrt, nevěra, nemoc,...) a velmi přesvědčivě zachycuje nuance každodenního života, lásky, hádek, práce v příběhu, kde se jako v životě postav mnoho neděje, ale na jehož konci je všechno jinak (analogie se psem v úvodní scéně - tušíte, že tam byl, ale najednou tam není, a nikdo neví proč, jen víme, že chybí). Dlouhodobá autorská (Cianfrance film chystal 10 let) i herecká (oba protagonisté spolu měsíc žili) příprava se bohatě vyplatila, film je ve výsledku neuvěřitelně realistický (přirozené dialogy - viz báječná zpívací a stepovací scéna na ulici či rozhovory stěhováků o ženách atd. atd.) a v detailech skvěle propracovaný (funkčně opodstatněný asynchronní střih nebo natáčení scén z mládí na 16mm v kontrastu s chladnou digitální kamerou současnosti, aj.). Nelze nezmínit omračující výkony jak Michelle Williams (nominace na Oscara i Zlatý Glóbus), tak Ryana Goslinga (nominace na Zlatý glóbus), jejichž postavy jsou jak samy sobě, tak divákovi sympatické i nesnesitelné (to je umění!), ale přesto nám na nich záleží, protože se v nich poznáváme. Navrch může Cianfrancův snímek sloužit jako pocta filmům, co se obejdou bez efektů. Kdybych tomuhle filmu nedal pět hvězd, tak už nevím kterému jinému. Favourite quote: "How can you trust a feeling when they disappear like that?" "I guess the only way to find out is to have feelings." PS: Zdá se, že kritika většiny uživatelů tu směřuje k tématu, méně ke zpracování. Jistě, deprese není pro každého a navíc - chce to čas. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film má několik časových linií a těžko říci, která je horší. Rozhodně jako celek to prostě nefunguje a ani nedokáže zaujmout. CITÁT - Je to holčička. Jste ráda?......... Chlap je tu, alespoň většinou, jako klaďas. Náš mužský hrdina se snaží být realista. Sice bručí, ale maká. Snaží se vychovávat (co máš dělat až začne děda chrápat?) a je tak trochu nad věcí. Žena jen hrčí, odsekává, chodí pozdě a přetvařuje se. Neměla kousat do jablka. CITÁT - Víš, myslím, že muži jsou větší romantici než ženy......... Kamera se mnohdy chová otřesně. U spousty záběrů je moc blízko ke snímanému objektu a kameraman musí zaostřovat a oddalovat. Hudba je jak z vánočního filmu a příběh samotný docela nudí. No jo, no jo, i chlap je v tomhle příběhu pěkně protivnej. Možná jen žárlí. CITÁT - Plácám pitomosti......... Nuda, strašná nuda, nedokáže mě to vtahnout do děje. Je to prostě horší než mrtvej pes na začátku. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trailer podivne láka na nejakú love story, ale film je skôr sondou do nie príliš šťastného manželstva. Spomienkami a flasbackmi sa vraciame späť do doby, keď sa táto dvojica stretla a zažili to šťastnejšie obdobie. Postupne sa dozvedáme stále viac až sa s nimi dostaneme do stavu, kde jeden druhého nemôžu ani vystáť a hádka začína na začiatku každého pokusu o rozhovor. Čistokrvnej love story by som sa asi vyhol, ale tento príbeh je podaný presne tak, akoby som ho rád videl. Myslím, že takto ladený film som ešte nevidel. Podobnou zmenou prejde takmer každé manželstvo, tipujem že asi každé druhé sa dostane do podobného štádia ako naša dvojica. R. Gosling je tradične presvedčivý . Kecami, chlastaním a rozoberaním každej blbosti si toho pohnojil dosť, ale mal som pocit, že na udržaní rodiny mu dosť záležalo, niekedy možno viac ako jeho manželke. Film by som povinne premietal všetkým zamilovaným pred vstupom do manželstva. Viem, že by sa bránili. " Ja nie, my nie, my takto nedopadneme..." Ale hej, možno nie presne takto, ale zmena určite príde... 80%. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (33)

  • Film kvůli nedostatečnému rozpočtu neměl filmově nasvícené scény. (kriplozoik)
  • Všechny scény před svatbou byly natáčeny formátem Super 16 mm, který se hojně používá v nezávislých filmech. Naopak scény po svatbě se natáčely moderními kamerami RED. (HellFire)

Související novinky

Rychlý Gosling, zběsilý Cooper

Rychlý Gosling, zběsilý Cooper

04.06.2011

Starý koncept z Bodu zlomu (a mnoha filmů před ním, hlavně westernů) o muži zákona a ne až tak špatném zločinci, naposledy úspěšně oprášila série Rychle a zběsile. Po podobné linii, ale v hávu… (více)

Reklama

Reklama