Reklama

Reklama

Série(8) / Epizody(128)

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vracejí opět na scénu v nových příbězích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Godhaj k tomuto seriálu (14)

Tapety (1979) (S01E01) 

Tapetování asi není ničí oblíbená činnost, ale když se to musí provést kvůli proklatému guláši, to už jednoho naštve. Pat s Matem tentokrát vedou nerovný boj s tapetami tak urputně, až mi jich bylo líto. A guláš je jednoznačně ten největší záporňák vůbec. Tento díl patří mezi nejpovedenější z celého seriálu, skoro celý jsem se u něj proválel smíchy. ()

Dílna (1979) (S01E02) 

Pěkný díl Pata a Mata, ve kterém je naznačeno, že než se vrhli na kutilství, tak byl jeden z nich patrně intelektuál zabředlý do knížek. Jako obvykle mě potěšily malé detaily, např. konzerva guláše, budík s vidličkou a párkem, či drobné problémy s vytvářením knihovničky, které musí znát asi každý, kdo držel v ruce kladivo a hřebík. ()

Koberec (1979) (S01E03) 

Na tomto díle mě nejvíce pobavily logistické problémy s kobercem a trable s vysavačem, na druhou stranu mi ale závěrečná pointa nepřišla tak hezká a ,,patamatovská" jako v jiných epizodách. Jako obvykle je ale animace dokonalá do posledního detailu. A plechovka barvy v komodě byla prostě dokonalá! ()

Houpací křeslo (1979) (S01E04) 

Tento díl byl trochu monotónní, výroba houpacího křesla se trochu táhla a více méně se vyvíjela přesně tak, jak jsem očekával. I když jako kurz první pomoci by to bylo více než povedené. Pointa opět poměrně nečekaná a vtipná. A znovu krásné detaily, např. bouchání do skoby skleněnou lahví či televizní pořad s kočkou. ()

Obraz (1979) (S01E05) 

Stěhování a zavěšování obrazů dokáže řádně pocuchat nervy. Patovi a Matovi však nevadí nějaký ten šrám či škrábanec a tak jim jde práce mnohem lépe od ruky. V tomto díle se mi nejvíce líbila fáze destrukčního stěhování, což se čas od času stane asi každému, a také zakrývání děr ve zdi nábytkem. Tento díl je rozhodně nadprůměrný. ()

Garáž (1979) (S01E06) 

Tento díl mi přišel oproti ostatním o hodně slabší. Trable s parkováním jsou sice vtipné, ale po chvilce se omrzí. V druhé části alespoň Pat a Mat trochu poladí samotnou garáž. Krom toho se v tomto díle nic neděje, což je trochu škoda. ()

Světlo (1979) (S01E07) 

Úvod s rozmístěním šachových figur je vynikající a určitě znervózní nejednoho profesionálního šachistu. Naopak druhá část je evidentně určená pro elektrikáře. Jako obvykle nechybí promyšlené detaily a vkusně vybavený socialistický byt. ()

Gramofón (1981) (S01E08) 

Opět slabší díl dvou kutilů. Destrukce všeho možného a především gramodesek jsem už očekával, ale některé kousky mě rozesmály. Konečná pointa je tentokrát oproti jiným dílům hodně slabá. Od Pata s Matem jsem čekal nějaké lepší zvládnutí celé situace. ()

Grill (1981) (S01E09) 

V porovnání s jinými díly opět trochu slabší kousek, ze kterého asi dostanou smrt všichni zedníci a ekologičtí aktivisté, protože takovou spotřebu kuřat, co mají oba kutilové nemají ani vrcholoví zápasníci sumo. Oproti jiným dílům je tenhle trochu monotónější a závěrečná pointa není tak překvapivá, jak to bývá jinak zvykem. ()

Zahrádka (1982) (S01E12) 

Tenhle díl je prostě ukázka typicky českého přístupu k zahradničení. Spousta pivních lahví, kamenů, džbánů a dalších zbytečností zdobí zahradu, zatímco dům je na spadnutí. Tvůrci si hezky pohráli s divákovou fantazií, co vlastně se skrývá v té velké bedně a výsledek mě stejně překvapil. Také vjezdová brána, na kterou nenavazuje plot je krásnou ukázkou surealisticko dadaistického pojetí tohoto dílu, který je stejně vtipný, jako vybízí k zamyšlení. ()

Střecha (1990) (S02E05) 

Pat a Mat tentokrát v boji proti démonické díře ve střeše. Byl jsem mile překvapen, kolik tento díl obsahuje výborných nápadů, např. buzení pomocí knížky nebo hledání deštníku. Pointa se tentokrát dle mého názoru povedla na výbornou. Stejně mohu pochválit i hudební doprovod, který je v úvodu dokonce trochu hororový. ()

Kulečník (1994) (S03E09) 

Pat a Mat jsou i při hraní kulečníku maximálně destruktivní. Prostřední pasáž se sice trochu vleče, ale pointa je poměrně nečekaná a příjemně mě překvapila. Jen hudba mohla být trochu optimističtější, z této mě začla bolet hlava. ()

Živý plot (1994) (S03E10) 

Jo, udržování živého plotu je prostě destrukční zálěžitost. Tomuto dílu nechybí výborné nápady a různé detaily, které výtvarníky napadly. A pointa dává termínu ,,živý plot" zcela netušený význam. ()

Vánočka (2003) (S04E20) 

Název Vánočka předznamenává vánoční atmosféru. Ta tam je, baráček je zasněžený, jak to má být. Pat s Matem tentokrát kuchtí a mě to přišlo trochu slabší, než když něco vyrábí. Oproti jiným dílům jim to tady jde poměrně dobře od ruky, nemají moc záseků, a tudíž nevymýšlí takové šílenosti jako jindy. A to je trochu škoda, starší díly mi přišly trochu lepší. ()

Reklama

Reklama