Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Snaha napodobit "poetiku trapnosti" typickou pro část filmů české nové vlny (Forman, Passer, Papoušek) z tohoto snímku čouhá až příliš. Tam se sice taky jakoby nic velkého nedělo, ale nebyla to nuda - narozdíl od Ene bene, kde pokulhává hlavně celá první polovina filmu. Druhá to naštěstí aspoň částečně napravuje, takže výsledkem je lepší průměr. ()

Bludicka.Julie 

všechny recenze uživatele

3,5* - Děj je někdy dost zdlouhavý, ale Nellis je nejlepší na světě v dialozích a ještě v něčem, co neumím popsat...poukazuje na tu všednost a obyčejnost a skoro každý se v tom najde, je zkrátka dobrá! Místy tento film hodně připomínal Výlet, který je novější, ale já ho viděla dříve, ať už charakteristikou Janžurové či ukňouraností její dcery a nešťastnou láskou na telefonu. Na Výlet to u mě ale zdaleka nemá! Ač milá Theodora Remundová hraje všechno podobně ukňouraně jako Martha Issová, ani proti nim nic nemám a rozumím jim:). ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

velmi dobrý film o volbách a české povaze. Alice Nellis ve své režisérské prvotině zvládla nejen herce, ale i zajímavou kameru a děj nenudil. Komedií bych to nenazval, natož černou. Prostě civilní příběh o tom, jak to u nás chodí. Myslím, že by si film zasloužil vyšší hodnocení a určitě patří mezi ty významější filmy, co se za posledních 20let natočilo. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Celkem rozporuplné pocity. Film příliš tlačí na pilu svou přeumělkovaností, pomalostí a ponurostí. A takových máme v posledních desetiletích tolik, že bychom mohli touto nudou uspávat celý svět. Z této nudné zbytečnosti tak vyčnívají jen herecké výkony a zajímavě zpracovaný motiv starých manželů, které u sebe nedrží nic než setrvačnost. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nezajímavá blbina o naprosté zbytečnosti všech voleb. Ani skvělí herci nezachránili slabý scénář. Dialogy byly místy jako ve zvláštní škole, děj potrhaný dalšími minivyprávěnkami (dvě dívky u baru), prostě nic zajímavého. Takže něco málo co dávám, patří hercům za to, že do toho vůbec šli. A jedna z hlavních postav, Jana, šíleně znuděná světem, by zasloužila za ten svůj věčně otrávený ksicht přes hubu. Ovšem herecky to bylo dobré. Proč to zbytečné drama u urny?? 2013101310401/10616 ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Scéna, odehrávající se ve volební místnosti, byla natočena v kulturním domě v Přibyslavi. Dále se filmovalo ve Světlé nad Sázavou. (M.B)
  • Iva Janžurová (Helena Zachová) vzpomínala na spolupráci s režisérkou Alicí Nellis, která "mě překvapila tím, že v sobě měl takovou něžnou ctižádost uspět, která byla strašně příjemná. Snad to ani nebyla ctižádost, spíš snaha. Velmi dobře tušila, jak velké sousto pro ni ten film je, ale zároveň projevila velkou míru citu a znalosti. Velmi přesně věděla, co a proč chce. Když třeba kameraman Ramūnas Greičius přišel s nějakým velmi dobrým obrazovým nápadem, tak si ho sice nejdřív nechala projít hlavou, ale nakonec stejně většinou řekla: 'Ne, já to potřebuji takhle.'" (NIRO)

Reklama

Reklama