Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psanec Clint Hollister (Richard Widmark) uprchne z vězení za pomoci šerifa Jakea Wadea (Robert Taylor), který mu tak splácí službu, již mu v dávných dobách prokázal zase Clint. Avšak pro Jakea to je teprve začátek, neboť Clint ho brzy unese i s jeho dívkou Peggy (Patricia Owens), aby ho dovedl k penězům z jejich dávných společných loupeží... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priemerny western z 50. rokov od rezisera Sturgesa /Sedm Statecnych, Cerny Den v Black Rock 1955/ s dvoma hlavnymi hercami , a to konkretne Robertom Krajcirom /Quo vadis 1951/ a Richardom Wydmarkom /Norimbersky proces 1961, Vrazda v Orient expressu 1974, Medvedi ostrov 1979/. Patricia Owens bol fajna, ale nic schopne pred tymto filmom nemala a v strede vladne dost velka nuda s casto prazdnymi dialogmi : 60 % ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých lepších westernov, ale zase taká veľká pecka to nie je. Film s dvoma silnými charaktermi, ktoré sa vydali na cestu za zakopanými peniazmi, aby si to nakoniec rozdali v nevyhnutnej prestrelke. Kým dôjde k finálnemu zúčtovaniu, tak to mohlo byť aj pútavejšie. História a rozhovory medzi ústrednou dvojkou mohli byť zaujímavejšie. Spestrením pred finále je hlavne stret s tradčne zákernými jednorozmernými indiánmi, ktorý trochu zredukujú bandu hlavného záporáka. Takže výsledkom je mierne nadpriemerný western na jedno pozretie. 6/10. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

Skvěle zvládnuto. Dobrá stopáž, dobrý prostředí a Taylor i Widmark jsou sympaťáci. Ultimátní je hlavně útok komančů a závěrečná přestřelka ve městečku. Škoda, že nikdy nevznikla dvojka, jak vzali všechny prachy a jeli za děvkama, hazardem a chlastem. Nevěřím, že když už by je teda měli, že by je tam jen tak nechali. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Po technický stránce neměl ve své době Sturges konkurenci, precizní režie a úchvatná kamera. Sturges opět sází hlavně na psychologii postav a minimalismus, především na konflikt dvou bývalých přátel socipatického Hollistera a usazeného Wadea. K plnýmu počtu mi něco málo chybělo, určitě lepší hudba, která je moc dobová a možná i obratnější rozuzlení. Saddle the wind ze stejného roku je přeci jen ještě o kousek lepší. Zaujal Widmark, kterej hraje tak přesvědčivě psychopata, že z toho člověka až mrazí v zádech. Taylor byl velkej sympaťák s charismatem, no mám ho moc rád. Škoda že ho Sturges neobsadil jako Chrise do Sedmi statečných namísto, pro mně málo snesitelného hňupa s napoleonovým komplexem, Brynnera. Bylo by to o ještě dost lepší. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

The Law and Jack Wade mi v určitých pasážích připomínal řadu jiných westernů, namátkou třeba Poklad na Stříbrném jezeře, Křivák, Hodný, zlý a ošklivý nebo Žluté nebe. Richard Widmark je ve westernech ostříleným hercem, ať už v kladných či záporných rolích, takže jeho přítomnost zvyšuje hodnocení i u tohoto počinu. Hlavní hrdina mi zase připomínal Deana Martina. Je pravdou, že po většinu filmu tu není skoro žádná akce, ale o to lepší je postupné směrování k finále, kde nejprve dojde na boj s indiány, který má atmosféru, podobně jako minuty před jeho propuknutím. Postupné odhalování minulosti Jakea také diváka zajímá a závěrečný střet je sice slabší (řada westernů má lepší finální přestřelku), ale přesto má něco do sebe. S mírně přivřenýma očima dám 5*, zejména za atmosféru a občasnou podobnost s jinými westerny. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Při útoku indiánů vidíme, že Clint (Richard Widmark) nabíjí svou opakovací pušku třikrát, než vůbec poprvé vystřelí. Je to nesmysl, protože by si tímto způsobem jen vyhazoval náboje. (Mol)
  • Když na začátku filmu přijede šerif Jake Wade (Robert Taylor) do města, neuváže druhé koně, co má se sebou. Když poté vychází s Clintem (Richard Widmark) z domu, je kůň již přivázán. (Mol)

Reklama

Reklama