Reklama

Reklama

Monstrum z galaxie Arkana

  • Československo Dům mezi hvězdami (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina, která nabízí od všeho trochu. Nepomohlo ani, že na scénáři spolupracoval Miloš Macourek, že režie se ujal uznávaný tvůrce animovaných filmů Dušan Vukotić. Film vypráví o hotelovém recepčním, jenž si spřádá velkolepé představy o životě ve vzdálené galaxii, aniž tuší, že skutečnost může být někdy děsivější nežli sebeodvážnější fantazie. Ocitne se tváří v tvář bizarní příšerce, dokládající, jak ani trikoví odborníci na Barrandově nedokázali vyvolat strach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

hippyman 

všechny recenze uživatele

obludná, zhovadilá retropříšernost s býložravým přerostlým plyšákem a spoustou šikovných prstů, které umí vše od expolze po kávu... když pominu předpotopní triky a tupý scénář, zaujala mě ještě skvělá kombinace exteriérů jugoslávského pobřeží a interiérů ryze česky panelákových. prostě pecka. než to vidět znova, to se radši oběsit na chobotu. 30% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Svým formálním zpracováním (a vlastně i šíleným scenářem, Macourek jel zrovna asi na houbičkách) poměrně ojedinělá záležitost v historii tehdejší čekoslovenské kinematografie. Vždyť v jakém jiném filmu té doby, kdy se točily politicky uvědomělé snímky a kdy nahota ve filmu se stále uchylovala do sféry velmi decentních záběrů a názorné násilí bylo téměř tabu, jste mohli vidět film, ve kterém chodí dlouhé nudistické zástupy lidí s neskrývanou nahotou a ve kterém jsou vidět brutálně utrhané hlavy v talířích s polévkou. A to vše, pěkně prosím, uváděno v rámci tehdejšího FFP - Filmového festivalu pracujících. Být tento film po letech zreprízován (vlastně v televizi nikdy neběžel) a tedy známější dnešnímu publiku, bylo by zaděláno na menší kult. Menším problémem se mi pouze jeví, jak podobnou obskurní záležitost se zmatenou režií vlastně smysluplně hodnotit, proto volím opatrné dvě hvězdičky. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Toto monstrum jsem viděl na pionýrském táboře jako kluk. Děcka z mého oddílu se tomu smála, tak jsem se smál taky, abych byl soudružský. Jednu hvězdu dávám za nahatou Helenku Ružičkojc, která tak ovlivnila na dlouhou dobu mou představu o ideálu ženské krásy a jednu za tu rozválcovanou hlavu, která mě leká ve snu dodnes. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ajajaj, tohle bylo vskutku monstrózní. Bohužel tím špatným způsobem. Nevím, co pohanět víc. Je to plné různých kravin a kvasí v tom jugoslávský amatérismus. Když se v nějakém filmu vyskytují fiktivní postavy vytvořené ze spisovatelova díla nebo fantazie, je to pro mě tragédie. A když se tam vrací i čas, je to další tragédie. Tady máme obojí... a mnohem víc dalších nesmyslů, to všechno v naivní atmosféře hloupých dobových sci-fi. Taková berlička mělo asi být zobrazení nějaké té nahoty, třeba když otci narostou kozy nebo "Musíme jim ukázat, že u sebe nic neskrýváme! Svlečeme se do naha!" chch. Čekání na monstrum se nevyplatí. Sice chrstá zelenou tekutinu v litrech, že to připomíná Evil Dead, ale ta "loutkovost" (nebo spíš člověk navlečenej do nesmyslu) a zjev je hodně pod průměrem. Skončí to docela vtipnou scénou plnou zkázy, vraždění, urvaných končetin, urvaných hlav (kdy jedna skončí v polívce s hláškou "To je hrozný! Jak teď budu střílet?"), rozšláplých hlav, plamenometů. Triky a masky dost zoufalé - modrá koule vypadá jak na zorbing, androidka připomíná mimozemšťany ze starého Star Treku (i když teoreticky by měla být i sexy). Kdyby to celé bylo víc vtipné, určitě by to tomu prospělo. Bohužel mám dojem, že režisér Vukotić to všechno docela prosrál. Vlastně jsem na to koukal jen kvůli Švankmajerově tvorbě, ale ani to za to nestojí. Za tu ujetost ale jednu hvězdičku dám. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Tento film mě stál málem duševní zdraví. Ve škole (chodil jsem asi do druhé třídy) nám řekli, že můžeme jít do našeho malého vesnického biografu na hezký sci-fi film. Tak jsme vyrazili a co jsme neviděli - odporné, hnusné, vraždící monstrum co masakrovalo svatební hostinu. Půl dne po návratu z biografu jsem jen seděl na posteli a tupě zíral, moje psychika byla ve stejném stavu jako malé Newt když ji posádka s Ripleyovou našla ve Vetřelcích. Tento duševní šok jsem musel asi 14 dní léčit starými dobrými neagresivními večerníčky než se moje psychika vrátila zpátky do normálu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Mezinárodní filmový festival vědeckofantastických filmů v Terstu udělil snímku Zvláštní cenu poroty. (Terva)
  • Mezinárodní filmový festival fantastických filmů v Madridu udělil snímku dvě ceny, a to v kategorii nejlepší film a Cenu odborné poroty za nejlepší masky. (Terva)

Reklama

Reklama