Reklama

Reklama

Bezva chlap

  • Norsko En ganske snill mann (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ulrik (Stellan Skarsgård) je sympaťák. Asi byste do něj neřekli, že se právě vrátil z basy. Moc toho nenamluví, netrápí ho žádné zvláštní touhy a nic moc od okolí nevyžaduje. Chce jen v rámci možností vést spořádaný rodinný život. Není to ale jednoduché, když jeho bývalá manželka (Kjersti Holmen) je svolná maximálně k jedné “rychlovce”, jeho už dospělý syn (Jan Gunnar Røise) ho skoro nezná a navíc čeká dítě s ženou (Julia Bache-Wiig), která si myslí, že je dávno mrtvý. Jediní, kdo Ulrika bez debat vítají, jsou jeho staří přátelé, gangsteři lokálního charakteru. Seženou mu první bydlení, práci i holku. Ulrik tak začíná nový život opravdu od nuly. Bydlí ve sklepě a kalhotky jeho první holky by nevzrušily ani chlapa, co dostal doživotí. Ulrik navíc řeší ještě jedno dilema: vyrovnání starých účtů. Měl by sprovodit ze světa člověka, který ho dostal do kriminálu. Nebude ale svět nakonec lepším bez jeho gangsterských kámošů? (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

No, čo k tomu? Správny sex má byť vraj výbušný a nemá trvať dlhšie ako pár minút, inak je to už nuda a bieda. Stellan Skarsgard a pani domáca to vedia asi tiež. Možno podobná poučka platí aj pre rozhovory s ľuďmi. Čím úsečnejšie, tým výbušnejšie a vlastne aj obsažnejšie. Kto vraví, že sa pri tomto úsečnom, chladnom a čiernom filme neusmial, tak tomu priam neverím... ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

En Ganske snill mann může člověku připadat osvěžující a inovativní jen pokud předtím neviděl žádný severský film. Prostě norský standart s dobrými herci, humor spíše vulgární než černý, vše jaksepatří ušpiněné, mluva drsná... Jenže to stejně nefunguje. A pardon, odmítáním se smát u soulože s ošklivou paní domácí, navíc když je ten "vtip" opakován stále dokola. Berlinale 2010 ()

Reklama

zsn 

všechny recenze uživatele

Chudák Stellan, chce se konečně po vězeňské stravě pořádně najíst a musí si každé jídlo tvrdě odřít :-D Úžasný muž / Bezva chlap. Úžasný herec. Typické kouzlo severských "krimi / komedií". Typické severské zesměšňování dramat. Typicky seversky propletené životy. Typicky seversky nezaměnitelný scénář. Typická severská špička. Typický severský zadek. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Stellan je bezva hovado. Charismatické. Nepřekvapuje, že mu každá žena hned nabídne jídlo a odpovídající tělesný otvor. Ale jakkoli může být místy příjemný, tohle není způsob, jakým by se navrátivší zločinec chtěl "odjebat" od minulosti. Děje poskrovnu, vtipy se opakují. Dlouhé záběry, pomalá a promyšlená práce kamery, scény bez point, často končící zatmívačkou. Ulrik se zasekl v bludném kruhu. Kdo viděl nějaký film s podobnou výchozí situací, ústřední dějová linie jej stěží něčím překvapí. Ale byly to drobnosti a atmosféra absurdity a zmaru, co mne na Bezva chlapovi bavilo. Cigaretový kouř vyměněný polibkem. Úkon, který Karen Margrethe učiní se svým spodním prádlem po první souloži. Scény vtipné už jen tím, že někdo ve správnou chvíli a správném oblečení vstoupí do místnosti. Humor černý jako kuřákovy plíce. Sranda z toho, že má někdo cukrovku nebo zlámané ruce. Pro každého to není, ale já se smál. Teď už vím přesně, ve kterých končinách pátrat, dostanu-li chuť na pořádně drsnou komedii. 75% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Presne pre tieto postavy mám Stellana Skarsgårda rada. Ponúka rozporuplné pocity. Najprv vám môže byť jeho postava Ulrika nesympatická, máte pocit, že dej je nejaký statický, ale stačí chvíľu vydržať a film sa vám dostane pod kožu a dostanete zážitok, o ktorom potrebujete ešte niekoľko dní premýšľať, nechať si ho poprevaľovať po mozgových bunkách, aby ste vyťažili tie správne pocity, chute a vône. Každá z postáv má niečo spoločné – sú synonymom málo potrebných ľudských bytostí – od absencie lásky až po rôzne životné krivdy. Nie sú ani krásni, ani nijako nadaní, vlastne pri nich pociťujete pachuť márnosti. Prach si a na prach sa obrátiš. Dialógy sú strohé, ešte aj ten sex je bez akýchkoľvek prikrášlení – rýchly a bezemočný. Budete sa cítiť múdrejší, krajší a úspešnejší ako oni. Ale v každom je iskra nádeje, že sa môže život zlepšiť. Nakoniec, je to často naša voľba, ako sa posunúť ďalej. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v Nórsku, no najmä v hlavnom meste Oslo. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama