Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Něžný milostný příběh, napínavé psychologické drama, inspirativní fyzická a duševní proměna – tím vším film je a navíc i milníkem v kariéře Bette Davis, jíž přinesl už šestou nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. Kouzelným způsobem tu ztělesňuje Charlotte Valeovou, starou pannu, která se vzepře své dominantní matce (Gladys Cooper, také nominována na Oscara), aby objevila lásku, smutek a nakonec spokojenost.
Ke kouzlu filmu přispívá kromě vynikajícího hereckého obsazení i hudba Maxe Steinera a improvizované gesto Paula Henreida, které se stalo klasikou: v jednom okamžiku si zapaluje dvě cigarety najednou a jednu předává Davisové. Pokud jde o romantické melodrama, je tento snímek rozhodně jedním z nejlepších, vždycky byl a vždycky bude. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Bette Davis hraje vzdycky dobre. Z teto vyhody muzete cerpat silu pri sledovani tohoto melodramatickeho pribehu ala "osklive kacatko"... Absence jakehokoliv prekvapeni a mirna predvidatelnost srazila bohuzel hodnoceni na prumer. Potesila ucast Lee Patrick, kterou muzete znat napr. z Maltezskeho sokola... ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Děj i chování postav místy podezřele připomínají jisté pasáže ze Saturnina, konkrétně vyprávění tety Kateřiny o Květince Martě nebo něco, na čem by si náramně zgustla Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru. Skutečnost, že jsem byl skoro proti své vůli a navzdory občasným pobaveným úšklebkům opakovaně vtahován a dojímán, ač nejsem americká hospodyňka ze 40. let, se dá vysvětlit snad jedině 1) tím, že kromě srdcervoucího vyprávění, kterak nebohá bohatá holka ke štěstí přišla, jde taky o příběh vnitřního osvobození, kde štěstím není spočinutí v náruči toho pravého (ostatně závěrečné uspořádání věcí má ke klasické červené knihovně hodně daleko), ale nalezení vnitřního smíru se světem a svého místa v něm, a 2) naprostým řemeslným mistrovstvím na všech frontách. Jinak řečeno ultimátní melodrama s přidanou hodnotou, kterému *** dát nemůžu, to byl bych snob a pokrytec. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Mother, pinch me." "I'm too busy pinching myself."     Romantická dráma so silnou psychologickou rovinou, zaradená do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. A pokiaľ tá romantická linka pôsobí značne podivne, umelo, bez vzájomného iskrenia zaľúbencov (slizký a vtieravý Paul Henreid ako Jerry), rozhodne zaujímavejšie je stvárnenie rozvíjajúceho sa vzťahu medzi dcérou a matkou, ktorý je spočiatku doslova patologický - taká dokonalá mrcha matka (Gladys Cooper s nomináciou na Oscara) sa vidí len málokedy. Najväčším kladom filmu je určite výborná Bette Davis (nominácia na Oscara) ako utláčaná Charlotte, na ktorej to v podstate celé stojí. Neskutočná premena Charlotte je pre mňa tou najlepšou pasážou filmu.     "I didn't want to be born. You didn't want me to be born. It's been a calamity on both sides." ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Nemluvme o měsíci. Máme hvězdy." ■ Doopravdy zajímavý zápas o duši člověka. Romantické, snad až scénáristicky lehce naivní, na druhé straně však i v lecčems moderní (například diskuse hlavní hrdinky s vlastní matkou - kterou jsem sledoval s upřímným zájmem). Filmu je možné vyčítat zastaralost, na druhé straně se dá i pochopit a dodnes má své kouzlo (rozhodně se nekoná klasický happy end). ■ Přestože nekouřím, fascinovala mě scéna zapalování dvou cigaret. Za mě 82%. ()

fleurette 

všechny recenze uživatele

Milý příběh proměny, nebo spíše několika proměn, jedné výjimečné ženy. Samozřejmě, jsou tu jisté 'nepochopitelné' okamžiky ve scénáři, přesto na žánr 'romantický', je tento film velmi povedený a to především díky úžasné Bette Davis, která zvládla všechny herecké polohy, od ošklivé a uzavřené, přes okouzlující a zamilovanou, až po starostlivou a pečující náhradní matku. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (13)

  • Film sa točil od 7. apríla 1942 do 23. júna 1942. Film bol dokončený v októbri 1942. (dwdb)
  • Veta "Oh, Jerry, don't let's ask for the moon. We have the stars." sa v roku 2005 umiestnila na 46. mieste najlepších filmových hlášok podľa Amerického filmového inštitútu. (MikO_NR_1909)

Reklama

Reklama