Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je především příběhem malého chlapce Harveyho Chayna. Jeho otec je milionář, ale na jeho výchovu nemá čas. Harvey se proto chová ke svému okolí povýšeně a arogantně. Při plavbě do Evropy vypadne ze zaoceánské lodi. Naštěstí ho zachrání rybář Manuel (Spencer Tracy) a vytáhne ho z moře na rybářskou bárku, které velí zkušený kapitán Disco (Lionel Barrymore). Chlapec se přes počáteční nedůvěru seznámí s ostatními rybáři a s Manuelem má takřka otcovský vztah. Učí se poslouchat, pracovat a být nejen správným rybářem. Je jasné, že po třech měsících na lodi se jeho charakter změní k lepšímu. Najde si ale opět cestu ke svému otci? (worm14)

(více)

Recenze (35)

zette 

všechny recenze uživatele

Krasny film o bohatem a namyslenem klukovi, ktery se nestastnou nahodou dostane na rybarskou lod, kde musi stravit tri mesice sveho zivota. Je prijemne sledovat klukovu mentalni promenu, pratelske pouto k jednomu rybari i jeho vztah s otcem. Pobavi i hecovani a hlasky rybaru. Hereckym vykonum vevodi jako temer vzdy vynikajici Spencer Tracy. Pekny dobrodruzny film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

I přes znatelné stáří mě Stateční kapitáni bavili svým dobrodružstvím, vtipem, výchovnými prostředky i dramatickými okamžiky. Spencer Tracy se role portugalského rybáře zhostil opravdu bravurně a právem byl oceněn Oscarem. Pro mladé diváky je tento film jistě pořádnou porcí romantiky a dobrodružství a možná se dokáží vcítit a ztotožnit i s postavou Harveyho. Příjemná hudba, řada vynikajících scén a samotný závěr dotváří výsledný dojem za pěkné 4*. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příklad hollywoodského dětského filmu (humor, napětí, poučení, sentiment) přináší nejpozoruhodnější moment hned na začátku- učitel a ředitel (ve vzácné shodě!) navštíví bohatého papínka a sponzora školy, který si je předvolá "na kobereček". Po několikaminutovém rozhovoru magnát sezná, že má doma nevychovaného spratka a dá oběma pedagogům za pravdu. Neuvěřitelné... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nádherný dobrodružný příběh, se kterým jsem neměla nejmenší problém, čas od času si ráda nazuji dětské střevíčky a stanu se malou holkou na rybářské lodi.. Freddie Bartholomew jako rozmazlený Harvey „napřesdržku“, ovšem jakmile přepadne z paluby do moře, začne se odvíjet krásná, hluboce lidská, dojemná záležitost.. Mladý Spencer Tracy v roli prostého Manuela vynikající, hned bych se nechala adoptovat.. Zcela zapomenutá filmová perla, v rámci žánru „dobrodružství pro kluky“ hodnotím plnou palbou, byla jsem na té lodi s nimi a houpala se na vlnách.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi vyzretý detský, respektíve mládežnícky film. Ukazuje nápravu rozmaznaného chlapca, ktorý je však ešte vo veku, v ktorom je to akceptovateľné a vinu nesú rodičia. Harveyho otec ale nie je záporná postava, ktorá sa na konci uvedomí a všetko skončí šťastne, je to inteligentný sympatický chlap, ktorý iba nemá čas. Čo samozrejme neznamená, že to neskončí šťastne, že...Poteší snáď každý záber na mori, vždy pôsobia na svoju dobu dôveryhodne a niekedy až úžasne. Film ukazuje aj ten najhlbší smútok, aký môže dieťa zažiť a vysvetľuje ho taktiež svojmu publiku veľmi inteligentne a nevtieravo. Takže dá sa povedať, že americké deti 30. rokov mali v kinách väčšie šťastie ako tie dnešné, ktoré sú buď vychovávané filmami polopate, alebo vôbec. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (10)

  • Tracymu se nelíbily kudrnaté vlasy, ze kterých si mnoho přátel dělalo legraci. Joan Crawford Tracymu přezdívala Harpo (podle kudrnatého Harpo Marxe). (Kulmon)
  • Ani jedna scéna se nenatáčela na moři. (Kulmon)
  • Jediný film, kde Freddie Bartholomew nehrál vyloženě kladnou postavu. (Kulmon)

Reklama

Reklama