Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha - Svatý Václav, praotec Čech a Jan Amos Komenský jsou členy nebeské komise. Rozhodují o tom, kdo se dostane do nebe, a kdo ne. Když ale Komenský chce jako další členku komise prosadit Boženu Němcovou, dojde ke konfliktu. To vše se odehrává na jevišti během hry, pod kterou Jára Cimrman připsal, že je vhodná k národním oslavám 28. října. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (284)

maverick10 

všechny recenze uživatele

Pro me bude vzdycky Cimrman z pera Sveraka a Smoljaka (prosim nepouzivat umelecke oznaceni dua jako SS) oznacovat inteligentni humor dvou geniu, kteri zaplnili misto po Werichovi s Voskovcem. Proto je velka prevelka skoda, ze jeden z dvojice jiz mezi nami neni. Slabou naplasti mi je fakt, ze Jara Cimrman je nesmrtelny! ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Opět skvělá, poučná hra, která karikuje spoustu slavných českých literátů, ale asi se nevyrovná třeba Dobytí severního pólu nebo Záskoku. Každopádně pro mě je absolutně nedůležité nějaké srovnávání, důležité je, že kvalitou je Cimrman vždy nad nadprůměrem a ještě dál a tyto hry mě nepřestanou nikdy bavit. Na srovnání je tam potom tak maximálně množství vtipných replik a ty já počítat rozhodně nebudu. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak ani v tom (českém) nebi to není žádný med, naopak pořádná fuška. Čekatelů v očistci nepočítaně a do toho všeho ještě udeří (1.svět.) válka. Žádný div, že dosavadní (útlá) přetížená komise je potřeba rozšířit o nové „fundované“ členy. A přiznejme si upřímně, kdo jiný už by v ní (vyjma svatého Václava, praotce Čecha a učitele národa-J. A. Komenského) měl sedět, než-li za(u)pálený (pro věc) trpitel národa – Jan Hus, národní buditel - K. H. Borovský a ....babička (z) Babičky :-) A tak je pouze logickým vyústěním, že jediným řešením z nastalé zapeklité situace je.... zjevení resp. tatíček národa - Tomáš Haryk Masařík. P.s. osobně mám (o poznání) radši variantu s L. Smoljakem coby učitelem národa J. A. Komenským. Pouze se nějak nemůžu zbavit dojmu, že (co se všeobecného dějinného, literárního..) rozhledu týče, má 75% současné omladiny znalosti stařičkého praotce Čecha. Naopak (jako sportovně založeného člověka) mě nesmírně těší, že i v nebi se řídí heslem „ve zdravém tělě, zdravý duch“. Tímto mi dovolte (soukromý) pozdrav nahoru: „Tyrši (sportu) zdar.....nazdar“a Láďo, díky! Pevně věřím (až nastane čas), že se všichni (ano, i ty Cimrmane) sejdeme a já se od vás dočkám skutečné Nebeské hry o několika jednáních.... Bylo mi (vždy) ctí a nesmírným potěšením. 88% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Skutečně zajímavá sešlost velkých postav, které tvořily naše dějiny, i když ta Babička s dějinami neměla nic společného. Nicméně má díky Boženě Němcové neodmyslitelné místo v české literatuře. Miloň Čepelka jako Babička neměl chybu. Další osazenstvo se také krásně předvedlo. Já jsem se bavila od začátku do konce. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

České nebe jsem viděl nejdříve naživo v divadle ve "Svěrákově" a později doma na dvd ve "Smoljakově" verzi. Je to krásná oslava českého vlastenectví a velikánů naší země. Ale je fakt, že kvalita humoru je ve srovnání s jinými hrami o poznání slabší a občas krkolomná (těch narážek na Husa bylo přecejenom moc). Proto "jen" ty 4*, jinak sem se solidně bavil. "To tady nikomu nevadilo, že s jednou měl svatbu a s druhou pět dětí?" - "Byla to její sestra, takže to zůstalo v rodině." ()

Galerie (10)

Zajímavosti (17)

  • Shodou okolností se Zdeněk Svěrák narodil ve stejný den jako Jan Ámos Komenský, kterého ve hře představuje, a to 28. března. (mnaucz)
  • Ve hře původně vůbec nebyla postava Maršála Radeckého. Do hry se dostal díky tomu, že hra by bez něj byla o dost. kratší. „Ono v té hře není moc sporů při tom hlasování, takže vlastně skoro všichni se vším souhlasí. No a jednou nám ta hra skončila, tak jsme tam přidali tu pasáž s Radeckým, aby ta hra byla delší a aby tam byl záporák,“ vzpomíná Zdeněk Svěrák. (mnaucz)

Reklama

Reklama