Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti. (oficiální text distributora)

Recenze (64)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Spisovateľ, publicista a scenárista Vladimír Mináč napísal v roku 1959 scenár ku vojnovej dráme "Kapitán Dabač". Keďže bol horlivým členom KSS (Komunistickej strany Slovenska), tak je to celé hodne propagandistické. Réžie sa ujal Paľo Bielik. Ten odviedol výbornú prácu. Titulnú úlohu stvárnil herec Ladislav Chudík. Kapitán Dabač je jeho asi najznámejšia filmová postava. Tento čiernobiely film som zhliadol v deň 65. výročia SNP (Slovenského národného povstania). *** ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Kapitán Dabač je dôstojníkom tisovskej armády. Na rozkaz bojuje na Ukrajine proti Červenej armáde. Zvrat v Dabačovom konaní nastal po tom keď pristihol svoju manželku pri nevere. Potom odmieta zlikvidovať Ukrajinskú dedinu a rozhodne sa pre odboj. Nemci sú ale rýchlejší a zatknú ho a odsúdia k trestu smrti. Tesne pred popravou sa mu podarí utiecť a zrazu sa bez akejkoľvek logiky objaví s vlastnou jednotkou v SNP. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

A jeje, další válečný film? Ne děkuji. Pro pána Boha kolik jsem jich už letos viděl 50? Začínám na mě mít postupně alergii. Moc mě to nebavilo, hlavně naprosto příšerní herci který byly fatk otřesný, kamera se furt třásla a já polovinu filmu koukal na to jak se něco třáslo, a nepomohl tomu ani nic moc kvalita obrazu. Nicméně filmu se nedá upřít zajímavý nápad a i to že to natáčely Českoslováci, takže film tím více dává pro Českýho diváka, ale i tak prostě nemůžu dát ani průměrné hodnocení protože jsem docela trpěl. ()

hallelluja 

všechny recenze uživatele

Tentokrát je chyba vo mne... O Povstaní viem prdel, niečo ako "národná hrdosť" som nikdy necítila, na vojnové filmy nekukám... A hlavný hrdina - cholerický individualista neschopný potlačiť svoje ego v prospech komunity, ktorá mu zachránila život, tiež na dojme nepridal... Asi je to dobrý film, na ktorý sa však nedokážem naladiť (viď vyššie) a tým pádom ho adekvátne oceniť. Možno, keď budem staršia, mentálne zrelšia. Alebo keď zažijem vojnu. Skrátka, keď budem niekým úplne iným... Ale teraz som to ja a vidím to na tri. ()

Posheidon 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je perfektně vidět, jakáže ta herecká profese umí být nevděčná potvora. Kdyby po tomto filmu Ladislav Chudík už nic jiného nenatočil, tak by byl do dějin československé kinematografie navždy zapsán tučným písmem (a předvedeným výkonem rozhodně po právu) jako československý Rambo. Ironii osudu, se však do paměti většiny z nás zapsal jako Sova...doktor Sova. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (17)

  • Kapitán Dabač (Ladislav Chudík) používa pri prestrelke v krčme sovietsky samopal Špagin PPŠ 41 s kruhovým zásobníkom. (Raccoon.city)
  • Ladislav Chudík bol za svoj výkon nominovaný ako Najlepší herec v hlavnej úlohe na cenu festivalu v írskom Corku. "Nakoniec to vyhrala nejaká francúzka herečka. Bola veľmi pekná, tak som jej odpustil," spomína Chudík. (gogo76)

Související novinky

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama