foto

Eduard Bindas

  • nar. 3.1.1926
    Strážske, Slovensko, Československo
  • zem. 28.10.2012 (86 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Absolvoval Strednú obchodnú akadémiu v Humennom. Počas rokov 1947 – 1949 vyštudoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, kde sa taktiež stal členom štúdia Národného divadla. Od roku 1950 sa stáva súčasťou činohry Štátneho divadla v Košiciach, kde pôsobil ďalších 5 sezón. Hosťoval taktiež v Divadle Petra Jilemnického v Trnave a Armádnom divadle v Nitre.

V rokoch 1958 až 1990 bol Eduard Bindas členom činohry Novej scény v Bratislave. Počas svojej bohatej hereckej kariéry úspešne zvládol stvárniť veľké množstvo divadelných postáv. Jeho herecký talent naplno zarezonoval pod vedením režiséra Janka Borodáča v Košiciach. Patril k úspešnej slovenskej hereckej generácii narodenej v 20-tych rokoch a často obsadzovanej vo filmoch a televíznych inscenáciách.

Pri stvárňovaní svojich postáv využíval predovšetkým majstrovsky zvládnutú komediálnu stránku svojho hereckého prejavu. Pôsobil aj ako poradca amatérskych divadelných súborov v Novom Meste nad Váhom a Štóse. Svoj talent uplatnil i v dabingovom herectve. S divadlom Nová scéna hosťoval v Taliansku, Nemecku a Švajčiarsku.

Medzi jeho najznámejšie stvárnené postavy patria tie filmové. Vo filme Kapitán Dabač si zahral nemeckého majora, v snímkach Jánošík I. a II. stvárnil postavu Aurela Révaya a v historickej dráme Majster kat Aliho Pašu.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

Filmy

2006 Ábelův černý pes (studentský film)
1996 Modrá ruža (TV film)
1993 Handrigula (TV film)
1992 Pavilón číslo 6 (TV film)
1989 Barón (TV film)
Neistá sezóna (TV film)
Nočný spev (TV film)
Reverend (TV film)
1988 Angličtina (TV film)
Ja to vybavím (TV film)
Kariéra (TV film)
Zlatá panna zo zlatého vajca (TV film)
1987 Rozprávienka vtáča zlaté (TV film)
Skúška vedenia (TV film)
1986 Kométa (TV film)
Pro forma (TV film)
Vynález (TV film)
1985 Bankinghouse Khuwich and comp. (TV film)
Deti (TV film)
Kráľovná noci v kamennom mori (TV film)
Kto odhodil? (TV film)
Poklad (TV film)
Raz, dva, tri (TV film)
Vivat academia (TV film)
Škriepnici (TV film)
1984 Keď jubilant plače (TV film)
Plná náruč vzduchu (TV film)
Súťaž o milión (TV film)
Škriatok Kuzma (TV film)
1983 Návraty (TV film)
Palculienka (TV film)
Pozadí (TV film)
Upratovanie (TV film)
Zajac na diaľnici (TV film)
Šanca (TV film)
Škandál (TV film)
1982 Otvorený účet (TV film)
Špina za nechtami (TV film)
Živý sen (TV film)
1981 Autoservis (TV film)
Dve slobodné bez záväzku (TV film)
Nápadníci (TV film)
1980 Aký požičaj, taký vráť (TV film)
Baranček rovno z rozprávky (TV film)
Druhovia (TV film)
Posledný súd Michelangela Buonarrotiho (TV film)
Človek nikdy nevie (TV film)
1979 Bitka o Van Gogha (TV film)
Jubilejné spomienky (TV film)
Kresadlo (TV film)
Králik na smotane (TV film)
Olejkár (TV film)
Železné ruky (TV film)
1978 Ežo Vlkolinský (TV film)
Gábor Vlkolinský (TV film)
Koníček Hrbáčik (TV film)
Nie
Poéma o svedomí I., II.
Poštár Lábus (TV film)
1977 Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film)
Druhá láska (TV film)
Priateľka mojej dcéry (TV film)
Zlatá réva
Červený muškát (TV film)
Železný zákon (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Balada o uznaní (TV film)
Do posledného dychu
Karambol (TV film)
Keď zašumia biele brezy (TV film)
Kongres v Neapole (TV film)
Na priamej linke (TV film)
Pozor, ide Jozefína!
Poľovnícky trojlístok (TV film)
Rok má šesť dní (TV film)
Stroskotanie Danubia (TV film)
Svadobný dar (TV film)
Zlatá runa (TV film)
Červené víno (TV film)
1975 Bunda (TV film)
Ešte sa nevraciam (TV film)
Fantastická žena (TV film)
Karol Ketzer (TV film)
Maturita... a čo ďalej?
Nemám čo povedať (TV film)
Pomsta (TV film)
Posledný prípad advokáta Saint Ponsa (TV film)
Simultánka s Aľjochinom (TV film)
Vzbura v ulici Sycamore (TV film)
Zrnko prachu (TV film)
Život na úteku
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Džbán plný ambrózie (TV film)
Medvedia tlapa (TV film)
Netopier (TV film)
Nešťastník (TV film)
Oslava (TV film)
1973 Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Kamaráti (TV film)
Prípad krásnej nerestnice
Slávna chvíla tichého života (TV film)
Statky zmätky (TV film)
Teheránska konferencia 1943 (TV film)
Timon Aténsky (TV film)
Vášeň vidieckeho herca (TV film)
Víťazný pád (TV film)
Ďalej to ide ako po masle (TV film)
1972 Janko Búrka doma (TV film)
Nečakaná návšteva (TV film)
Predstavenie vo Fordovom divadle (TV film)
Výťah (TV film)
Zlaté rukavice (TV film)
Červené víno (TV film)
Človek na moste
Ďaleko je do neba
Žiarlivosť (TV film)
1971 Krompašská vzbura (TV film)
Malý omyl (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
Čarodejný nápoj (TV film)
1970 87. revír (TV film)
Kráľ sa zabáva (TV film)
Ministerstvo mravopočestnosti (TV film)
Model upír (TV film)
Vrah je medzi nami (TV film)
Vrahom je Fox (TV film)
Zločin slečny Bacilpýšky
1969 Hodina nad cudzím hrobom (TV film)
Hra o slobode (TV film)
Je Mary Duganová vinná? (TV film)
Plakalo baby (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
Rodáci (TV film)
Tma (TV film)
1968 Ja, babička, Iliko a Ilarion (TV film)
Niet inej cesty
Sladký čas Kalimagdory
Traja svedkovia
1967 Biela (TV film)
Červená Roza (TV film)
1966 6. júl (TV film)
Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Majster kat
Panna zázračnica
Škandál v Melodias banke (TV film)
1965 Kde leží naša bieda (TV film)
1964 Granátová náramnica (TV film)
Sám vojak v poli (TV film)
Šesť postáv hľadá autora (TV film)
1963 Jánošík I., II.
1962 Vrátim sa živý (TV film)
Žena v baraku (TV film)
1961 Rodina Vidorovcov (TV film)
1960 Trinásťroční
1959 Kapitán Dabač
Skaly a ľudia
1958 V hodine dvanástej
1950 Boj sa skončí zajtra

TV seriály

2008 Mesto tieňov (TV seriál)
Záchvat ľudskosti (S01E01)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1987 Stará cihelna (TV seriál)
1985 Piesočná potvorka (TV seriál)
1981 Stalo sa pozajtra (TV seriál)
Stratená melódia (TV seriál)
Tajomstvo zázračného obrazu (E07)
Čarovná flauta (E06)
Dolapenie (E05)
další epizody (7)
1980 Bakalári (TV seriál)
1978 Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
Črty zo života (TV seriál)
1976 Miesto v dome (TV seriál)
Kto krúti kolotoč (E02)
Zlatá brána (E01)
Neporaziteľná Vilma (TV seriál)
1975 Banícke rozprávky (TV seriál)
Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
1973 Babička to zariadi (TV seriál)
Fabrika Italiana (E03)
Veľký obchod (E02)
1972 Dobrodružstvá Budzogáňa, zbojníckeho kapitána (TV seriál)
1971 Sedem múdrych majstrov (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1969 Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)
1967 Zrkadlo občana Pokorného (TV seriál)

Dokumentární

1985 Pohlavné choroby - vyp.
Štyridsiate zastavenie - vyp.

Divadelní záznam

1980 Macbeth (divadelní záznam)
1969 Kaviár alebo šošovica (divadelní záznam)
Pozvanie na zámok (divadelní záznam)
1964 Všetko naopak (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
1996 Zábavný televízny archív (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1966 Silvester na Dunaji (TV pořad)

Fanoušci tvůrce