Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Máte pocit, že vás někdo sleduje? Může to být osamělý čtyřicátník, jehož vlastní život je tak prázdný, že parazituje na životech jiných. Možná mu bude stačit, že vás pozoruje, nebo bude chtít do vašeho života aktivně vstoupit. Pro jistotu se ale vždycky připravte na nejhorší, jak líčí temný psychologický thriller s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Ten se ve filmu objevuje jako Oliver, velmi uzavřený a nekomunikativní letový dispečer. Jediný „živý“ kontakt má se svou matkou (Jana Hlaváčová), od kolegů v práci si udržuje odstup a doma mu společníka dělají televize a dalekohled. Jím z bytu na bratislavském sídlišti šmíruje na první pohled šťastnou rodinku z protějšího domu. S rolí pouhého pozorovatele si ale dlouho nevystačí a rozhodne se k sousedům odnaproti proniknout co nejblíž. Pro splnění snu udělá člověk často velmi neuvěřitelné věci, někdy i takové, které jsou za hranicí slušného chování nebo dokonce zákona. A když nabídnete pomocnou ruku někomu, kdo o to vůbec nestojí, nesmíte se divit, že vás pak do ní s chutí kousne. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Pucimka 

všechny recenze uživatele

Petera Krištúfka inspirovala současná tendence narušování a hlídaní soukromí. Převážná část filmu se odehrává ve sterilním (Ikeou vybaveném) minimalistickém prostředí Oliverova bytu, které krásně souzní s jeho podobnou, jedním směrem upřenou, myslí. Pravě v tomto jednoduchém prostředí, obyčejného slovenského sídliště na sebe strhávají pozornost hlavní postavy. Sledujeme jejich psychologický vývoj, žádající si skvělé herecké výkony. Možná si i přeji, aby jednou Trojan zklamal a nezvládl svou roli, protože jeho vychvalováním bych už jen opakovala. Film není žánrově jen psychologický, jsou v něm samozřejmě oblíbené česko-slovenské prvky tragikomična. To může vadit některým divákům, které tím odvádí od hlavního příběhu. Ale milovníci suchého humoru si přijdou na své. A také pokud se vám líbily filmy Okno do dvora a Following, snímek určitě nezklame. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Stejné zklamání jako Čistič - nesmírně nadějný začátek, ale celé to vygraduje nepromyšleně, mizerně a slabě. Na rozdíl od rutinního a přeceňovaného Bebjaka (který Čističe natočil) ale Krištúfek dokázal tady vybudovat solidní voyeuristickou atmosféru, která mi přišla natolik podmanivá, že jen díky ní mě to zajímalo skoro až do konce. Taky bych mezi klady přiřadil povedenou kameru a skvělý výkon Ivana Trojana, který mě tady mile překvapil, protože pro mě není až tak geniální herec jako pro spoustu ostatních uživatelů, ale tady opravdu mnohé zachraňoval. Jinak je to totiž dost obyčejný film o jednom šmírákovi, co se stalkerstvím snaží získat "ženu svých snů" odnaproti, kterému nevěřte jeho zařazení mezi psychologické filmy, protože i když dost zpočátku rozehraje, nakonec nic nevysvětlí, nic pořádně neuzavře a chování jak Olivera, tak lidí okolo ní, absolutně nepochopíte. To celé shazuje jinak solidní námět a hutnou atmosféru neskutečně dolů, až to nakonec celé na ty tři hvězdy sotva vystačí. Nedivím se zdejšímu hodnocení, je to dost promrhaný potenciál a jedno velké zklamání. Slabé 3* ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama,které připlulo ze Slovenských vod a které se snaží proniknout do pohnutek chování některých jedinců.Celé se to ale zasekává někde na půli cesty,protože už sám scénář je velmi nevýrazný a režie to moc nevylepšuje.A ač se herci(zejména vynikající Ivan Trojan-na kterého se tady asi velmi spoléhalo- a Jana Hlaváčová)velmi snaží,jejich postavy jsou u mě jen velmi těžko k uvěření.Příběh je navíc vyprávěn velmi těžkopádně,nudně a příliš minimalisticky.Dialogy jsou také nemastné,neslané a neustále puštěná televize začne velmi brzy rušit.Také stopáž je tady přehnaná a zkrácení o 20 minut by velmi prospělo.JIstě,je tu určitá snaha o přiblížení jednoho z problémů dnešní doby a tím je soukromí,tedy spíše otázka,jak si ho udržet.Tuhle sondu do duše jednoho podivína beru na sobotní večer na ČT2 a zadarmo,nikoliv ale na plátně v kině a za peníze.Jen díky hercům dávám 45% a můj astrologický dalekohled v okně,je opravdu astrologický. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poněkud nudný a nezáživný film. Přesto už od začátku nutí k přemýšlení o tom, co je vlastně divákovi prezentováno. Kdo vydrží a přetrpí televizní zvuky ve všech možných jazycích, může si postupně skládat mozaiku příběhu. Trojan je stavebním kamenem filmu a není dnes mnoho českých a slovenských herců, kteří by psychopata zahráli lépe. Tak určitě srovnatelně Karel Roden... Volba zaměstnání Trojana zřejmě naznačuje znepokojivý fakt, že psychopat nás může nejen kdykoliv a kdekoliv pozorovat, ale může pracovat prakticky v kterékoliv profesi. Takž si dávejme pozor také na řidiče, lékaře, politiky, učitele, novináře, pekaře, řezníky, bankéře, právníky…. Mohou mezi nimi být (a také jsou) lidé s převládající temnou stránkou duše. V posledních 20ti minutách příběh zajímavě graduje. Režisér využil neokoukané tváře slovenských hereček. Nevím, jestli D. Bajnoková byla tak namaskovaná, každopádně vypádá o 10 let starší než ve skutečnosti. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Příběh samotáře, který si koupí triedr a šmíruje protější okna v paneláku. Náboj to dostane, jakmile se zaměří na šťastnou rodinku a trošku začne "přikládat polínka do kotle" osudu. Film má velmi pozvolné tempo a není jednoduché čekat na ten konec, jelikož náš hrdina coby uzavřený člověk příliš nepobaví, ani moc nenamluví. Celkově žádný velký majstrštyk, ale 70% v klidu. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Peter Krištúfek spomína, že keď sa vracal z Lotysška s cenou za najlepšiu réžiu, na letisku ju pokladali omylom za nálož, takže musel vyše hodiny čakať na batožinu. (Raccoon.city)
  • Ivan Trojan (Oliver) si napriek svojej bohatej filmovej kariére zahral v Slovenskom filme po prvýkrát. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama