Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku chci opakovaně vidět především kvůli jednomu momentu. A tím je písnička "Zlatovlásko...". Její hudební motiv mě vždy dojímá. Ostatní písničky mi pod kůži nepronikly. Jinak tedy ztvárnění mravenečků, kouzelné rybky a umělých vlasů Zlatovlásky je na sedmdesátá léta až příliš dětské. Herecké obsazení je uspokojivé a výprava také moc pěkná, kvituji zvolení filmových exteriérů i skutečné interiéry. Zámky Sychrov a Červená Lhota patří k našim perlám. Překvapuje mě, že takto výpravná pohádka byla ve své době pouze televizním počinem. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Spočítala jsem to a mám na svém seznamu oblíbených pohádek celkem 25 filmů, a z nich jenom Zlatovlásku režírovala žena. Je to ale ostuda. Zlatovláska je hodně televizní, minimalistická a uzpívaná, ale ty temné hudební momenty, až hororové obrazy (místnost plná sester se skrytými obličeji!, mrtvola vystavená v katedrále) a ten efekt, jakým se zlatovlasé panně třpytí vlasy, když sejme loktušku, se mi stejně vždycky budou líbit a tento film v mých očích povyšovat. Zároveň by se mohl člověk solidně ožrat, kdyby si dal panáka pokaždé, když by si pokládal otázky týkající se vnitřní logiky světa této pohádky. Jak se dostali mravenci na ostrov uprostřed jezera? Jak to, že Jiřík ani Zlatovláska nezemřou, když si do ruky nalejí mrtvou vodu? Když Jiříkovi cesta za Zlatovláskou trvala minimálně půl roku, jak se ocitli holubi peroucí se o její zlatý vlas tak strašně daleko od jezerního zámku? Proč Jiříkovi víc záleží na životě mouchy než na životě pavouka? Porodila královna dvanácterčata nebo měl Pešek každou ze svých dvanácti dcer s jinou ženou, když jsou všechny podobně staré? Proč si šťabajzna Houlihanová myslela, že o ni Jiřík bojuje pro sebe, když při každé příležitosti všichni říkají, že je tam jménem svého krále? Samé otázky. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska jistě byla kráska. A i přes jistý filmový přístup je tahle (hudební) pohádka spíše o hezkých melodiích zesnulého Angelo Michajlova a zpěvech protagonistů než o pohádkovém vyprávění, které provede nějaký výraznější otisk do divácké paměti. Což o to, herecké obsazení si drží svoji neokoukanost a dvojice Štěpánek &Kotrbová se do rolí hodí a v mnoha ohledech plní divácká očekávání, i když v našich pohádkách bychom jistě našli ještě více nezapomenutelné dvojice. Do toho jim přizvukuje zlý a démonický král Jiří Holý, který je záporákem, jak má být a tudíž z hereckého hlediska je nejzajímavější. Dá se mu i fandit. Obrazově film inklinuje k filmovějšímu pojetí, ačkoliv výprava je přece jen skromnějších poměrů a kostýmy nejsou z těch nejokázalejších. Lyrický styl vyprávění určitě každému hned nesedne. Naštěstí je zde zakomponována celá řada nádherně líbivých a nápaditých melodií se skvělými texty, kterých je pěkná porce, určitě si každý divák vybere tu svoji. Není velká šance, že by se nelíbila ani jedna písnička, která v pohádce zazní. Zkušená matadorka televizních pohádek si na vlastní režijní úsilí vyzkoušela, jak je poměrně nesnadné převádět pohádky českých knižních klasiků na filmový pás. Nejednou je na výsledku znát, jak se s typizovaným knižním pojetím moderní pohádka pere a ne vždy jde z boje jako vítěz. Mnoho režisérů si je toho úskalí vědomo, proto se do dalších adaptací "Zlatovlásky" hned tak naslepo nepustí. Jde tedy režisérce Janečkové ke cti, že se s touhle látkou porvala více než zdatně. Pohádkové kouzlo jest přítomno v přijatelných dávkách. Něco oslnivého, až na hudební složku, tak přítomno není. Zlatovláska ovšem byla pichna. Věděl to Jiřík i král. 60% ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Pohádkové téma krásné, Červená Lhota krásná. Ale málo platné, přeslazený Štěpánek a dost otřesná princezna Kotrbová a ještě k tomu ty chemlonové vlasy. Cukerín na mne kapal ze všech stran a přebil všechno kladné. A melodie, které se mi kdysi líbily, při dalším koukání už byly vlezlé a texty jemně řečeno - hloupoučké. Fakt, tohle ani Pešek, Tříska, Holý a Rosůlková nemohli svým mistrovstvím vytrhnout. ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Jako malá Lyli, jsem tuhle pohádku milovala. Díky ní vznikla moje nekonečná touha, stát se modrookou princeznou se žlutýma vlasama (těžce nepravděpodobné). Stojí za zmínku, že již tehdy jsem propadala lásce k zomboušům, i když z mrtvých vstalý Jirka, je na můj vkus málo olezlý. No jo, chutě se tříbily s věkem uživatelky. Z dnešního pohledu velké Lyli, dílko neztrácí nic na pohádkovosti a romantice, jen ty blond vlasy už mě moc nelákají (kecááám). ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Když moucha litá okolo pavučiny, jsou zřetelně vidět lana, na které je připevněna. (Petr.Penicka)

Reklama

Reklama